27/5/15

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή αναφορικά με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και το ΓεΣΥ

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
αναφορικά με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και το ΓεΣΥ


Ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής προέβη σήμερα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αναφορικά με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και το ΓεΣΥ.

Στις δηλώσεις του, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο αποστέλλει στη Βουλή, σκοπός του οποίου είναι να υπάρχει δυνατότητα έκδοσης διατάγματος θεραπείας σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες χρήστες ναρκωτικών τους οποίους θα αποστέλλει σε κέντρα θεραπείας. Δηλαδή το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι χρήστες ναρκωτικών, αντί να καταδικάζονται σε φυλάκιση θα στέλλονται σε κέντρα θεραπείας και σε θεραπευτικά προγράμματα. Αυτή είναι μια πρακτική, η οποία ακολουθείται στην ΕΕ και έχει πάρα πολλά οφέλη».

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το γνωστό Saint George University of London - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η συμφωνία είναι με το Νοσοκομείο Λεμεσού και το πρωτοβάθμιο κέντρο Λινόπετρας Λεμεσού και περιλαμβάνει τους αριθμούς των φοιτητών, την ακαδημαϊκή ιδιότητα και τις ώρες απασχόλησης του ιατρικού προσωπικού και άλλα.

Τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία είναι πάρα πολλά. Πρώτιστα αναβαθμίζονται περαιτέρω οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται αλλά και άλλα οφέλη, όπως, για παράδειγμα, η προώθηση της Κύπρου ως εκπαιδευτικού κέντρου, καθώς επίσης και οικονομικά οφέλη.

Το Νοσοκομείο Λεμεσού θα συμβληθεί με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Νοσοκομείο Λάρνακας».

Σε ερώτηση αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι συζητήσεις με τους γιατρούς, νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες της Υγείας και με τις συντεχνίες τους συνεχίζονται. Βάσει αυτού του δημόσιου διαλόγου έχει ολοκληρωθεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Το προσχέδιο θα δοθεί εντός της εβδομάδας τόσο για δημόσιο διάλογο όσο και για να συνεχιστούν οι συζητήσεις στη ΜΕΠ.

Ευελπιστούμε ότι αυτές οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες και έτσι το νομοσχέδιο να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου. Στόχος είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου πριν κλείσει η Βουλή, ούτως ώστε να έχουμε τον χρόνο να υλοποιήσουμε τα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου με τους διορισμούς Διοικητικών Συμβουλίων, με την προκήρυξη των θέσεων της διευθυντικής ομάδας, με τις εγκρίσεις του προϋπολογισμού του κάθε νοσηλευτηρίου, με ένα φιλόδοξο στόχο να ολοκληρωθεί η υλοποίηση μέχρι το τέλος της χρονιάς και από την 1 η του 2016 να λειτουργήσουν ως αυτόνομα νοσηλευτήρια».  

Ερωτηθείς είπε ότι «είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι η κατάθεση θα είναι η κατάθεση του 2015 και ευελπιστούμε οι συζητήσεις με την ΠΑΣΥΔΥ στη ΜΕΠ να ολοκληρωθούν σύντομα, ούτως ώστε να μπορέσει το νομοσχέδιο να πάει στη Βουλή».