14/5/15

Ο βουλευτής Π. Προδρόμου συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας βελτίωσης της «διαδικασίας της κίτρινης κάρτας», στην Πολωνία

Ο βουλευτής Π. Προδρόμου συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας
βελτίωσης της «διαδικασίας της κίτρινης κάρτας», στην Πολωνία

 
Ολοκληρώθηκαν, χθες, στη Βαρσοβία οι εργασίες της Συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για τη βελτίωση της «διαδικασίας της κίτρινης κάρτας», την οποία διοργάνωσε τ o πολωνικό Κοινοβούλιο (Sejm of the Republic of Poland).   Στις εργασίες συμμετείχε, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Το πρόγραμμα της Συνάντησης περιελάμβανε συζήτηση αναφορικά με τους πρακτικούς τρόπους βελτίωσης της «διαδικασίας της κίτρινης κάρτας» που αποτελεί μηχανισμό συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, στη βάση των προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν πρακτικούς τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων σε θέματα ΕΕ, το ενδεχόμενο εξέτασης της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας σε ισότιμο βαθμό με την αρχή της επικουρικότητας, τρόπους βελτίωσης της ποιότητας και της έγκαιρης υποβολής των απαντήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αιτιολογημένες γνώμες των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς επίσης την πιθανότητα επέκτασης της προθεσμίας των οκτώ εβδομάδων που παρέχεται στα κοινοβούλια για σκοπούς διεξαγωγής ελέγχου τήρησης της αρχής της επικουρικότητας.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη αναφορικά με το ενδεχόμενο εξέτασης της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας σε ισότιμο βαθμό με την αρχή της επικουρικότητας, ο κ. Προδρόμου ανάφερε ότι αυτό αποτελεί ήδη διαδικασία που εφαρμόζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση των διοργανωτών αναφορικά με τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για τη σύνταξη αιτιολογημένων γνωμών από τα εθνικά κοινοβούλια.

Στο περιθώριο της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης, ο κ. Προδρόμου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με συναδέλφους του, για θέματα που απασχολούν τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές στα αντίστοιχα κοινοβούλια.
_____________