17/6/15

Στον Πρόεδρο της Βουλής θα δοθεί κειμήλιο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59

Στον Πρόεδρο της Βουλής θα δοθεί κειμήλιο του
Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59


Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής κατά την οποία η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας και το Εθνικό Ιστορικό Εθνικό Μουσείο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ένα σπάνιο κειμήλιο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59. Πρόκειται για το Ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκε τον Μάρτιο του 1953 η «Επιτροπή Προπαρασκευής Αγώνος Ενώσεως της Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος».

Το Ευαγγέλιο συνοδεύεται από το πρωτόκολλο ορκωμοσίας της Επιτροπής υπογεγραμμένο από τα μέλη της, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα –Διγενή, Γ. Κονιδάρη, Σ. Λοϊζίδη κ.ά. Οι ίδιες υπογραφές βρίσκονται και στο προτελευταίο εσώφυλλο του Ευαγγελίου.

Η δωρεά έγινε από τους Γεράσιμο Κονιδάρη, Σάββα Λοϊζίδη και Σωκράτη Λοϊζίδη. Τα αντικείμενα φυλάσσονται στο Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Με πρόσφατη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, εκτιμώντας τη σημασία του κειμηλίου αυτού για την Κύπρο, του ζήτησε να υποδείξει τον φορέα που κατά την κρίση του είναι ο πλέον αρμόδιος να δεχθεί να παραλάβει το Ευαγγέλιο «επί μακροχρονίω δανεισμώ» για να το εκθέτει «εις θέαν του ευρύτερου κοινού».    Ο κ. Ομήρου όρισε το Μουσείο Αγώνος ως τον κατάλληλο φορέα στον οποίο να δοθεί το σπάνιο και σημαντικό αυτό κειμήλιο.


---------------------