23/4/15

Επίσημη Επίσκεψη του Εκτελεστικού Διευθυντή Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στην Κύπρο

Επίσημη Επίσκεψη του Εκτελεστικού Διευθυντή
Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στην Κύπρο


O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση στο ΓΕΕΦ με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) κ. Jorge Domecq . Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Domecq στο νησί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αφού έτυχε ενημέρωσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου, ο κ. Domecq είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Υπουργός Άμυνας, αφού καλωσόρισε τον κ. Domecq , υπογράμμισε ότι η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το Υπουργείο Άμυνας αποδίδει μεγάλη σημασία στην πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στις ευρωπαϊκές δομές στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, και βεβαίως, και στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος «εβρισκόμενη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περιοχή που σπαράζεται από συγκρούσεις και έξαρση του εξτρεμισμού, μπορεί να συμβάλει ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας, προωθώντας όχι τα συμφέροντα μόνο της Κύπρου αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Θέλουμε συνεπώς να αυξήσουμε και να   ενισχύσουμε τα εργαλεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα μας να διαδραματίσουμε αυτόν τον ρόλο».

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, για το πώς ακριβώς μπορεί το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία , με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της τεχνολογίας στον τομέα της ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από τη συμμετοχή της σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, σε ό,τι αφορά, επαναλαμβάνω, την ανάπτυξη ειδικά τεχνολογικών εφαρμογών διπλής χρήσης. Κάτι τέτοιο δημιουργεί νέες ευκαιρίες προς αξιοποίηση από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σημειώσω ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής προτάσεων για ένα τέτοιο πρόγραμμα του ΕΟΑ,   στο οποίο καταγράφεται ήδη σημαντικό ενδιαφέρον».

Κατά τη συνάντηση υπογράφτηκε συμφωνία για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Κοινής Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο Υπουργός: «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα το οποίο διευκολύνει την πρόσβασή μας σε προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των εμπορικών Δορυφορικών Επικοινωνιών (σταθερών και κινητών), μέσα από απλές διαδικασίες και πιο οικονομικές επιλογές. Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ, είναι ότι το Πρόγραμμα αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικές εφαρμογές. Από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα επωφεληθούν για παράδειγμα, πέρα από την Εθνική Φρουρά, και άλλες Κυβερνητικές Υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία ή η Πολιτική Άμυνα».

Επίσης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ανάγκη επικαιροποίησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφαλείας ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου ενώ ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Domecq για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το εθνικό μας θέμα και για τον συνεχιζόμενο αναχρονισμό της διαίρεσης και της κατοχής εδάφους μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.

Τέλος, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη διοργάνωση τον ερχόμενο Νοέμβριο ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, σε συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Το Συνέδριο, τόνισε ο Υπουργός, αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στα θέματα θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο κ. Domecq , αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την φιλοξενία, σημείωσε ότι υπάρχει καθαρό κέρδος για τα κράτη μέλη με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινής Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συμφωνία, είπε, υπάρχει καθαρό οικονομικό κέρδος και η κάθε χώρα πληρώνει ό,τι χρησιμοποιεί.

«Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία, δίδοντας στα κράτη μέλη πλήρη ευελιξία. Μπορούν να διαλέξουν τα έργα στα οποία επιθυμούν να συμμετέχουν, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ενεργό μέλος του ΕΟΑ.

Ανέφερε, επίσης, τη δέσμευση του ΕΟΑ στην προαγωγή της έρευνας και την τεχνολογίας. «Για να εξασφαλίσουμε τις δυνατότητες του αύριο πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα σήμερα. Η Κύπρος έχει πολύ καλά ερευνητικά ινστιτούτα. Ο Οργανισμός, συνεργάζεται ήδη στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς της έρευνας διπλής χρήσης. Στηρίζουμε τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία σχετικά με την πρόσβαση χρηματοδότησης της ΕΕ βοηθώντας παράλληλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Domecq είπε, επίσης, ότι ο ΕΟΑ «διασφαλίζει όπως τα συμφέροντα της αμυντικής κοινότητας εκπροσωπούνται στις πολιτικές της ΕΕ. Το σχέδιο δράσης θαλάσσιας στρατηγικής ασφάλειας της ΕΕ είναι ένα παράδειγμα όπου ο οργανισμός παρέχει σημαντική συμβολή για όλα τα κεφάλαια που σχετίζονται με την άμυνα και όπου απομένουν πολλά να γίνουν όσον αφορά την εφαρμογή της. Τα δραματικά γεγονότα αυτές τις μέρες στην περιοχή της Μεσογείου μάς υπενθυμίζουν την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν και να διασφαλιστεί η εφαρμογή».

Τέλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διοργάνωση του Συνεδρίου Θαλάσσιας Ασφάλειας τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Κύπρο με την υποστήριξη του ΕΟΑ.