14/5/15

Ομιλία Προέδρου της Βουλής κατά τη συζήτηση για μέτρα προς αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο, στην ολομέλεια

Ομιλία Προέδρου της Βουλής κατά τη συζήτηση για μέτρα προς αντιμετώπιση
της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο, στην ολομέλεια


Έχουμε την τιμή να βρίσκεται σήμερα μαζί μας ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τα Εσωτερικά Θέματα και την Ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.  Τον καλωσορίζω και τον ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μου να επισκεφθεί την Κύπρο και να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για το καίριο ζήτημα της Μετανάστευσης και την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση που κατατέθηκε μόλις χθες. Η ενημέρωση της Ολομέλειας εκ μέρους σας, κύριε Επίτροπε, κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς το ζήτημα της μετανάστευσης αφορά αριθμό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ υπό το φως των τελευταίων τραγικών γεγονότων στη Μεσόγειο, οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Περδίκης και Πανίκκος Σταυριανός, εισηγήθηκαν την εγγραφή θέματος, επί του οποίου μόλις έχουν τοποθετηθεί.

Κύριε Επίτροπε,

Γινόμαστε μάρτυρες της μετατροπής της Μεσογείου σε υγρό τάφο για χιλιάδες ανθρώπους που επιχειρούν να διαφύγουν συγκρούσεις, διώξεις και κλιμακούμενη βία στις χώρες τους, επιβαίνοντας σε εντελώς ακατάλληλα πλοία και έχοντας καταβάλει υπέρογκα χρηματικά ποσά σε εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε ότι η συνεχώς εντεινόμενη αστάθεια στην περιοχή, προδιαγράφει την κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ και τη μονιμότητα της παρουσίας των αιτητών ασύλου στις κοινωνίες υποδοχής τους.

Καλωσορίζουμε την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της ΕΕ στα πλαίσια του Frontex , έστω και αν αυτή δεν ισοδυναμεί με ανάληψη επιχειρησιακού ρόλου έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.   Πρέπει όμως να επιδειχθεί από όλα τα κράτη μέλη η δέουσα αλληλεγγύη, ως ορίζουν οι συνθήκες της ΕΕ. Ευελπιστούμε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να θέτει την ισότιμη κατανομή των βαρών, που βάσει του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφήνεται στην εθελοντική συνεισφορά των κρατών μελών, στο ορθότερο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης.

Μια περιεκτική μεταναστευτική πολιτική, εκτός από ανθρωπιστική υποχρέωση της ΕΕ, αποτελεί και αναπόδραστη ανάγκη σε μια γηράσκουσα ήπειρο. Επιπλέον, η περιοχή της Νότιας Μεσογείου αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της ΕΕ όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας.   Φαινόμενα εξτρεμισμού κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και δεν μπορούν να διαχωριστούν από τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Όπως αποτυπώθηκε και στη Διακήρυξη της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. τον Απρίλιο στη Ρώμη,   καθώς και στη Διακήρυξη της 2ης Συνόδου των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ένωσης για τη Μεσόγειο, μόλις προ τριών ημερών στη Λισαβόνα, προσβλέπουμε σε μια πιο σφαιρική προσέγγιση, που θα αντιμετωπίζει τις γενεσιουργούς αιτίες της μαζικής μετανάστευσης. Μια ολοκληρωμένη, επαρκώς χρηματοδοτούμενη, ισοβαρής στρατηγική, με εξομοίωση διαδικασιών και την ένταξη των μεταναστών με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στις κοινωνίες υποδοχής είναι αναγκαία, ενώ ο διάλογος με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως και η διασφάλιση ότι τα συστήματα κοινωνικής ευημερίας των κρατών δεν θα τυγχάνουν εκμετάλλευσης. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και τρίτων κρατών. Η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και η ανοχή που επιδεικνύει συναφώς η ΕΕ θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητα των εταίρων. Την ίδια ώρα, η κατοχή υπονομεύει κάθε προσπάθεια διαχείρισης της μετανάστευσης προς την ΕΕ μέσω της Κύπρου, αλλά και προς την ίδια την Κύπρο.

Πώς η Επιτροπή θα προωθήσει αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων; Πώς ενσωματώνεται η διαχείριση της μετανάστευσης σε άλλες πολιτικές της ΕΕ; Τι οικονομικοί πόροι απαιτούνται και σε ποιό βαθμό είναι δυνατή η συγκέντρωσή τους; Βασική συνιστώσα μιας ολιστικής προσέγγισης στη μετανάστευση είναι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ανάπτυξης στα κράτη προέλευσης.   Στο πλαίσιο της διάνοιξης γεφυρών επικοινωνίας και συνεργασίας με κράτη της περιοχής, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν διαμορφώσει πλαίσιο Τριμερούς Συνεργασίας, το οποίο αναφέρεται και σε ζητήματα μετανάστευσης. Η σχετική Διακήρυξη της Λευκωσίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας με τις γνωστές θέσεις και αιτιάσεις.

Κύριε Επίτροπε,

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που επιφέρει και η μετανάστευση και η προσφυγοποίηση. Γι’ αυτό δεν φεισθήκαμε προσπαθειών και πόρων, ακόμα και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, για την υποδοχή μεταναστών που κινδυνεύουν. Αναμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής για το ανά χείρας ζήτημα, γνωρίζοντας ότι η επιλογή σας ως πρώτου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, εγγυάται μια νέα, πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.