14/5/15

Συμφωνία Υπουργείου Υγείας με Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό – Άρση των απεργιακών μέτρων των ωρομισθίων

Συμφωνία Υπουργείου Υγείας με Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό –
Άρση των απεργιακών μέτρων των ωρομισθίων

 
Σε συμφωνία κατέληξε ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής και με τις Συντεχνίες ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ ως προς τα θέματα του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού που απασχολείται στα κρατικά νοσηλευτήρια. Αποτέλεσμα αυτής είναι η άρση των απεργιακών μέτρων από πλευράς ωρομίσθιου προσωπικού και η άμεση παραπομπή της συζήτησης των εργασιακών θεμάτων των ωρομισθίων για την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στη Μικτή Εργατική Επιτροπή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, οι συντεχνίες ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ συμφώνησαν στα ακόλουθα:  

1.      Είναι σημαντικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα και υλοποίηση του ΓεΣΥ η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

2.      Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των ωρομισθίων, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης. Η συζήτηση των θεμάτων αυτών παραπέμπεται άμεσα (αυτή τη βδομάδα) στη Μικτή Εργατική Επιτροπή, η οποία θα ρυθμίσει τα ζητήματα αυτά το συντομότερο δυνατό.

3.      Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανάγκες από τη μείωση του προσωπικού των ωρομισθίων, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα (Βοηθών Θαλάμου, Μαγειρεία κ.ά.), με αποτέλεσμα να παραμένουν κενές, στο παρόν στάδιο, 186 θέσεις εργασίας. Για την επίλυση των προβλημάτων του ωρομίσθιου προσωπικού προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν:
α)     Την εξασφάλιση αριθμού κενών θέσεων για κάλυψη των αναγκών, αφού προηγηθεί μελέτη του θέματος και καθορισμός των αναγκών μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες.
β)     Εργοδότηση αριθμού ατόμων για κάλυψη των άμεσων αναγκών που προκύπτουν από μακροχρόνιες άδειες ασθενείας.
γ)     Τη λήψη των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να παραχωρηθεί άδεια ανάπαυσης στο ωρομίσθιο προσωπικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο.

4.      Τέλος, η Συμφωνία προβλέπει τη λήψη διοικητικών μέτρων για τη σωστή οργάνωση και διαχείριση του ωρομίσθιου προσωπικού, ούτως ώστε, να αποσυμφορηθούν τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις. Εντός των επόμενων δύο μηνών, θα γίνει εις βάθος μελέτη των αναγκών σε ωρομίσθιο προσωπικό, με στόχο την ορθολογιστική κατανομή, ιδιαίτερα εν όψει της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.
  Η Συμφωνία υπογράφηκε σήμερα και από τα τρία μέρη (Υπουργείο Υγείας, ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ) και τίθεται άμεσα σε ισχύ.
                                                                                              _______________