23/3/15

Η Επίτροπος Νομοθεσίας παρουσίασε την 4 η Περιοδική Έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Επίτροπος Νομοθεσίας παρουσίασε την 4 η Περιοδική Έκθεση
της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Σύμφωνο
για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα


Η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λήδα Κουρσουμπά, επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπείας, παρουσίασε στις 19 και 20 Μαρτίου, ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που συνεδριάζει στη Γενεύη, την 4 η Περιοδική Έκθεση της Κύπρου στη βάση του άρθρου 40 του Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Κουρσουμπά σκιαγράφησε την πρόοδο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο σ’ ό,τι αφορά τους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που καλύπτει το Σύμφωνο, με έμφαση μεταξύ άλλων στις δράσεις και ενέργειες που έχουν ληφθεί με στόχο την εξάλειψη πάσης φύσεως διακρίσεων, την καταπολέμησης των βασανιστηρίων και κάθε μορφής βίας, της δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας, την προάσπιση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ασφάλεια και την εκπαίδευση και τη διασφάλιση βασικών ελευθεριών όπως είναι αυτές της διακίνησης, της γνώμης, της έκφρασης και της θρησκείας ή πίστης.

Στο πλαίσιο διαδραστικού διαλόγου που ακολούθησε, εκφράστηκε από σημαντικό αριθμό μελών της Επιτροπής ευαρέσκεια και έπαινος για το ψηλό επίπεδο της 4 ης Περιοδικής Έκθεσης της Κύπρου και την επάρκεια των πληροφοριών που δόθηκαν.   H κυπριακή αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να αναφερθεί συγκεκριμένα, απαντώντας σε σειρά διευκρινιστικών και συμπληρωματικών ερωτημάτων που έθεσαν εμπειρογνώμονες μέλη της Επιτροπής, σε νομοθετικά και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Κυπριακές Αρχές σε τομείς όπως είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, η αποτελεσματικότερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ξένων εργατών και των μεταναστών, η περαιτέρω προώθηση της ισότητας των φύλων, η αντιμετώπιση περιστατικών άσκησης υπερβολικής βίας από την αστυνομία, η πρόοδος που επιτελείται στο διαθρησκευτικό διάλογο και πολλούς άλλους.       


Η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε επίσης την ευκαιρία να αναφερθεί στα ανυπέρβλητα εμπόδια που έχει δημιουργήσει η τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Δημοκρατίας για να κατοχυρώσουν και να προασπίσουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα με τα οποία καταπιάνεται το Σύμφωνο, προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της Κύπρου.   
            
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Fabian Salvioli (Αργεντινή), ευχαρίστησε στο τέλος της πολύωρης εξέτασης την κα Κουρσουμπά και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας τόσο για την ενδελεχή παρουσίαση της Έκθεσης, όσο και για την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου της, καθώς και για τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις που δόθηκαν σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε η Επιτροπή.

Στη βάση των στοιχείων που υποβλήθηκαν, η Επιτροπή θα προχωρήσει στην υιοθέτηση σχετικών συμπερασμάτων και συστάσεων, οι οποίες θα κοινοποιηθούν στη συνέχεια στην Κυπριακή Κυβέρνηση, με στόχο τη λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων για αντιμετώπιση των όποιων αδυναμιών ή κενών ήθελε διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.

Την Επίτροπο Νομοθεσίας πλαισίωναν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στη Γενεύη κ. Α. Ιγνατίου, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Δ. Σαμουήλ, οι λειτουργοί κα Α. Δημητρίου (Υπουργείο Δικαιοσύνης), κα Ά. Αργυροπούλου (Υπουργείο Εσωτερικών) και κα Ν. Ανδρέου (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και η κα Μ. Σολογιάννη, Σύμβουλος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω ν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία.