24/6/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ανακοίνωσε σήμερα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της συνεισφοράς Δήμων και Κοινοτήτων για την υλοποίηση τεσσάρων έργων περιφερειακού χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνεπάγεται και αδυναμία τους να συνεισφέρουν τα όσα τους αναλογούν, προκειμένου να υλοποιήσουν συγχρηματοδοτούμενα έργα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι αυτή η συνεισφορά μειώνεται από 33% και 20% για Δήμους και Κοινότητες αντίστοιχα σε 15% και 10%, αντίστοιχα, για έργα περιφερειακού χαρακτήρα».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αφορά τέσσερα έργα: Πρώτον, το Πολυδύναμο Κέντρο Πόλης Χρυσοχούς συνολικού κόστους €2.746.000, δεύτερον, η Περιφερειακή Στέγη Ηλικιωμένων Παλαιχωρίου συνολικού κόστους €2.788.000, τρίτον η Λέσχη Ηλικιωμένων του Δήμου Δερύνειας συνολικού κόστους €956.000 και τέταρτο η Δημοτική Λέσχη Ηλικιωμένων Αθηένου συνολικού κόστους €2.099.000».

Ερωτηθείς ότι τα έργα αυτά είναι κοινής ωφελείας «για παράδειγμα, το Γηροκομείο στο Παλαιχώρι θα εξυπηρετεί όλες τις γύρω κοινότητες.  Ο χαρακτήρας των έργων είναι κοινής ωφελείας με επίκεντρο τον άνθρωπο και στοχεύουν να βοηθήσουν τον άνθρωπο σε επίπεδο περιφέρειας και όχι μόνο τοπικής κοινωνίας».

Σε ερώτηση, ο κ. Χάσικος είπε ότι «και στο μέλλον όταν υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις», δηλαδή έργων περιφερειακού χαρακτήρα «ο χειρισμός στον οποίο θα προβεί η Κυβέρνηση θα είναι ανάλογος».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που αφορά «όλον αυτόν τον κόσμο, που είναι αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι κατέβαλαν το σύνολο του ποσού που όφειλαν για αγορά οικίας ή διαμερίσματος, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να πάρουν τίτλο, διότι το ακίνητο ήταν υποθηκευμένο, είτε διότι ο πωλητής το είχε υποθηκεύσει στην τράπεζα είτε διότι το ίδιο το κράτος, για οφειλές του πωλητή, έβαλε memo πάνω στην περιουσία. Είτε διότι χρωστούσε ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος ή διότι δεν πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις.

Και η πρώτη και η δεύτερη περίπτωση είχε ως αποτέλεσμα όλοι αυτοί που πλήρωσαν και εξόφλησαν να μην μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας, να μην έχουν κυριότητα στο ακίνητο.

Με το νομοσχέδιο αυτό, όλοι αυτοί κατοχυρώνονται και θα μπορούν να εξασφαλίσουν την κυριότητα του ακινήτου με τίτλο ιδιοκτησίας και θα έχουν την δυνατότητα ως εκ τούτου είτε να πωλήσουν το ακίνητο τους είτε να το μεταβιβάσουν, είτε να το υποθηκεύσουν.

Το νομοσχέδιο καλύπτει επιπλέον και όσους κατέβαλαν ένα μεγάλο ποσοστό του ποσού αγοράς, 80% ή 90% για παράδειγμα, και οι οποίοι εφόσον διαθέτουν τα υπόλοιπα χρήματα, θα μπορούν να καταθέσουν το υπόλοιπο σε ένα λογαριασμό και μέσω του Διευθυντή του Κτηματολογίου θα μπορούν και αυτοί να εξασφαλίσουν τον τίτλο ιδιοκτησίας.

Η διαφορά του προωθούμενου νομοσχεδίου σε σχέση με τον Νόμο που ψήφισε πρόσφατα στη βάση πρότασης Νόμου η Βουλή και ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι ο Νόμος της Βουλής κατοχύρωνε απλά τη χρήση της ιδιοκτησίας. Δηλαδή οτιδήποτε και αν συμβεί να μην μπορεί να εκδιωχθεί ο αγοραστής από την οικία ή το διαμέρισμά του.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατοχυρώνεται η κυριότητα και επιλύει κατά τρόπο οριστικό και τελεσίδικο την αδικία εις βάρος αυτών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά ουδέποτε είχαν τίτλο ιδιοκτησίας».

Ερωτηθείς είπε ότι ο Νόμος θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες ο αγοραστής κατέβαλε το ποσό ή υπολείπεται ένα μικρό ποσό για πλήρη εξόφληση του ακινήτου και μπορεί να καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό και το υπόλοιπο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενιαίας φορολογίας, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν αφορά νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, εντούτοις το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως και αυτό που έχει σχέση με τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών.

Πρόσθεσε ότι η σχετική εξαγγελία που είχε παλαιότερα κάνει ο ίδιος για το θέμα μείωσης των μεταβιβαστικών τελών βρήκε την αντίθεση της Τρόικα και έτσι δεν υλοποιήθηκε. «Σήμερα, όμως, είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι αυτή η εξαγγελία, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για ενιαία φορολογία, υλοποιείται και με τη σύμφωνο γνώμη της Τρόικα. Άρα την άλλη βδομάδα θα έρθει το νομοσχέδιο και θα έχουμε μείωση της τάξης του 50% στα τέλη μεταβίβασης», κατέληξε.

____