26/5/15

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο του Οργανισμού Νεολαίας για καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία


Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο
του Οργανισμού Νεολαίας για καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία


Θέλω να συγχαρώ τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διοργανώσει την Α’ Εθνική Σύνοδο Νέων, η οποία αποτελεί το πρώτο αλλά και το καθοριστικό βήμα για τον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Χαίρομαι διότι ο Οργανισμός βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης.

Αυτό, μετεξελικτικά, και είναι και φυσιολογικό, θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό που θα υπηρετεί  με χειροπιαστά αποτελέσματα τους νέους της Κύπρου.

Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να συναντήσω στο Προεδρικό αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Με ενημέρωσαν για τα σχέδια τους τα οποία συνάδουν με τον στόχο της κυβέρνησης  μας  για διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων για τη νεολαία, που να εστιάζονται στις πραγματικές ανάγκες των νέων.

Πρέπει να τονίσω τη σημαντικότητα του καταρτισμού Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνεται στην Κύπρο μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα οριζόντιου συντονισμού ενεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και θα εναρμονίζει την Κύπρο με άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα νεολαίας.

Η συμμετοχή της νεολαίας στη διαμόρφωση αυτού του σχεδιασμού είναι απαραίτητο συστατικό της νέας μας στρατηγικής. Δεν θα ήταν υγιές η εθνική στρατηγική για τους νέους να είναι δοτή, να σχεδιάζεται να αποφασίζεται και να επιβάλλεται στην απουσία των ιδίων των νέων.

Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας η Νεολαία είναι η μεγάλη ελπίδα του τόπου. Ως Κυβέρνηση θέλουμε να αλλάξουμε όλα όσα έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στο χείλος της καταστροφής, στην ανυποληψία και την απαξίωση. Να αλλάξουμε όλα όσα έχουν βυθίσει την κοινωνία και την οικονομία σε μια πρωτοφανή κρίση. Γνωρίζω τα προβλήματα και τα τεράστια εμπόδια που έχουμε μπροστά μας.

Απέναντί μας, αντίπαλος είναι οι νοοτροπίες που εγείρουν θεόρατα τείχη στην αλλαγή, τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση. Αυτό που μπορεί να επιτύχουμε είναι, αν ενώσουμε δυνάμεις, παλιότερες και ιδιαίτερα νεότερες γενιές, ένα συγκροτημένο σχέδιο εθνικής στρατηγικής το οποίο εσείς θα αποφασίσετε και θα υποβάλετε. Όταν καταλήξετε στα συμπεράσματα σας θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, θα δεχθεί την αντιπροσωπεία σας και θα συζητήσουμε για την υιοθέτηση της πολιτικής της νέας στρατηγικής για τους νέους. Εκεί και όπου η δυνατότητα του κράτους υπάρχει για να παρέχει άμεσα  την υλοποίηση των αποφάσεων θα γίνει, και εκεί και όπου απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός και πάλι θα γίνει μεταξύ μας, έτσι ώστε να έχετε από την αρχή τον πρώτιστο ρόλο στη χάραξη μιας κρατικής εθνικής στρατηγικής που θα αφορά ανεξαίρετα όλους τους νέους. 

Γνωρίζω ότι οι  νέοι επωμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη των λαθών, των παραλείψεων και των νοοτροπιών στις οποίες εμείς οι παλαιότεροι έχουμε υποπέσει. Δυστυχώς, ενώ είχαμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τον τόπο μας σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο της ευημερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας, βρεθήκαμε μπροστά στο φάσμα, όχι μόνο να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια  πατρίδα μοιρασμένη και ανασφαλή,  αλλά και δυσπραγούσα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται, μέσα από τα σφάλματα και τις παραλείψεις, να ζούμε και να βιώνουμε σε μια ημικρατεχόμενη πατρίδα, δυσπραγούσα με πολλά συσσωρευμένα προβλήματα.

Μια πατρίδα χωρίς προοπτική και μέλλον για τους νέους μας. Αλλά τονίζω πως ούτε στα παιδιά μας αξίζει τέτοια κληρονομιά ούτε και σε εμάς τέτοια απαξίωση από την Ιστορία.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας διαβεβαιώσω πως θα εξαντλήσω όλες μου τις δυνάμεις στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας και για την ανάκαμψη της οικονομίας μας το συντομότερο δυνατόν, αλλά και για την επανάκτηση της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας που αξίζει στον λαό μας. Πιστεύω πως με αυτά δεν εκφράζω μόνο το δικό μου όραμα, αλλά και  το όραμα του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας, ευρύτερα.

Γνωρίζετε πως με την εκλογή του κ. Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με την ανάκληση των τουρκικών απειλών και επεμβάσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

 Έχουμε γνώση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε και δεν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι το καλό κλίμα είναι ικανό από μόνο του να παραμερίσει τους συσσωρευμένους εκείνους παράγοντες που κρατούν την πατρίδα μας διχοτομημένη για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η Τουρκία να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι θα πρέπει να κάνει πράξη τα όσα και δημοσίως διακηρύττει, δηλαδή τα περί της αποφασιστικότητας και ειλικρινούς βούλησής της να στηρίξει μια συμφωνημένη και δίκαιη λύση που εμείς οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, θα διαπραγματευτούμε και θα συμφωνήσουμε.

Από δικής μας πλευράς είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με ειλικρίνεια και θέληση για μια λύση που θα τερματίζει επιτέλους την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Λύση βιώσιμη και λειτουργική που θα επανενώνει τον τόπο μας και τον λαό μας.
 
Αυτές – και θέλω να το τονίσω - δεν είναι διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ούτε και τυχόν υλοποίηση τους θα συνιστούσε δικαίωση της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνο.
 
Η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους. Και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, τους Λατίνους, τους Αρμενίους, τους Μαρωνίτες και ακόμα για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, ό,τι και αν πιστεύει.
 
Τη λύση του Κυπριακού δεν τη διεκδικούμε ανταγωνιστικά, ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια. Θέλω να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά: Την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου που θα κρατήσει διχοτομημένη την πατρίδα μας.
 
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι επιτέλους να εργαστούμε συστηματικά και με αποφασιστικότητα για να επανενώσουμε αυτό τον τόπο, διότι – το νιώθω έντονα – δεν σας αξίζει να ζείτε σε λιγότερη πατρίδα. Αυτό που αξίζει σε όλους μας και σε όλους σας είναι να νιώθουμε πως ολόκληρη η Κύπρος είναι η πατρίδα μας. Πως τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων νομίμως κατοικούν στην Κύπρο είναι κατοχυρωμένα. Ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει πλήρη την εφαρμογή του και στη δική μας πατρίδα, ότι δεν είμαστε δεύτερης τάξης κράτος μέλος της ΕΕ και αυτό δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά βεβαίως και τους Τουρκοκύπριους νέους.

Και αν είναι κάτι που θέλω, μιλώντας σε νέους, να απευθύνω είναι: πρωταγωνιστείτε στην προσπάθεια, μπείτε εσείς μπροστά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα της συμφιλίωσης, της αλληλοκατανόησης. Και το γνωρίζω ότι οι πλείστοι από εσάς όσοι σπουδάζατε στο εξωτερικό σε διάφορα πανεπιστήμια, δεν είχατε πρόβλημα συναγελασμού, συναναστροφής με τους Τουρκοκύπριους. Και διερωτώμαι όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είτε νέοι είτε παλαιότεροι, μπορούν να συνεργάζονται και να συνδημιουργούν όταν βρίσκονται στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στον Καναδά, οπουδήποτε ως μετανάστες, γιατί σε μια ξένη χώρα να μπορούμε να συμβιώσουμε και να συνεργαστούμε αλλά όχι στη δική μας πατρίδα;

Είναι καιρός πια που πρέπει η καχυποψία να δώσει θέση στην αλληλοκατανόηση και την εμπιστοσύνη. Είναι καιρός που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται και αποτελούν τους παράγοντες λύσης πως θα πρέπει να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα, έτσι ώστε να αρχίσουν και οι νέοι, που δεν έχουν καμιά επαφή ή που ζουν χωριστά όταν βρίσκονται στην Κύπρο, ότι υπάρχει ανάγκη επιτέλους για συνεννόηση, συναναστροφή.
 
Τα προβλήματα σας είναι κοινά, η ανεργία είναι κοινή, τα προβλήματα του μέλλοντος σας ιδιαίτερα είναι το ίδιο οδυνηρά, εάν δεν εξευρεθεί τρόπος μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση – και το τονίζω – με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για αυτό και ενδιαφέρει όλους.
 
41 χρόνια μετά και παρακολουθώντας να παγιώνονται απαράδεκτες καταστάσεις, το λεγόμενο στάτους κβο και να αλλοιώνονται σημαντικά συστατικά στοιχεία της λύσης, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παραμένει αδιάφορος, εκτός αν επιλογή ήταν να ζήσουμε σε λιγότερο κράτος. Αυτό είναι, για όσους θέλουν να σκέφτονται το μέλλον αυτής της πατρίδας, και απαράδεκτο και απορριπτέο.
 
Μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση. Μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από τον λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων.
 
Εφόσον η τουρκική και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και σεβαστούν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Κοινό Ανακοινωθέν της 11 ης Φεβρουαρίου 2014, αλλά και όλες τις προγενέστερες Συμφωνίες Κορυφής και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο,  τότε μπορούμε να πετύχουμε τον τερματισμό της διαίρεσης της πατρίδας μας.

Την ίδια ώρα κ αταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει οδηγηθεί. Το πράττουμε ενσυνείδητα, διότι η διαπραγματευτική μας θέση θα ενισχυθεί αν, απεξαρτημένοι από τις όποιες οικονομικές πιέσεις, δημιουργήσουμε προοπτικές για ένα αποτελεσματικό διάλογο.
 
Καταβάλλουμε προσπάθειες και τα πρώτα σημάδια είναι ξεκάθαρα, αφού μετρούμε πια μόνο θετικές αξιολογήσεις των διεθνών δανειστών μας και συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας μας. Έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους, η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
Αυτό που δεν έχει αποκατασταθεί είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ακόμα όσον αφορά το εσωτερικό, δηλαδή σε ό,τι αφορά στην πραγματική αγορά της οικονομίας. Και αυτό είναι συνυφασμένο με τον ψηλό βαθμό ανεργίας, που πρώτους από όλους απασχολεί εσάς τους νέους. Για αυτό και η προσπάθεια μας είναι να δούμε πώς διαμορφώνονται εκείνες οι συνθήκες που να συμβάλουν μέσα από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και πλέον η Ευρώπη το αντιλαμβάνεται και ασχολείται με τα προβλήματα των νέων.
 
Σε αυτά εντάσσεται και η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, να δει μέσα από τον καταρτισμό Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Απασχόληση των Νέων και με τη συμβολή 47,0 εκ. ευρώ  για την περίοδο 2015 -2017 να παρασχεθούν ευκαιρίες εργοδότησης των νέων. Την ομάδα στόχου αποτελούν οι νέοι  από 15 μέχρι 29 χρονών με μέτρα άμεσης εφαρμογής, καθώς και μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εφαρμογής, όπως:

  • Σχέδιο τοποθέτησης Ανέργων Νέων Πτυχιούχων για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας
  • Σχέδιο τοποθέτησης Ανέργων Νέων Αποφοίτων Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι και διετούς φοίτησης, για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας
  • Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων Νέων Ηλικίας μέχρι 24 ετών.

Σημαντικό μέρος της προσπάθειας μας είναι να βάλουμε στην άκρη το παρελθόν και να δούμε πώς μέσα από τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης δίνουμε τα απαραίτητα εφόδια στους νέους. Έχουμε ενώπιον μας ένα σύστημα που έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, και μία πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας που δίνει ελπίδα. Οικοδομεί ένα πρόγραμμα για τους μαθητές μας, σύγχρονο, με μαθήματα που έχουν πραγματικά ανάγκη, για την αναβάθμιση των γνώσεων τους και όχι για βαθμοθηρικούς σκοπούς.

Αλλάζουμε επιτέλους και το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση για να έχουν τα παιδιά μας τους  εκπαιδευτικούς που τους αξίζουν και όχι εκείνους που απλώς είχαν την υπομονή – δεν τους αδικούμε αλλά ήταν το σύστημα τέτοιο και οι συνθήκες - να περιμένουν στον κατάλογο για να έρθει η σειρά τους να διοριστούν.

Την ίδια ώρα εφαρμόζουμε πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα και της οικονομίας, στοχεύοντας κυρίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εμπέδωση διαδικασιών αξιοκρατίας, πολιτικής ηθικής και δίκαιης κοινωνίας, αξιώματα που πρώτα και κύρια ενδιαφέρουν και υπηρετούν τους νέους και τα οράματά τους.

Θέλω θερμότατα να συγχαρώ τα παιδιά που με τόσο παραστατικό τρόπο, στο πρώτο μέρος αυτού του Συνεδρίου, είχαν παρουσιάσει το μέγιστο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και που δεν είναι άλλο από τη γραφειοκρατία και που αποτελεί και το ανάχωμα της ανάπτυξης. Πρέπει να καταργηθούν διάφορα γραφειοκρατικά για να δώσουμε και τη δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί και να μην εξαρτώνται από το ‘γράμμα’ ή το ‘κόμμα’ και τους τρόπους μετάφρασης ή τους τρόπους πρόκλησης δυσκολιών, πολλές φορές από φόβο μήπως υπάρξει τάχα παραβίαση της νομοθεσίας. Χρειάζεται να δώσουμε πρωτοβουλίες αφού πατάξουμε τη διαφθορά και διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν, μέσα από την εκτροπή τάχα για τη διευκόλυνση, να δημιουργεί συνθήκες που να εκτροχιάζουν από τη νομιμότητα ή να ενθαρρύνουν τους κακομαθημένους.

Αναμένοντας τα πορίσματα των εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν και με δεδομένη την πρόθεσή μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα στα οποία θα καταλήξετε, σας απευθύνω από τώρα την πρόκληση, όταν είστε έτοιμοι να συγκαλέσω το Υπουργικό Συμβούλιο, για να συζητήσουμε μαζί και να δούμε πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε τη νέα εθνική στρατηγική, στην οποία μέσα από τον διάλογο θα καταλήξουμε.
_____________