17/6/15

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής στη συνεδρία της Επιτροπής
Περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης


Είκοσι ένα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας από τον ΟΗΕ, στις 17 Ιουνίου 1994, ελάχιστα έχουν γίνει για την αναχαίτιση της αυτοκαταστροφικής πορείας του πλανήτη προς τον περιβαλλοντικό όλεθρο. Οι κλιματικές αλλαγές χρόνο με τον χρόνο επηρεάζουν όλο και εντονότερα, όλο και πιο καταστροφικά τη Γη μας, με συνέπειες ολέθριες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η Κύπρος, αν και το μερίδιο ευθύνης της για τις κλιματικές αλλαγές είναι μικρό, βρίσκεται σε μια περιοχή από τις πλέον απειλούμενες. Βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι αυτός της ερημοποίησης και της ποιοτικής υποβάθμισης του εδάφους εξαιτίας τόσο φυσικών φαινομένων όσο και ανθρωπογενών παραγόντων. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση της βροχόπτωσης και ο ανεπαρκής εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της μεγαλύτερης έκτασης του νησιού. Παράλληλα, ευθύνη φέρουμε κι εμείς οι ίδιοι, ο καθένας μας ξεχωριστά, αφού οι αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν εξίσου στην ερημοποίηση του νησιού μας. Η λανθασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι κακές γεωργικές και κτηνοτροφικές πρακτικές, η αποψίλωση των δασών και οι συχνές πυρκαγιές αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στη διαδικασία ερημοποίησης.

Σύμφωνα με μελέτες, σήμερα το 56,7% των περιοχών της Κύπρου θεωρείται κρίσιμο και το 42,6% ευαίσθητο για ερημοποίηση, ενώ καμία περιοχή δε θεωρείται μη απειλούμενη.   Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι πέραν του 7% των κυπριακών εδαφών έχει ήδη επηρεαστεί ανεπιστρεπτί από τη διαδικασία ερημοποίησης, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται σήμερα. Βάσει μάλιστα μοντέλων υπολογίζεται ότι στα μέσα του 21 ου αιώνα οι κρίσιμες για ερημοποίηση περιοχές του νησιού θα αγγίξουν το 71,4% και στα τέλη του αιώνα το τρομακτικό 84,7%.

Κυρίες και κύριοι,

Η ερημοποίηση πλήττει σήμερα το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, όπου διαμένουν 250 εκατομμύρια άνθρωποι, και απειλεί την επιβίωση, την ευημερία και την ανάπτυξη ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Εξού και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας επικεντρώνεται στο θέμα «Επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας για όλους μέσω βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων». Η ορθολογιστική και βασισμένη σε ένα οικολογικό μοντέλο χρήση της γης και η καταπολέμηση της ερημοποίησης θα συμβάλουν στην προσπάθεια εξάλειψης της πείνας, που μαστίζει κυρίως ξηρές και ύφυγρες περιοχές. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως η έλλειψη τροφίμων και νερού, συνέπειες της ερημοποίησης, αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους ετησίως να μεταναστεύσουν, φαινόμενο που απειλεί την εθνική και περιφερειακή σταθερότητα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συναισθανόμενη την ευθύνη της για αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη, επικύρωσε το 1999 με νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, και το 2008 εκπόνησε σχετικό εθνικό σχέδιο δράσης. Συνεχίζοντας τις άοκνές της προσπάθειες για αφύπνιση και δράση, η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση στα πλαίσια ειδικής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, εκθέτοντας ενδεικτικές φωτογραφίες της εν εξελίξει ερημοποίησης της Κύπρου. Στόχος μας να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, αλλά και τους αρμοδίους. Η ώρα της δράσης έφτασε. Ας σώσουμε λοιπόν το νησί μας, ας βοηθήσουμε να σωθεί ο πλανήτης.

----------------------