3/6/15

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χ. Φωκαΐδη για τα νέα μέτρα αξιοκρατίας ενόψει της νέας σειράς κατάταξης στρατευσίμων

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χ. Φωκαΐδη για τα νέα μέτρα αξιοκρατίας ενόψει της νέας σειράς κατάταξης στρατευσίμων


Πριν ένα περίπου χρόνου είχαμε εξαγγείλει μια σειρά από νέα μέτρα με στόχο την εμπέδωση κλίματος αξιοκρατίας, ισονομίας και χρηστής δικαιοσύνης μέσα στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν εύκολη. Υπήρξε αντίσταση στα νέα μέτρα, ιδιαίτερα στην αρχή. Όσοι αισθάνθηκαν ότι απειλείται το πελατειακό σύστημα, στο οποίο επένδυσαν, αντέδρασαν ή εξακολουθούν ακόμη να αντιδρούν.

Η προσπάθεια ήταν δύσκολη, γιατί έπρεπε να αντιμετωπιστεί και η δικαιολογημένη καχυποψία του κόσμου. Με τα αποθέματα εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη πολιτική να έχουν συρρικνωθεί, δεν είναι εύκολο να πείσεις ότι τα πράγματα αλλάζουν ή ότι μπορούν να αλλάξουν.

Παρά ταύτα, έναν σχεδόν χρόνο μετά, τολμώ να πω ότι, μπορούμε να μιλήσουμε για χειροπιαστά αποτελέσματα.

Επιτρέψτε μου πολύ συνοπτικά να αναφερθώ σε ορισμένες βασικές αλλαγές που έχουμε προωθήσει. Οι αλλαγές αφορούν τόσο τους κληρωτούς όσο και το μόνιμο προσωπικό, αλλά και τους εφέδρους. Σήμερα θα αναφερθώ ειδικά στους στρατιώτες.

1) Η πιο σημαντική τομή ήταν η αναδιάρθρωση της δομής και της λειτουργίας της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων. Είναι καλά γνωστό ότι η Επιτροπή αυτή, που στόχο είχε και έχει την εξέταση αιτημάτων ή παραπόνων οπλιτών σε σχέση με μεταθέσεις και αποσπάσεις, για χρόνια τώρα χρησιμοποιείτο, όπως έχει επισημανθεί και σε ανοικτές συζητήσεις στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, ως ένα παράθυρο για την προώθηση πολιτικών παρεμβάσεων στο στράτευμα. Τι πράξαμε:

α) Προωθήσαμε αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής κατά τρόπο που τα μέλη της αντί να είναι μόνιμα διορισμένα, να κληρώνονται το πρωί της ίδιας μέρας που συνέρχεται η Επιτροπή.
β) Η κλήρωση των μελών της Επιτροπής γίνεται ενώπιον στρατιωτών για σκοπούς απόλυτης διαφάνειας.
γ) Στην Επιτροπή συμμετέχουν ένας ανώτατος αξιωματικός ως πρόεδρος, ένας ανώτερος από κάθε κλάδο, ένας στρατιωτικός γιατρός, ενώ για πρώτη φορά καθιερώσαμε και την παρουσία ενός κοινωνικού λειτουργού.
δ) Επιπρόσθετα, έχουμε θεσπίσει συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση τα οποία η Επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις, ενώ τα μέλη της Επιτροπής έχουν υποχρέωση το καθένα ξεχωριστά να καταγράψουν τη θέση τους για κάθε περίπτωση που εξετάζεται.
ε) Οι αποφάσεις της Επιτροπής πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες γραπτώς και να είναι στη διάθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αμφισβητήσει την απόφαση.

2) Μια δεύτερη σημαντική αλλαγή ήταν η θέσπιση κριτηρίων για αποσπάσεις. Για παράδειγμα, για τις Λέσχες/ΚΑΑΥ προβλέπεται απολυτήριο Ξενοδοχειακής ή Τεχνικής Σχολής με κατεύθυνση τα Ξενοδοχειακά. Για χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών που αποσπούνται στο ΓΕΕΦ ή το Υπουργείο, απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 18/20 ή 90/100. Για αποσπάσεις στο Υπουργείο, για περιορισμένο αριθμών θέσεων, προβλέπεται άριστη χρήση υπολογιστών ή άριστη γνώση αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας. Στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης τοποθετούνται οπλίτες και πάλι με βάση την επίδοση στο απολυτήριό τους, ενώ για την τοποθέτηση στις Ομάδες Ασφαλείας Στρατοπέδων έχουν καθιερωθεί γραπτές εξετάσεις.

3) Για προώθηση της ισονομίας μεταξύ των κληρωτών είχαμε, επίσης, εξαγγείλει ότι όσοι υπηρετούν μακριά από τις εστίες τους θα δικαιούνται να λαμβάνουν περισσότερη άδεια. Σχετικό νομοσχέδιο στάλθηκε στη Βουλή, έχει ψηφιστεί στις αρχές του χρόνου, και η νέα ρύθμιση βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Συνοπτικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να μιλάμε με χειροπιαστά αποτελέσματα σε ότι αφορά την προώθηση και την εφαρμογή όσων είχαμε εξαγγείλει πριν ένα χρόνο.

Παρόλο που είναι νωρίς να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, εντούτοις, τα συγκριτικά στοιχεία του περσινού χρόνου σε σχέση με τα αντίστοιχα των δύο προηγούμενων χρόνων δείχνουν μια τάση μείωσης της φυγοστρατίας. Δεν είναι ο μόνος παράγοντας ασφαλώς που επηρεάζει. Είναι όμως, κατά την άποψη μου, ένας σημαντικός παράγοντας.

Αποτελεί βασική μου πεποίθηση ότι η εμπέδωση κλίματος αξιοκρατίας συμβάλλει αποφασιστικά στην αναχαίτιση της καλπάζουσας τάσης φυγοστρατίας των προηγούμενων χρόνων. Η αίσθηση ότι όλοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, χωρίς διακρίσεις και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ευνοιοκρατικής μεταχείρισης, ενισχύει την πίστη στους θεσμούς και λειτουργεί αποτρεπτικά στις τάσεις απαξίωσης και εν τέλει στη φυγοστρατία.

Για ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω, ενόψει και της νέας σειράς κατάταξης σε έναν περίπου μήνα, κάποια νέα μέτρα, τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα αξιοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης στην Εθνική Φρουρά:

1. Ενόψει λοιπόν της τοποθέτησης των νεοσυλλέκτων, μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης στα ΚΕΝ, έχουν αποφασιστεί ενισχυμένα μέτρα για την αποφυγή των όποιων παρεμβάσεων, αλλά και τη μη διαρροή πληροφοριών.

α) Οι τοποθετήσεις των οπλιτών στις μονάδες γίνονται με βάση λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο θα τοποθετηθεί σε ειδική αίθουσα, πρόσβαση στην οποία θα έχουν μόνο οι αρμόδιοι χειριστές και θα γίνεται με ηλεκτρονική κάρτα.

β) Η χρήση των υπολογιστών, στους οποίους είναι εγκατεστημένο το λογισμικό, θα γίνεται μόνο μέσω κωδικών που θα έχουν μόνο οι ορισμένοι προς τούτο χειριστές.

γ) Σε περίπτωση διαρροής οποιασδήποτε πληροφορίας, ο χειριστής ή οι χειριστές θα μετατίθενται αυτόματα και θα ακολουθεί η σχετική διαδικασία ανακρίσεων.

2. Για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για δόκιμους αξιωματικούς, θα χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο, όπως προβλέπει σχετική απόφαση που έχει εγκριθεί φέτος από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για τον λόγο αυτό, θα χρησιμοποιηθούν οι αριθμοί πολιτικής ταυτότητας.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί, ενώ η διαδικασία των εξετάσεων που γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι αδιάβλητη εδώ και χρόνια, εντούτοις η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γινόταν με καθυστέρηση και έτσι δημιουργείτο πολλές φορές η εικόνα της «εξυπηρέτησης», λόγω του ότι τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν αναρμοδίως.

3. Για σκοπούς καλύτερης διαφάνειας και ενημέρωσης, οι στρατεύσιμοι οπλίτες και οι οικογένειές τους μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΣ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Στρατευσίμων) στον αριθμό 1430.

4. Τα σημειώματα πρόσκλησης για κάθε στρατεύσιμο έχουν σταλεί φέτος ενωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, ενώ όλες οι σχετικές πληροφορίες, όπως και το «Εγκόλπιο Υπηρετώντας την Πατρίδα» με όλες τις χρήσιμες συμβουλές για τους στρατεύσιμους νέους, βρίσκεται ήδη, σε ηλεκτρονική μορφή, αναρτημένο στις ιστοσελίδες του ΓΕΕΦ και του Υπουργείου Άμυνας.