23/6/15

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην Αθήνα

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην Αθήνα

 
Στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκο Κενεβέζο και υπηρεσιακούς παράγοντες, συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποίαν αντάλλαξαν απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, υποδεχόμενη τον κ. Γιαννάκη Ομήρου, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά που σας υποδέχομαι για δεύτερη φορά, τούτη τη στιγμή, για την επίσημη επίσκεψή σας και μου δίδετε την ευκαιρία να ανταποδώσω την πολύ ζεστή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε πριν από δυο μήνες και νομίζω ότι έρχεστε στην Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή που δοκιμάζονται αυτά που με πολύ κόπο, με μεγάλες θυσίες έχουν κατακτηθεί στις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο στη χώρα μας, όχι μόνο στη δική σας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε παρών σήμερα εδώ, αλλά και όποτε έχει χρειαστεί σε συνδρομή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στον αγώνα για δικαιοσύνη και αλήθεια. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και για την θερμή επιστολή σας, με την οποία εκδηλώσατε τη στήριξη σας στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που εξήγαγε πολύ σημαντικά πορίσματα, όπως ξέρετε, και με ανυπομονησία προσβλέπω στη συνάντησή μας, αλλά και σε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις στη διάρκεια της παραμονής σας, γιατί όπως γνωρίζετε είναι πολλά τα θέματα που μας ενώνουν και πολλά τα θέματα που προσφέρουν πεδίο σύμπραξης, συμπαράταξης και συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε: «Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Βρισκόμαστε πράγματι εδώ, στην Βουλή των Ελλήνων, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω με έμφαση την απόλυτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα της Ελληνικής Κυβέρνησης, για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία θα τερματίζει την οικονομική αβεβαιότητα και θα στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, που είναι θεμελιώδης αρχή και αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα η δοκιμασία δεν είναι για την Ελλάδα, η δοκιμασία είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι για τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να στηρίζει τη λειτουργία της.  

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι αυτές οι αρχές και οι αξίες δοκιμάζονται. Ότι η Ευρώπη ακολούθησε πολιτικές, οι οποίες αντί να οδηγούν σε ανάπτυξη, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επέλεξε πολιτικές εξουθενωτικής λιτότητας που οδήγησαν με τη σειρά τους σε βαθιά ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας. Είναι η ώρα λοιπόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή και το ελληνικό ζήτημα, πρέπει να ονομάζεται ευρωπαϊκό ζήτημα, να αλλάξει κατεύθυνση και να υιοθετήσει πολιτικές επενδύσεων, ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τελικά κοινωνικής συνοχής.

Ελπίζω και εύχομαι και είναι βαθιά επιθυμία και ευχή του κυπριακού λαού να υπάρξει μια κατάληξη αυτήν την εβδομάδα, η οποία θα δικαιώνει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για να υπάρξει μια νέα πορεία προς την οικονομική ανασυγκρότηση, ανάκαμψη, πρόοδο και κοινωνική συνοχή.

Βεβαίως, βρισκόμαστε και σε μία περίοδο στις κυπριακές εξελίξεις ενδιαφέρουσα και επίσης κρίσιμη. Έχουν επαναρχίσει οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Βεβαίως όλα αυτά τα 41 χρόνια της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής έχουν γίνει επανειλημμένα προσπάθειες, μέσω των λεγομένων διακοινοτικών διαπραγματεύσεων να φτάσουμε σε μία λύση στο Κυπριακό. Δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και λόγω της εμμονής σε μια λύση δύο κρατών, στο πλαίσιο ουσιαστικά μιας συνομοσπονδίας, αυτό δεν έγινε εφικτό. Είναι γεγονός ότι η ανάδειξη Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη. Δεδομένων των διαχρονικών θέσεων του κ. Ακιντζί για μια λύση του Κυπριακού, η οποία να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα αιτήματα του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για μια ομοσπονδιακή λύση, πραγματική ομοσπονδιακή λύση, η οποία να σέβεται και να υπηρετεί ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες.

Ασφαλώς, τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, αποχώρηση των στρατευμάτων, απομάκρυνση των εποίκων και βεβαίως κατάργηση και των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Όμως, είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει   επιτέλους ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το Κυπριακό. Κάτι τέτοιο, θα κλείσει μια ανοικτή πληγή για την ίδια την Τουρκία, η οποία δημιούργησε το πρόβλημα το 1974, αλλά θα μετακινήσει και ένα εμπόδιο για την ικανοποίηση των όποιων ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.   Συνεπώς, είναι μια κρίσιμη ώρα να στραφούν πιέσεις και να ασκηθούν επιρροές προς την Τουρκία για να εγκαταλείψει όλη αυτήν την μακράν αδιάλλακτη προσέγγισή της στο Κυπριακό και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης, η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνευσης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Με την ευκαιρία να πω ότι, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούμε κρίσιμους παράγοντες για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή και αυτοί που αναφέρονται σε Grexit και για ερωτηματικό ως προς τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ότι αποτελεί κορυφαίο παράγοντα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και, συνεπώς, οι όποιες πονηρές σκέψεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας από κακόπιστους τρίτους θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι μία ανέκκλητη ιστορική πραγματικότητα. Άλλωστε πάνω στις αρχές και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού έχει στηριχθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  

Για μια ακόμα φορά, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού στην διαχρονική συμπαράταξη, συμπαράσταση του Ελληνικού λαού και της Βουλής των Ελλήνων, που αποτελεί κατ’ εξοχήν έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, προς τον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της μακρόχρονης μαρτυρικής πορείας μετά από τα τραγικά γεγονότα, την προδοσία δηλαδή του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε».
       
Η κα Ζ.Κωνσταντοπούλου, ολοκληρώνοντας ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, να θεωρείτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο συμπαραστάτη στους αγώνες και στο διαχρονικό αίτημα του κυπριακού λαού για δικαιοσύνη, αλήθεια και αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου, και του κοινοτικού και ευρωπαϊκού κεκτημένου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νομίζω ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος μας δίνουν τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί. Ταυτόχρονα, η εμπειρία του Κυπριακού και η μακροχρόνια παράταση αυτής της επίπονης διαδικασίας για λύση, πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους τους λαούς, πόσο τα αυτονόητα όταν κατακρημνίζονται και πόσο τα κεκτημένα όταν κατεδαφίζονται, κτώνται πολλοίς κόποις, εν συνεχεία, και ανακτώνται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Είναι αυτονόητο ότι στη διαδικασία αυτή της επίτευξης μιας λύσης η οποία θα κινείται, ακριβώς, στο πλαίσιο που περιγράψατε, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και πολιτική ισοτιμία, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό το πλαίσιο είναι και το μοναδικό πλαίσιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, βέβαια περνάμε μια περίοδο, όπου εκείνα που ήταν κεκτημένα και εκείνα, τα οποία έπρεπε να είναι τα πιο πολύτιμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πυρήνας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας δοκιμάζονται.

Σας ευχαριστώ που κάνατε την αναφορά σε αυτή την άθλια απειλή περί εξόδου από το ευρώ, γιατί μας υπενθυμίζει αυτή η απειλή, πώς ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνιών και με θύμα τα δικαιώματά τους και τη δημοκρατία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τραυματική εμπειρία από τέτοιους εκβιασμούς και όσον αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο με έχετε ακούσει πολλές φορές να κάνω μνεία σε αυτήν την εχθροπραξία που συνέβη το Μάρτιο του 2013, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ομολόγους μας και στα Κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη να μην επιτρέψουν, ποτέ ξανά, τέτοιοι εκβιασμοί να απευθυνθούν σε Κοινοβούλια.

Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και στη διάρκεια της συνάντησής μας να συζητήσουμε πολλά σε σχέση με τις εξελίξεις. Θέλω μόνο να πω ότι με δεδομένο ότι πλησιάζουμε και στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, είναι χρέος ιστορικό των δύο Κοινοβουλίων να συμπράξουν προς την κατεύθυνση του να βασιστεί και αυτή η νέα περίοδος που πλησιάζει στη λύση, σε ένα θεμέλιο αλήθειας και ιστορικής συνειδητοποίησης».

Ο κ. Ομήρου, με τη σειρά του συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των εγγυήσεων, να χαιρετήσω την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία με απόλυτη σαφήνεια έχει διακηρύξει ότι ούτε ενδιαφέρεται, ούτε επιθυμεί, ούτε είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μετέχει σε αυτόν τον βαθύτατο αναχρονισμό που συνιστούν οι λεγόμενες εγγυήσεις του 1960 – Ελλάδας, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εγγυήσεις αυτές υπήρξαν η κακοδαιμονία του κυπριακού προβλήματος. Καμιά χώρα στον κόσμο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπάγεται σε κηδεμόνες, εγγυητές και εγγυήσεις.

Για αυτό, το μήνυμα, το οποίο εκπέμπει σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση με τόση σαφήνεια, πρέπει να πάει ‘εις ώτα ακουόντων’ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί είτε η Ελλάδα είτε η Κύπρος να συνεχιστούν αυτές οι αναχρονιστικές εγγυήσεις, που επαναλαμβάνω υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας του Κυπριακού.

Επίσης αναφέρω ότι, για την προδοσία του 1974, η οποία ξεπήγασε και εδώ από τη χούντα, αλλά και από εσωτερικά προγεφυρώματα στην Κύπρο, ήρθε πράγματι η ώρα, ολόκληρη η αλήθεια να αποκαλυφθεί».

Ακολούθησε συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Μετά το πέρας της συνάντησης οι κ.κ. Κωνσταντοπούλου και Ομήρου προέβηκαν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε: «Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδεχθώ τον ομόλογό μου, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίο έχω την ευκαιρία από την ημέρα της εκλογής μου να έχω μια στενή επαφή και συνεργασία στα θέματα εκείνα που αφορούν και απασχολούν με τον πιο δέοντα και επιτακτικό τρόπο τα Κοινοβούλια. Ήταν ιδιαίτερη χαρά να μπορέσουμε σε αυτήν τη συγκυρία να αλληλοενημερωθούμε για τα τεκταινόμενα σε Ελλάδα και Κύπρο, σε Ελληνική και Κυπριακή Βουλή και να διερευνήσουμε τα κοινά πεδία δράσης και ενεργοποίησης των Κοινοβουλίων μας, γιατί ζούμε σε μία εποχή όπου αντίρροπες δυνάμεις ενεργοποιούνται. Ενεργοποιούνται από τη μια πλευρά εκείνες οι δυνάμεις που επιθυμούν να καθυποτάξουν τα Κοινοβούλια και τους λαούς, να   εξαϋλώσουν και να εξαερώσουν την δημοκρατική λειτουργία και από την άλλη ενεργοποιούνται με πολύ δύναμη και ορμή εκείνη και εκείνες, οι οποίοι επιμένουν στη δημοκρατική κοινοβουλευτική λειτουργία, ιδίως σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται ακριβώς στη δημοκρατική της ταυτότητα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Ομήρου για τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, αυτής της Επιτροπής που πριν από λίγες μόλις μέρες παρέδωσε το προκαταρκτικό της πόρισμα, με το οποίο κρίνεται και διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι το μνημονιακό χρέος είναι στο σύνολο του παράνομο μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο. Ο κ. Ομήρου μάλιστα είχε την πρωτοβουλία πριν από λίγες μέρες, όταν απέστειλα σε ηλεκτρονική μορφή το πόρισμα, να μας απευθύνει   μια θερμή επιστολή υποστήριξης στο έργο της Επιτροπής και στην αναζήτηση της αλήθειας, επ’ ωφελεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνικού λαού αλλά και των ευρωπαϊκών λαών και έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτή η επιστολή με δεδομένη και τη νομική παιδεία και κατάρτιση του κ. Ομήρου, αλλά και την πραγματική εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου το 2013. Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την αισιόδοξη προοπτική επιτέλους, αυτό το πρόβλημα-τραύμα που ταλανίζει τον κυπριακό πληθυσμό, που ταλανίζει τις ζώσες στο κυπριακό έδαφος κοινότητες να οδηγηθεί σε μια λύση επ’ ωφελεία της ειρηνικής συνύπαρξης των Κοινοτήτων, επ’ ωφελεία της δημοκρατίας, επ’ ωφελεία της ισότιμης συνύπαρξης και της πολιτικής ισότητας και ισοτιμίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο.

Είπα στον κ. Ομήρου όπως είχα την ευκαιρία να το πω και κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου στην Κύπρο ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια και έχει μια σημασία να συμπράξουν σε αυτήν την προσπάθεια όλοι οι δημοκρατικοί θεσμοί. Κατά τις επόμενες ημέρες της παραμονής του κ. Προέδρου θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στις συζητήσεις μας, ενόψει και της συμπλήρωσης 41 ετών από τη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο 41 ετών όμως και από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Σαρανταένα χρόνια είναι αρκετά και θέτουν όλους προ της ευθύνης να αποδώσουμε στους λαούς δικαιοσύνη και αλήθεια».

Στη δήλωσή του, ο κ. Ομήρου ανέφερε: «Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τη θερμή υποδοχή, αλλά και για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε σε αυτή την πρώτη συνάντηση σήμερα εδώ στη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως ήταν φυσικό συζητήσαμε την παρούσα κρίσιμη συγκυρία που αφορά το λεγόμενο ελληνικό ζήτημα και που εγώ λέω ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, δηλαδή την προσπάθεια να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των δανειστών και να τονίσω την ανάγκη αυτή η συμφωνία να κινείται μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της αλληλεγγύης, της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσει σε πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς, αυτές οι αρχές και αυτές οι αξίες έχουν τραυματιστεί με ευθύνη κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια και επείγει η αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα Κοινοβούλια θα πρέπει να επανακτήσουν τον ρόλο τους. Δηλαδή η Δημοκρατία και η κατεξοχήν έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος που είναι τα Κοινοβούλια θα πρέπει όχι να περιορίζονται σε ότι αφορά την άσκηση των εθνικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να ενισχύονται. Όπως θα πρέπει να επιστρέψει η δημοκρατία και η πολιτική στην οικονομική διακυβέρνηση, αποκλείοντας τις αδηφάγες αγορές, οι οποίες σήμερα είναι αυτές που κυριαρχούν στον χώρο της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, όπως είπε η κα Πρόεδρος, δεν ήταν δυνατόν παρά να βρεθεί και το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης μας και των συζητήσεων μας και της ανταλλαγής απόψεων.

Πρώτα να αναφέρω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και η Βουλή των Ελλήνων βρίσκονται σε συνεχή επαφή και σε συνεχή συντονισμό σε όλα τα διεθνή περιφερειακά και ευρωπαϊκά φόρα για την προώθηση του κοινού στόχου που είναι μια λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα ενώνει κράτος, λαό, θεσμούς, οικονομία με κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού και με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μια χώρα ευρωπαϊκή δεύτερης κατηγορίας, ούτε οι Κύπριοι πολίτες Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επενδύουμε ελπίδες και προσδοκίες ότι θα αποδώσουν οι συνομιλίες που έχουν   επαναρχίσει και σημειώνουμε ως θετικό γεγονός την παρουσία του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ταυτόχρονα, ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως από την Τουρκία και, συνεπώς, το χρέος μας είναι να ενεργοποιηθούν πιέσεις, επιρροές προς την πλευρά της Τουρκίας για να κατανοήσει επιτέλους ότι δεν μπορεί να παραμένει σε ένα σκοτεινό παρελθόν. Ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει επιδρομικές και επεκτατικές πολιτικές και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης, η οποία θα υποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή η οποία πλήττεται σήμερα από φαινόμενα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας.

Θέλω ακόμα να πω, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 41 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή ότι είμαστε σε πλήρη συντονισμό με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, έτσι ώστε, έστω μετά την παρέλευση τόσων χρόνων, οι ιστορικές εκκρεμότητες που αφορούν στην αποκάλυψη όλης της αλήθειας να τερματιστούν».

Στη συνέχεια οι κ.κ. Ομήρου και Κωνσταντοπούλου απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς εάν ο στόχος είναι να ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου, ο κ. Ομήρου απάντησε «Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Όταν θα υπάρξουν νεότερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις». Η κα Κωνσταντοπούλου, από πλευράς της σημείωσε: «Νομίζω ότι παρακολουθώντας τη δράση του Ελληνικού Κοινοβουλίου το τελευταίο διάστημα θα έχετε μπορέσει να συνεκτιμήσετε ότι κεντρικός άξονας και πυρήνας των πρωτοβουλιών είναι η υπηρέτηση του υπέρτατου δικαιώματος των λαών για αλήθεια και δικαιοσύνη. Με τον κ. Πρόεδρο έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία και θα έχετε την ευκαιρία και το επόμενο διάστημα να παρακολουθήσετε   τις πρωτοβουλίες και τα κοινά πεδία σύμπραξης».

Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, «ήδη το έπραξα γραπτώς με επιστολή μου για την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Αλήθεια σε ότι αφορά το χρέος. Έχω σήμερα παραλάβει εδώ επίσημα το πόρισμα από την κα Πρόεδρο και βεβαίως αυτή η πρωτοβουλία είναι απολύτως συμβατή με το δικαίωμα των λαών, προφανώς και του ελληνικού λαού να γνωρίζει την αλήθεια, αλλά αυτό το πόρισμα είναι ένα μήνυμα διεθνώς και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν μπορούν οι όποιοι τρίτοι στο όνομα οικονομικών σκοπιμοτήτων ή μιας οικονομικής ποδηγέτησης να αυθαιρετούν και έχω την άποψη ότι ήταν πολύτιμη η συνεισφορά και θα είναι πολύτιμη η συνεισφορά του πορίσματος.   

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου για τη σημασία της παρουσίας του Προέδρου της Βουλής στην Αθήνα, τις κρίσιμες για τη χώρα ώρες, η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «Νομίζω ότι είναι τιμητική η επίσκεψη του Προέδρου και το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, γιατί είναι και αυτό ένα δείγμα έμπρακτης αλληλεγγύης, αλληλεγγύης ουσιαστικής και όχι εικονικής ή ονομαστικής. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, γιατί η εμπειρία του Μαρτίου του 2013, μια εμπειρία την οποία ο κ. Πρόεδρος είχε την ατυχία να βιώσει, αλλά και έχει τη γνώση να μας μεταφέρει, είναι μια εμπειρία που οφείλουν όλα τα Κοινοβούλια της Ευρώπης να γνωρίζουν, να γνωρίζουν την πλήρη της διάσταση που είναι η διάσταση της εχθροπραξίας εναντίον ενός λαού εναντίον ενός Κοινοβουλίου και οφείλουν επίσης όλα τα Κοινοβούλια να αποφύγουν την επανάληψή της. Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων. Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομα τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπό αυτήν την έννοια, η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κλιθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε».

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Εξελίξεις στο Κυπριακό και την Οικονομία» σε εκδήλωση που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία Αθήνας, στ o «Σπίτι της Κύπρου», στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα.