19/5/15

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για τους περί Προστασίας της Παραλίας (Άδειες και Δικαιώματα) (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2013


«Το ΥΠΕΣ όχι μόνο δεν έχει καταλύσει τη νομιμότητα αλλά, αντίθετα,
προσπαθεί να τη διαφυλάξει από κάθε είδους αυθαιρεσία»
 
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε απάντηση σχετικών αναφορών σε ΜΜΕ περί «κατάλυσης της νομιμότητας», με το σκεπτικό ότι το ΥΠΕΣ «καλεί τις Τοπικές Αρχές να μην εφαρμόσουν τον Κανονισμό  που ψήφισε η Βουλή για τη διαχείριση των θαλάσσιων σπορ στις παραλίες», ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τους υπό αναφορά Κανονισμούς στις 24.10.2013. Σημειώνεται ότι η Βουλή επέφερε αλλαγές επί του προσχεδίου των Κανονισμών ως αυτοί εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών αντικαθιστώντας το λεκτικό της υποπαραγράφου (γ) του Κανονισμού 4, ήτοι της φράσης «τριετούς τουλάχιστον πείρας στην παροχή διευκολύνσεων στην Κύπρο», με τη φράση «αποδεδειγμένης πενταετούς τουλάχιστον πείρας στην παροχή διευκολύνσεων στη θαλάσσια περιοχή για την οποία θα υποβληθεί προσφορά». Είναι ολοφάνερο ότι στην πράξη, η Βουλή προσπαθούσε με αυτό τον τρόπο να ευνοήσει συγκεκριμένες καταστάσεις και, ξεκάθαρα ομιλούντες, αυτούς που εκμεταλλεύονται ήδη τις παραλίες για χρόνια, δημιουργώντας έτσι συνθήκες διακρίσεων και άνισης μεταχείρισης μεταξύ προσφοροδοτών.

Με βάση προσχέδιο των εν λόγω Κανονισμών που ετοιμάστηκαν από το ΥΠΕΣ και οι οποίοι ελέχθησαν νομοτεχνικά από τη Νομική Υπηρεσία, προωθήθηκε η επαναφορά της προηγούμενης πρόνοιας ως αναφέρεται πιο πάνω για «τριετή τουλάχιστον πείρα στην παροχή διευκολύνσεων στην Κύπρο ή σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ». Το εν λόγω προσχέδιο Κανονισμών κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26.11.2014, έτυχε της έγκρισής του και κατατέθηκε στη Βουλή στις 29.11.2014. Η Βουλή, για δεύτερη φορά δεν ενέκρινε τους εν θέματι Κανονισμούς κατά παράβαση τόσο του Ευρωπαϊκού όσο και του Εθνικού Δικαίου. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο Υπουργός Εσωτερικών απεύθυνε επιστολή προς το Γενικό Εισαγγελέα ημερ. 22.12.2014, παραθέτοντας τα γεγονότα και καλώντας τον όπως εξετάσει το όλο ζήτημα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, με απαντητική επιστολή του ημερ. 20.2.2015, η οποία παραλήφθηκε στο ΥΠΕΣ στις 4.3.2015, μας πληροφόρησε ότι «Σε περίπτωση που διάταξη του Συντάγματος ή Νόμου ή Κ.Δ.Π. είναι ασυμβίβαστη με διάταξη του κοινοτικού δικαίου με άμεση ισχύ (π.χ. σε Συνθήκη ή σε Κανονισμό ή Απόφαση) ή με διάταξη κυπριακού νομοθετήματος που μεταφέρει Οδηγία, η διοίκηση σταματά την εφαρμογή της προβληματικής διάταξης από μόνη της, προωθεί μέτρα για τροποποίηση ή κατάργησή της, και εφαρμόζει τη διάταξη του κοινοτικού δικαίου ».

Με βάση τα πιο πάνω και κατ’ εντολή του Υπουργού , ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ λειτουργώντας μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και συμμορφούμενος με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και των υποδείξεων του Γενικού Ελεγκτή, κάλεσε τόσο τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων όσο και τις Τοπικές Αρχές να μην εφαρμόσουν τη διάταξη που ψήφισε η Βουλή, εφόσον η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε σύγκρουση με τον περί της Ελευθερίας Εγκατάστασης Παρόχων Υπηρεσιών και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Υπηρεσιών Νόμο του 2010 (Ν.76(Ι)/2010).

Συνεπώς, το ΥΠΕΣ, καθ’ υπόδειξη της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους, όχι μόνο δεν έχει καταλύσει τη νομιμότητα αλλά, αντίθετα, προσπαθεί να τη διαφυλάξει από κάθε είδους αυθαιρεσία, από οπουδήποτε και αν  αυτή προέρχεται».
 
------------------------