6/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ’ Προγράμματος του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ’ Προγράμματος του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε σημερινή παρέμβασή του στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου αναφέρθηκε στις επικείμενες επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την οικονομία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων:

Ερώτηση: Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Eide αυτό που προέχει από πλευράς Κυβέρνησης είναι οι διαβουλεύσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι μόνο;

Απάντηση: Σίγουρα μέσα στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης είναι η ενεργός εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και της ΕΕ σε αυτή τη νέα διαδικασία που θα επαναρχίσει. Θεωρούμε ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία μέσα από μια τέτοια εμπλοκή, ούτως ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας μέσα από ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες, να πετύχουμε επιτέλους να δημιουργηθούν προοπτικές για θετική κατάληξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Πολωνία και τη Ρωσία για τους εορτασμούς με αφορμή τον τερματισμό του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα έχει αρκετές συναντήσεις τόσο με Ευρωπαίους ηγέτες όσο και με ηγέτες από άλλες χώρες. Υπάρχει συνάντηση προγραμματισμένη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει συνάντηση προγραμματισμένη με τον Ρώσο Πρόεδρο, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες προς διευθέτηση κι άλλων επαφών ακριβώς προς την κατεύθυνση που σας έχω αναφέρει.  
Ερώτηση: Με τον κ. Μπάιντεν η τηλεφωνική επικοινωνία προσδιορίζεται χρονικά κατά την παραμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε στην Πολωνία είτε στη Ρωσία ή θα γίνει νωρίτερα;

Απάντηση: Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπάιντεν θα πρέπει να αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά σήμερα το απόγευμα.

Ερώτηση: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία με τον κ. Μπάιντεν διότι είχε προηγηθεί, επιτρέψτε μας τον χαρακτηρισμό, η ανεπιτυχής παρέμβασή του στο θέμα της Αμμοχώστου. Είναι προσπάθεια ή επιδίωξη της Κυβέρνησης/Ε/Κ πλευράς να επαναφερθεί ξανά στο προσκήνιο αυτή η πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο;

Απάντηση: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Γνωρίζει το Κυπριακό, γνωρίζουμε τις θέσεις του, χωρίς αυτό να σημαίνει, και να το ξεκαθαρίσω γιατί ήταν και η θέση που προέλαβα και στην αρχή της παρέμβασής μου, ότι εμείς δεν επιδιώκουμε την εμπλοκή όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας   και είναι μια συνειδητή επιλογή. Ο κ. Μπάιντεν είναι γνώστης του Κυπριακού, πολύ ορθά έχετε αναφέρει ότι επιχείρησε κατά την πρόσφατη του επίσκεψη στην Κύπρο να προωθήσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Δεν κατέστη δυνατόν για λόγους που όλοι γνωρίζουν. Σίγουρα τα ΜΟΕ, αναφερόμενος και στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Eide και πώς η δική μας πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα, θεωρούμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της διαπραγμάτευσης. Δεν θα υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα λειτουργήσουν ενισχυτικά και παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο του τερματισμού του παράνομου status quo και της επανένωσης της πατρίδας μας. Είναι σίγουρο ότι είναι ένα   από τα θέματα που θα απασχολήσει τη συζήτηση του Προέδρου με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, αλλά σίγουρα η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στα ΜΟΕ.

Ερώτηση: Αλλά θα ενθαρρύναμε να αποπαγοποιηθεί αυτή η πρόταση; Νομίζω ήταν για είσοδο εμπειρογνωμόνων πολύ σύντομα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου;

  Απάντηση: Είναι μια πρόταση που χρειάζεται οδικός χάρτης για υλοποίησή της. Δεν μπορεί να γίνει από την μια ημέρα στην άλλη. Μια πρόταση που θα μπορούσε να ξεκινήσει με την ετοιμασία μιας μελέτης από εμπειρογνώμονες. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και δεν θα ήθελα να αναφερθώ δημόσια πώς θα προωθηθεί και τι αναμένουμε. Σίγουρα είναι ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να σας θυμίσω ότι ήταν από τις πρώτες θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν ξεκίνησε αυτός ο διάλογος για τολμηρά ΜΟΕ, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή και επαναλαμβάνω στόχος μας είναι να υιοθετηθούν τέτοια ΜΟΕ που παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία να ενισχύσουν την προσπάθεια προς τον στόχο. Δεν περιοριζόμαστε όμως στα ΜΟΕ, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Αναμένουμε πολύ σύντομα να ξεκινήσει και η διαπραγματευτική διαδικασία και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να δούμε πώς προχωράει ο διάλογος για να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.

Ερώτηση: Βιαζόμαστε; Διότι οι μεσολαβητές, τουλάχιστον σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του σημερινού Φιλελεύθερου, φαίνονται να βιάζονται; Κύκλοι εκτιμούν ότι είτε με λύση είτε χωρίς, η νέα αυτή προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι   το τέλος του χρόνου.

Απάντηση: Κανείς δεν αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα. Χθες έγινε σχετική ερώτηση στον κ. Eide , ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν βιαζόμαστε; Βιαζόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή. Δεν είναι ούτε του κ. Eide , ούτε των Αμερικανών, ούτε των Ρώσων. Είναι η δική μας πατρίδα. Το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, πώς μπορεί να προχωρήσει, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ύπαρξη προόδου των διαπραγματεύσεων σε αυτή την τρίτη φάση θα επιτρέψει να προχωρήσει και γρήγορα η διαδικασία. Αν δεν υπάρξει   πρόοδος δεν θα είναι εφικτό να προχωρήσει και γρήγορα η διαδικασία. Όλα αυτά τα πράγματα θα εξαρτηθούν όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κανείς δεν μας πιέζει, κανείς όμως δεν βιάζεται περισσότερο από εμάς, από τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, και αυτό είναι το σωστό να γίνεται γιατί είναι η δική μας πατρίδα, θέλω να το επαναλάβω, υπό κατοχή. Είναι εμείς που καλούμαστε να εργαστούμε, να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα.      
Ερώτηση: Πότε αναχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το εξωτερικό;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για την Πολωνία αύριο το πρωί  και θα είναι αύριο το απόγευμα οι εορτασμοί για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στις 8.00 μ.μ. μεταβαίνει στη Μόσχα για τους εκεί εορτασμούς και τις συναντήσεις που θα έχει.

Ερώτηση: Προλαβαίνει όταν έρθει πίσω να καθορίσει την ατζέντα του κοινωνικού δείπνου που φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα απλό κοινωνικό δείπνο ή έχει ήδη καθοριστεί το τι θα συζητηθεί σε αυτό το δείπνο;

Απάντηση: Αυτή την εβδομάδα είμαι σίγουρος ότι ο κ. Eide θα έχει συναντήσεις και με τους διαπραγματευτές σε σχέση με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο. Θα είναι μια γενικότερη συζήτηση που θα γίνει στο δείπνο. Δεν αναμένεται να γίνει συγκεκριμένη. Θα είναι γενικότερη συζήτηση για το Κυπριακό. Σίγουρα δεν θα είναι απλά κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά όσον αφορά τα επόμενα βήματα, όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη εδώ και καιρό με συσκέψεις που έχουν γίνει. Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας είναι έτοιμος να προσέλθει σε αυτό το δείπνο που αναμένουμε  και με την ολοκλήρωσή του να γίνει και ανακοίνωση για την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών.

Ερώτηση: Τον κ. Juncker πότε τον περιμένουμε εδώ, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση και επιθυμία από τον κ. Juncker για επίσκεψη στην Κύπρο. Να σημειώσω την ίδια στιγμή και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Eide ,   τις οποίες θεωρούμε και πολύ σημαντικές. Είμαστε σε διπλωματική επαφή με το γραφείο του κ. Juncker και αναμένουμε την επίσκεψή του στην Κύπρο, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμά του, επειδή αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα βεβαρημένο πρόγραμμα, περί τα τέλη Μάιου, αρχές Ιουνίου.

Ερώτηση: Θέλει να συμπέσει με κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό; Θέλει να είναι συμβολική η επίσκεψή του ο κ. Juncker ;
Απάντηση: Και συμβολική και ουσιαστική. Η ΕΕ έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό. Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Τόσο εμείς όσο και από πλευράς Βρυξελλών, επιθυμούν η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κράτος μέλος το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ. Την ίδια στιγμή το κοινοτικό κεκτημένο, ειδικά ο σκληρός πυρήνας του κοινοτικού κεκτημένου, είναι ένα είδος εγγύησης, ισχυρότερης εγγύησης και για την εφαρμογή της λύσης. Για όλα αυτά και πολλά άλλα, σε σχέση με την εμπλοκή της ΕΕ, επιθυμεί ο κ. Juncker με την παρουσία του στην Κύπρο να στείλει τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά μηνύματα.

Ερώτηση: Φαίνεται να έχει εκτονωθεί λιγάκι η απαίτηση της Κυβέρνησης να υπάρχει, με παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ, πιο ενεργός εμπλοκή στη διαδικασία από πλευράς της Ένωσης;

Απάντηση: Σε καμία των περιπτώσεων. Εγώ θα έλεγα αντίθετα, συνεργαζόμαστε σε διπλωματικό επίπεδο κι έχουμε αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή. Το γεγονός της επίσκεψης, της επιθυμίας του κ. Juncker να επισκεφθεί την Κύπρο είναι και μια απόδειξη ότι η δική μας εμπλοκή έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα και αναμένουμε με την επανέναρξη των συνομιλιών να δούμε και στις συνομιλίες πιο ενεργό εμπλοκή από πλευράς ΕΕ. Δεν γίνονται κατ’ ανάγκη για όλα δημόσιες ανακοινώσεις, γίνεται πολλή δουλειά στο παρασκήνιο, πολλή δουλειά σε διπλωματικό επίπεδο και φαίνονται τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η εδώ παρουσία του κ. Juncker σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία, επαναλαμβάνω, δεν θα είναι απλά συμβολική.         

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας εντός του 2015 και 2016, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:   Είναι ξεκάθαρη ένδειξη της πορείας στην οποία βρισκόμαστε και την ολοκλήρωση, ουσιαστικά, του κύκλου της ύφεσης. Θέλω να υπενθυμίσω, όμως, σε όλους ότι μέχρι στιγμής έχουμε διαψεύσει, ουσιαστικά, όλες τις προβλέψεις και θέλω να θυμίσω τι προβλέψεις υπήρχαν για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους δείκτες της οικονομίας πριν περίπου έξι μήνες. Έχουμε διαψεύσει όλες τις προβλέψεις αυτές και θεωρούμε πως με συστηματική προσπάθεια και με τη συνεργασία όλων μπορούμε να το επαναλάβουμε και τώρα. Γίνεται κάποια κριτική προς την Κυβέρνηση σε σχέση με τις χθεσινές προβλέψεις και θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα πριν ασκήσουν κάποιοι αβασάνιστα κριτική. Να θυμίσω παράλληλα ότι ασκείται κριτική γιατί υπάρχει μια πρόβλεψη για 0,5% ύφεση, όταν για παράδειγμα στο τέλος του 2012 η ύφεση ήταν 2,6%. Και εδώ ασκείται κριτική για μια πρόβλεψη που, επαναλαμβάνω, εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε με τη συνεργασία όλων, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν, να τη διαψεύσουμε.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, κατά πόσον η Κυβέρνηση θα γυρέψει να ρίξει το φταίξιμο αλλού εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες για επίτευξη ανάπτυξης εντός του 2015, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:   Όχι δεν θα τα ρίξουμε σε κανέναν και ούτε μέχρι σήμερα τα έχουμε ρίξει σε κανέναν. Μη χάνουμε την εικόνα ότι ακόμα και η πρόβλεψη αυτή να επιβεβαιωθεί, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει;   Δείχνει διόρθωση και ολοκλήρωση ουσιαστικά του κύκλου της ύφεσης. Όλοι γνωρίζουμε που είμαστε και που φτάσαμε ουσιαστικά μέχρι σήμερα. Επαναλαμβάνω, εμείς θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη συνεργασία όλων γιατί θεωρούμε ότι ο στόχος είναι κοινός.