19/5/15

Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες

Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων ( RAPEX ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα πιο κάτω προϊόντα, τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:
 
1.      Διακοσμητικά για βραχιολάκια LOOM BANDS, ονομασίας « Colorful Loombands , Charms » με Barcode 7070956081586. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα ( DEHP ) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


2.      Διακοσμητικά για βραχιολάκια LOOM BANDS, ονομασίας « D .I .Y ACCESSOIRES » με κωδικό 71749. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα ( DEHP ) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


3.      Διακοσμητικά για βραχιολάκια LOOM BANDS, ονομασίας «Bracelet Maker» με Barcode 5724755004513. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα ( DEHP ) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
           

4.      Μενταγιόν με την ονομασία «Fashion Jewelry» με διάφορους κωδικούς. Τα προϊόντα είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ολλανδίας και περιέχουν κάδμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

   


5.      Παιδική κούκλα (γοργόνα) επωνυμίας «Marco’s Toys» με κωδικό JRF-338. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


6.      Μενταγιόν με την επωνυμία «C&S Paris» και με κωδικό 14NXX07-0180. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ολλανδίας και περιέχει κάδμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.


7.      Παιδικό παιχνίδι μπάνιου με κωδικό WS-005. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Λιθουανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


8.      Παιδικό σετ παιχνιδιών ονομασίας «peppa pig» με Barcode 6919867213253. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Λιθουανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


9.      Δερμάτινες μπότες επωνυμίας «DAZAWA» με κωδικό 12Y269-63B. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.

10. Παντόφλες επωνυμίας «Deichmann» με κωδικό 2994091. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.


11. Διακοσμητικά για βραχιολάκια LOOM BANDS, επωνυμίας «Cigioki» με Barcode 8034048128527. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά του Λουξεμβούργου και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα ( DEHP ) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


12. Παιδική κούκλα επωνυμίας «Fashion» με κωδικό 991. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά του Λουξεμβούργου και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα ( DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


13. Σκουλαρίκια επωνυμίας «ZEEMAN» με Barcode 2099903598682. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και σε αυτό ανιχνεύθηκε νικέλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg / cm² / εβδομάδα.


14. Δερμάτινα γάντια επωνυμίας «Clarina Collection» με κωδικό 224021091. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.



Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405637, 22405611