23/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας σε συνέδριο του ΠΣΣΕκαι ΕΣΣΕ Αμμοχώστου

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας σε συνέδριο του ΠΣΣΕκαι ΕΣΣΕ Αμμοχώστου:
«Οικονομική κρίση, ο εθελοντισμός και οι προοπτικές ανάπτυξης»

Mε χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), κ. Σταύρου Ολύμπιου, καθώς και των υπόλοιπων μελών της Διοικούσας Επιτροπής, για να βρίσκομαι μαζί σας, να χαιρετήσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου το σημερινό συνέδριο.

Θα ήταν παράληψη μου να μην να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και ταυτόχρονα να συγχαρώ εκτός από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ) Αμμοχώστου για την συνδιοργάνωση του συνεδρίου.

Ο ρόλος και η συνεισφορά σας, αγαπητοί εθελοντές, γίνονται διπλά σημαντικοί και αξίζουν ιδιαίτερης μνείας εξαιτίας των συνθηκών που διανύουμε τα τελευταία χρόνια ως κράτος. Ο εθελοντισμός ήταν και είναι πρωτοπόρος στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Η εθελοντική προσφορά σας δεν πηγάζει ούτε από υποχρέωση, ούτε από καταναγκασμό. Στηρίζεται στην εσώτερη, συνειδητή αίσθηση που έχει το άτομο να προσφέρει. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη του εθελοντισμού. Η αλτρουιστική βούληση για προσφορά για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης του συνανθρώπου μας και, κατ´ επέκταση, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του τόπου μας.

Τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια καθότι αποτέλεσε θεματική που επιλέξατε για ανάπτυξη κατά τα συνέδρια σας. Θα ήθελα σήμερα να σταθώ στις προοπτικές ανάπτυξης και να αναφέρω ότι ήδη έχουν γίνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος του Υπουργείου μας είναι η εφαρμογή μιας ολιστικής μεταρρύθμισης παρέχοντας, αφενός, μέτρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας και, αφετέρου, μέτρα επιδοματικής πολιτικής για τη διασφάλιση της επάρκειας των εισοδημάτων, ενισχύοντας   τις απαραίτητες υπηρεσίες (όπως υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων) με στόχο ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες.

Η συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής της Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελεί και μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου. Η Κυβέρνηση από το 2014 εφάρμοσε αλλαγές, ψήφισε Νομοθεσίες και Κανονισμούς με στόχο τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Σκοπός, η κατοχύρωση σε κάθε άτομο/οικογένεια ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης στη βάση κριτηρίων που αφορούν το εισόδημα, την περιουσία, την σύνθεση της οικογένειας και τυχόν εξειδικευμένες ανάγκες.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνέχισε και θα συνεχίσει να παρέχει κρατικές ενισχύσεις για οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων που εμπίπτουν στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. Το 2014, 261 προγράμματα τα οποία λειτουργούν 166 φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους €6.425.000. Τα προγράμματα αυτά έδωσαν λύσεις σε θέματα φροντίδας ηλικιωμένων, στην απασχόληση παιδιών παρέχοντας ευκαιρίες εργοδότησης στους γονείς τους, έδωσαν στέγη σε άτομα με αναπηρίες, φιλοξένησαν ασυνόδευτους ανήλικους και προστάτευσαν οικογένειες, στις οποίες παρουσιάστηκαν κρούσματα βίας.          

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναγνωρίζοντας την προσφορά σας, θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας και να στηρίζει έμπρακτα το κοινωνικό έργο που επιτελείτε. Καταλήγοντας θα ήθελα ξανά να σας ευχαριστήσω για τους αγώνες και την προσφορά σας προς το συνάνθρωπο και το Κράτος. Προσφορά που δίνετε στην πιο αγνή της μορφή. Αυτήν του εθελοντισμού.

Με αυτά τα λίγα λόγια και με την   πεποίθηση ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.
______________

Σημείωση:     Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού η Επαρχιακή Λειτουργός Ευημερίας Αμμοχώστου κα Λυδία Κουτσίδου.