8/4/15

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ

  Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας
 και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ

  Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιθυμεί να σχολιάσει θέματα που θίγει το ΑΚΕΛ με δύο σημερινές του ανακοινώσεις, ως ακολούθως:
(α) Ωράριο Καταστημάτων: Το ΑΚΕΛ, συνεχίζοντας να παραπληροφορεί τους πολίτες, αναφέρεται σε αυθαίρετα δήθεν Διατάγματα που εξέδιδε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Προσποιείται, ωστόσο, ότι ξεχνά πως τα Διατάγματα της Υπουργού με ισχύ μέχρι τις 31 Απριλίου 2015 είναι καθόλα νόμιμα και εκδόθηκαν με τις ίδιες ακριβώς εξουσίες που ορίζονται στον Νόμο και με βάση τις οποίες για πέντε χρόνια εξέδιδε Διατάγματα η Υπουργός της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, με αποτέλεσμα να ορίζονται οι αξίες της γης, μέσω του καθορισμού τουριστικών ζωνών και των ωραρίων καταστημάτων, επιτρέποντας σε κάποιους να νέμονται την πίττα της αγοράς, και κάποιοι άλλοι να παραμένουν στο περιθώριο.
  Στους Κανονισμούς, που αρμοδίως κατάθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περιγράφεται προφανώς η θέση της Κυβέρνησης, όχι η θέση του ΑΚΕΛ. Είναι ως αποτέλεσμα της πολιτικής της παρούσας Κυβέρνησης που απέκτησαν εργασία και κάποιο εισόδημα πέραν των 7,000 άνεργοι που για χρόνια απλά δήλωναν άνεργοι.
  Αντί το ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει μονότονα λέξεις κλισέ, που κανένα δεν συγκινούν πλέον, περί δήθεν ταξικών πολιτικών, ας αναγνωρίσει επιτέλους το συμφέρον των καταναλωτών, των χιλιάδων ανέργων που παίρνουν κάποιο εισόδημα στο σπίτι τους και τη δυναμική του λιανικού εμπορίου, του οποίου η ανάπτυξη σημαίνει και ανάπτυξη της οικονομίας.
  (β) Χαμηλοσυνταξιούχοι: Είναι προφανές πως, όταν το ΑΚΕΛ συναντάται με τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΑΚΕΛ, θα εκδίδονται ανακοινώσεις συναντίληψης.   Ωστόσο, είναι προφανές πως το ΑΚΕΛ προσπαθεί άδικα και πολύ καθυστερημένα, να δικαιολογηθεί σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, που δυστυχώς πείσθηκαν από τις διαβεβαιώσεις όσων τους έλεγαν πως δεν είναι ανάγκη να υποβάλουν αίτηση μέσα σε προθεσμίες που παρατάθηκαν τρεις φορές, γιατί θα κατάφερναν να μην εφαρμοσθεί η νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  Είναι η Ε.ΚΥ.ΣΥ. που διατυμπάνιζε πως δεν δέχεται τη Νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και με τον τρόπο της καθησύχαζε τους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να μην υποβάλουν αίτηση. Είναι η Ε.ΚΥ.ΣΥ. που υποστήριζε πως ήταν θέμα δήθεν αξιοπρέπειας για τους χαμηλοσυνταξιούχους να μην δηλώσουν όσα περιουσιακά στοιχεία έχουν. Είναι η Ε.ΚΥ.ΣΥ που υποστήριζε πως είναι αδύνατο να συμπληρωθεί η αίτηση για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δημιουργώντας λανθασμένες και αρνητικές εντυπώσεις στους ηλικιωμένους, κρύβοντας το γεγονός πως 28,000 χαμηλοσυνταξιούχοι κατάφεραν όντως να υποβάλουν αιτήσεις, των οποίων η εξέταση προχωρά, ενώ συνεχίζουν να παίρνουν την μικρή επιταγή του ειδικού επιδόματος και σήμερα έλαβαν και το Πασχαλινό Επίδομα.
  Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνάντησε τους εκπροσώπους της Ε.ΚΥ.ΣΥ. και υπενθύμισε την πρόσκληση που απηύθυνε πριν δέκα μήνες για την ετοιμασία ενός ειδικού νόμου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα απευθύνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρόσκληση είναι ανοικτή και αντί να εκδίδονται ανακοινώσεις που παραποιούν τα γεγονότα, θα ήταν παραγωγικότερο αν συνεργάζονταν για την ταχεία ολοκλήρωση της ειδικής νομοθεσίας.
  Τέλος, επειδή το ΑΚΕΛ προβάλλει εαυτόν ως τον μόνο προστάτη των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσει κανείς πως είναι η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ που αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2013, δύο μήνες προτού παραδώσει την εξουσία, να μειώσει το όριο φτώχειας που χρησιμοποιείται για να ορίζεται ποιοι   είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και ποιοι όχι, χωρίς να διαβουλευθεί με κανένα. Αν εφαρμοζόταν η απόφαση της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, τότε θα έμεναν χωρίς επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου χιλιάδες συμπολίτες μας, χωρίς αυτό να οφείλεται σε δική τους επιλογή. Ευτυχώς, ανέλαβε έγκαιρα η παρούσα Κυβέρνηση για να ακυρώσει άμεσα εκείνη την απόφαση και να προστατεύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους.
___________________