17/6/15

Την ερχόμενη βδομάδα η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Την ερχόμενη βδομάδα η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου
 για αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

 
Τη θέση της Κυβέρνησης για την ανάγκη αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων το ταχύτερο δυνατόν, ενστερνίζεται το ΑΚΕΛ, γεγονός που δημιουργεί θετικό κλίμα για μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας. Βεβαίως, έχουν σημειωθεί και σημαντικές διαφορές απόψεων ως προς τη φιλοσοφία της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης.   Αυτό διαφάνηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων επί του ευαίσθητου αυτού θέματος.

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση εποικοδομητική, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι επιθυμία όλων είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια να απαγκιστρωθούν από το υφιστάμενο και απηρχαιωμένο μοντέλο διοίκησής τους και ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας, εάν αυτό είναι δυνατόν, με την ψήφισή του να τοποθετείται χρονικά πριν από το κλείσιμο του Σώματος για τις θερινές διακοπές. «Υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, αλλά υπάρχουν και πολλοί προβληματισμοί. Πεποίθησή μας είναι πως όλοι μας θέλουμε ό,τι καλύτερο για τον τομέα της υγείας. Αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι να πετάξουμε τα βαρίδια της δημόσιας υγείας και να υιοθετήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία εξυπηρετούν σήμερα το 80% των πολιτών», ανέφερε ο Υπουργός.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε ο κ. Πατσαλής, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση στη Βουλή. Προς τούτο και θα εργαστούμε και με την Επιτροπή Υγείας, όσο χρονικά κι αν αυτό κρατήσει, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για το καλό των πολιτών και το συμφέρον των πολλών. Επιθυμία μας είναι η σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών καθότι η υγεία είναι πέραν των όποιων πολιτικών, ιδεολογικών, συντεχνιακών, οικονομικών και άλλων συμφερόντων.
Το θέμα της υγείας δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε κομματικό, συμπλήρωσε ο Υπουργός, για να επισημάνει ότι η επόμενη μέρα χωρίς   μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στα νοσηλευτήρια, θα αφήσει την Κύπρο με τρόπο διακυβέρνησης προβληματικό, που δημιουργεί ογκώδεις δυσκολίες στους πολίτες   και που καθημερινά γίνεται χειρότερο.