24/4/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη

   Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στην ημερίδα
για την Προστασία της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα με θέμα την Προστασία της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, που συνδιοργανώνεται από το Γραφείο της Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ και τον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

Στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού η προώθηση της επιχειρηματικότητας, μέσω της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, προκηρύξαμε πρόσφατα Σχέδιο Χορηγιών για ενίσχυση της Επιχειρηματικής Καινοτομίας, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί κατά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ. Το συγκεκριμένο Σχέδιο αποσκοπεί στην υποστήριξη και ενίσχυση υφιστάμενων και νεοσύστατων επιχειρήσεων, οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία με σκοπό την ανάπτυξη νέων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, υπό τη μορφή κινήτρου και χρηματοδοτικών ενισχύσεων, ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 4.5 εκατομμύρια αναμένεται να δοθούν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. Επιπλέον, για την περίοδο 2014-2020 προγραμματίζουμε να δοθούν για την ενίσχυση της καινοτομίας στη χώρα μας ακόμα 12 εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τα κονδύλια χορηγιών στα 30 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που ανέρχονταν στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Εξαιρετικής σημασίας και σχετικό με τη σημερινή ημερίδα, είναι δε το γεγονός πως μέσω του Σχεδίου ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να προστατευθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή την κατοχύρωση βιομηχανικών σχεδίων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία είναι αυτή που επιβραβεύει όσους καινοτομούν.

Τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς την ανάλογη κατοχύρωση και προστασία αφήνονται εκτεθειμένα, στη διάθεση του οποιουδήποτε τρίτου, είτε να τα αντιγράψει αυτούσια είτε με πολύ μικρές αλλαγές να τα χρησιμοποιήσει για τις δικές του δραστηριότητες και να έχει και τα ανάλογα οφέλη.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που τα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα διαδραματίζουν σήμερα, ιδιαίτερα λόγω της παγκοσμιοποίησης και της επανάστασης στην τεχνολογία, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις μοντέρνες οικονομίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και το Γραφείο της Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς, έρευνα για την αξία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ευρώπη και τη συνεισφορά της στις οικονομικές επιδόσεις και στην απασχόληση. Με βάση την έρευνα, βιομηχανίες που ενεργοποιούνται στον τομέα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας – κατηγοριοποιούνται ως IPR Intensive Industries – συνεισφέρουν άμεσα στην εργοδότηση στην ΕΕ σε ποσοστό που ανέρχεται στο 26%. Συγκεκριμένα, βιομηχανίες που ενεργοποιούνται στον τομέα των εμπορικών σημάτων συνεισφέρουν στην εργοδότηση εντός της Ένωσης σε ποσοστό της τάξης του 21%, βιομηχανίες στον τομέα των βιομηχανικών σχεδίων κατά 12% και βιομηχανίες στον τομέα των ευρεσιτεχνιών κατά 10%.

Η έρευνα κατέδειξε, μάλιστα, ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στη Γερμανία για παράδειγμα, η προστασία των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων παρέχει το 28% των συνολικών θέσεων εργασίας. Στην Κύπρο δυστυχώς το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόνο στο 1,4%. Παράλληλα, η χώρα μας κατέχει σήμερα χαμηλή θέση στη λίστα με τα κράτη που δημιουργούν τα περισσότερα εμπορικά σήματα, αφού της αναλογούν 1,16 εμπορικά σήματα ανά 1.000 εργαζόμενους, ενώ το Λουξεμβούργο, ένα πολύ μικρότερο κράτος, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 16,6 εμπορικά σήματα ανά 1.000 εργαζομένους.

Είναι λοιπόν, ξεκάθαρο πως όσον αφορά στην ανάδειξη της σημαντικότητας της προστασίας της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στον τόπο μας, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Κι’ αυτό ενώ όπως η ίδια έρευνα καταγράφει, οι καταθέσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, Σήματα και Σχέδια στην Ευρώπη έχουν αυξητική τάση, παρόλη την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο κύριος λόγος για την αύξηση αυτή δεν είναι άλλος βέβαια, από αυτόν που φαίνεται να κατανοούν ήδη όλοι οι ερευνητές, ακαδημαϊκοί, βιομήχανοι, βιοτέχνες και, φυσικά, ο κάθε απλός πολίτης που καινοτομεί. Ότι δηλαδή η προστασία των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων τους είναι πλέον απαραίτητη. Αποτελεί κυριολεκτικά τον μοναδικό τρόπο για να ανταμειφθούν για τον χρόνο και το χρήμα που έχουν ξοδέψει προς τον σκοπό αυτό.

Είναι, άλλωστε, γνωστό σε όλους μας ότι τα άυλα αυτά δικαιώματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο για τους ιδιοκτήτες τους, που κάποιες φορές ξεπερνούν σε αξία όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης.

Επιτρέψτε μου ενδεικτικά να σημειώσω εδώ την έκθεση « Global 500» για το 2015, του εξειδικευμένου συμβουλευτικού οίκου για θέματα εμπορικών σημάτων « Brand Finance », αναφορικά με τα 500 πιο ισχυρά και πολύτιμα σήματα διεθνώς. Την πρώτη θέση ως το πιο ακριβό εμπορικό σήμα στον κόσμο κατέχει η Apple , με την αξία του να ανέρχεται στα 128 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί η Samsung με 82 δισεκατομμύρια δολάρια, το τρίτο είναι της Google με 77 δισεκατομμύρια δολάρια και το τέταρτο της Microsoft με 67 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο καθορισμός γενικά της αξίας ενός σήματος εμπορευμάτων ή υπηρεσιών βασίζεται, αναμφίβολα, σε πολλούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών, η ανταγωνιστικότητά του, η αποδοχή και η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού, η ποιότητα των εμπορευμάτων και υπηρεσιών, η προβολή του, η φήμη της εταιρείας, κ.λπ.

Αγαπητοί Φίλοι,
Καταληκτικά, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εργάζεται συστηματικά και στοχοπροσηλωμένα για να στηρίξει έμπρακτα την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα μας. Η ευθύνη όμως για την προστασία της διανοητικής σας ιδιοκτησίας είναι αποκλειστικά δική σας. Προστατέψτε λοιπόν ό,τι σας ανήκει. Ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την κατοχύρωση των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων και οι λειτουργοί του έχουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις για να σας παρέχουν οποιαδήποτε πληροφόρηση και υποστήριξη για τον σκοπό αυτό.

Θα ήταν, τέλος, παράλειψή μου αν δεν ευχαριστήσω το Γραφείο της Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς, όχι μόνο για τη συνδιοργάνωση της σημερινής ημερίδας αλλά και για τη συνεχή βοήθεια και στήριξη προς την Κύπρο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στον εκπρόσωπό του κ. Παναγιώτη Γερουλάκο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα μαζί μας και θα είναι ένας από τους εκλεκτούς ομιλητές μας.

Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας.