15/5/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο 9ο Εκλογικό Συνέδριο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο 9ο Εκλογικό Συνέδριο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων


Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ, κατ’ αρχήν, στα νεοεκλεγέντα μέλη της ηγεσίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων, για να τους συγχαρώ και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στους στόχους και τις επιδιώξεις τους.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη μικρή μας Κύπρου να εκπροσωπείται πλέον στο ανώτατο επίπεδο του Συμβουλίου με τη χθεσινή εκλογή του κ. Συμεού στη θέση του Προέδρου, τον οποίο θα ήθελα να συγχαρώ τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της Πολιτείας.

Είναι με ξεχωριστή χαρά που καλωσορίζουμε στην Κύπρο τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των χωρών μελών του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων.

Ένα Συμβούλιο που ιδρύθηκε υπό το αρχαιοελληνικό «η ισχύς εν τη ενώσει» το 1988 και αποτελείται από 20 οργανώσεις μέλη που προέρχονται από 19 χώρες, με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των αστυνομικών και τη διεκδίκηση καλύτερων όρων και συνθηκών εργασίας. Ευχόμαστε στους εκλεκτούς φιλοξενούμενους καλή και παραγωγική παραμονή στην πατρίδα μας.

Χαιρετίζουμε, ταυτόχρονα, τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κύπρο και ευελπιστούμε να αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού διαλόγου στην Αστυνομία, που αποτελεί και την κύρια θεματική του Συνεδρίου.

Όσον αφορά, τώρα, τη σχέση της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Αστυνομικό Σώμα, θέλω να εξάρω την άριστη συνεργασία που έχουμε και την αμφίδρομη επικοινωνία που έχουμε αναπτύξει. Από πλευράς Βουλής, είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις σκέψεις, τις απόψεις και τις εισηγήσεις της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Η θετική στάση της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την Αστυνομία φαίνεται καθαρά από τον χρόνο και τους πόρους που αφιέρωσε το 2004 στη διαμόρφωση, πάντα σε συνεργασία με την ίδια την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, του νέου νομικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία της Αστυνομίας Κύπρου στην κυπριακή κοινωνία. Ο Περί Αστυνομίας Νόμος έχει τροποποιηθεί από τότε, είτε μέσω προτάσεων νόμου είτε μέσω νομοσχεδίων, με σκοπό πάντα την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Αστυνομίας.

Βρισκόμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας, για να συμβάλουμε στη διευκόλυνση του έργου σας, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών σας για ορθή αστυνόμευση, και συνακόλουθα την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αστυνομία δεν αποτελεί πλέον ένα αυστηρό όργανο καταστολής ή διωκτικό μέσο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Βλέπουμε σταδιακά την Αστυνομία να εστιάζεται στην ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας και των συνεχών κοινωνικών αλλαγών και τη βάση των συμπερασμάτων που προκύπτουν να προσπαθεί να δράσει πρωτίστως προληπτικά.

Σε αυτή την εξελικτική πορεία, τα ευρωπαϊκά εθνικά κοινοβούλια έχουν σημαίνοντα ρόλο, αφού οφείλουν να ενισχύουν το Αστυνομικό Σώμα, παρέχοντας το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και τα μέσα για την καλύτερη δυνατή κατάρτιση των Αστυνομικών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η οποία είναι καθ’ ύλη αρμόδια για τα αστυνομικά θέματα, παρακολουθεί στενά την προώθηση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αστυνομικών μέσω της αυτεπάγγελτης εξέτασης μη νομοθετικών θεμάτων.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού τους έργου, όλες οι Επιτροπές της Βουλής καλούν την Αστυνομία να παραστεί και να εκφράσει απόψεις ενώπιον της, όταν εξετάζουν οποιοδήποτε θέμα άπτεται του έργου της Αστυνομίας. Οι Επιτροπές δεν περιορίζονται σε ποινικά θέματα, αλλά, αντιλαμβανόμενες τον ρόλο της Αστυνομίας στην κοινωνία, την καλούν να εκφράσει απόψεις σε αριθμό κοινωνικών θεμάτων, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης κοινωνικών φαινομένων, όπως αυτά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του χουλιγκανισμού και της εκμετάλλευσης προσώπων μέσω του παράνομου στοιχήματος, καθώς και στην επιμόρφωση των παιδιών και των ενηλίκων για θέματα προσωπικής τους ασφάλειας, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο και την οδική ασφάλεια.

Στην εποχή των υπερεθνικών και ασύμμετρων απειλών, πρέπει να ενεργήσουμε υπερεθνικά και συλλογικά, σχεδιάζοντας ένα αποτελεσματικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, που θα υλοποιήσουμε από κοινού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε –ή ακόμα και να ενισχύσουμε- το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διασυνοριακή συνεργασία που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Αστυνομικών Συνδικάτων αποτελεί ήδη το βασικό βραχίονα για τη δημιουργία εκείνου του δικτύου ασφαλείας, στο οποίο όλοι στοχεύουμε.

Πριν κλείσω, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στις τελευταίες σημαντικές επιτυχίες της κυπριακής Αστυνομίας και να συγχαρώ θερμά τα μέλη της για τα καίρια πλήγματα που κατάφεραν σε εισαγωγείς και διακινητές «λευκού θανάτου», αλλά και για τη διαλεύκανση σοβαρών εγκληματών του λεγόμενου «λευκού κολάρου».

Με αυτά τα λίγα λόγια, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.