24/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας στην εκδήλωση του Δήμου Π. Χρυσοχούς

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας στην εκδήλωση του Δήμου Π. Χρυσοχούς
«Πρόγραμμα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές»
Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που δέχτηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ και να χαιρετίσω τη μουσικοχορευτική εκδήλωση ανταλλαγής γεύσεων που διοργανώνει ο Δήμος σας.

Θα ήθελα κατ’αρχήν να συγχαρώ το Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, η οποία εμπίπτει στα πλαίσια του προγράμματος ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών από τοπικές αρχές που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει την ευαισθησία και τη θέληση των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η Κύπρος ως χώρα μέλος της ΕΕ έχει υποχρέωση να εφαρμόσει στρατηγικές που να οδηγούν στην ένταξη των μεταναστών, βασιζόμενες στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Προς το σκοπό αυτό η Κύπρος υιοθέτησε διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και εναρμόνισε την εθνική μας νομοθεσία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κύρια προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή μεταξύ των μεταναστών της αρχής της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής και εθνικής καταγωγής. Η αρχή αυτή διασφαλίζεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις διάφορες συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τόπο μας, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας, ώστε όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανόμενων και των μεταναστών να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική ζωή.

Έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των μεταναστών, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμου, στηρίζουν οικονομικά τους αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και τους κατόχους συμπληρωματικής προστασίας. Επιπρόσθετα παρέχονται υλικές συνθήκες υποδοχής σε αιτητές διεθνούς προστασίας που δεν στεγάζονται σε Κέντρα Υποδοχής ή Φιλοξενίας, με την μορφή δελτίων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κατά το έτος 2014 παραχώρησαν οικονομική βοήθεια σε περίπου 190 νοικοκυριά αιτητών διεθνούς προστασίας συνολικού ύψους €1.1 εκ. περίπου και σε περίπου 248 νοικοκυριά αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων και κατόχων καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας συνολικού ύψους €2.7 εκ. περίπου. Πρόσθετα, στη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.), ορίζεται ότι δικαιούχοι είναι μεταξύ άλλων και υπήκοοι τρίτης χώρας οι οποίοι κατέχουν το νομικό καθεστώς που προβλέπεται στον περί Προσφύγων Νόμο, εξαιρουμένων των αιτητών ασύλου .

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτει πάντα σε υψηλή προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν στόχο τη στήριξη των μεταναστών. Η μετανάστευση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος αντιμετωπίζει διάφορες αλλαγές και δυσκολίες. Παρόλα αυτά αξίζει στον καθένα να ζει με αξιοπρέπεια, σε συνθήκες που θα του επιτρέπουν να εκφράσει την μοναδικότητά του, να απασχοληθεί δημιουργικά και να απολαύσει μια ποιοτική ζωή.
______________

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου