4/2/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στα εγκαίνια νέας πτέρυγας του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στα εγκαίνια νέας πτέρυγας του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα τη νέα πτέρυγα του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και παραδίδουμε στους Κύπριους πολίτες ένα εξαίρετο έργο, ένα έργο οχυρό στη μάχη κατά του καρκίνου. Οι πολίτες έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους μία σύγχρονη υποδομή, η οποία αναβαθμίζει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παράλληλα λύνει το πρόβλημα της έλλειψης χώρων.
Με αυτή την επέκταση, δηλαδή το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, ενδυναμώνεται μια από τις πλέον διεθνώς επιστημονικά και κοινωνικά αποδεκτές πρακτικές. Διότι αφενός, μειώνονται οι δαπάνες κι αφετέρου, ο ασθενής μπορεί να απολαμβάνει τη φροντίδα του Κέντρου, αλλά να παραμένει στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.
Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο από το 1995 προσφέρει από κοινού με το κυπριακό κράτος τις υπηρεσίες του στον Κύπριο ασθενή, αποτελεί τριτοβάθμιο Κέντρο αναφοράς για τον καρκίνο και συνεργάζεται στενά με τους συνδέσμους των ασθενών, τα κρατικά νοσηλευτήρια, ιδιωτικές κλινικές και γιατρούς. Αποτελεί, δε, το πρώτο Κέντρο με διαπίστευση ποιότητας και συνεργάζεται με τα πλέον αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού, παράγοντας πλούσιο ερευνητικό έργο.
Η διαχρονική προσφορά του στην κυπριακή κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη. Ενδεικτικά, σημειώνω πως μόνο τον προηγούμενο χρόνο το Κέντρο εξυπηρέτησε με επαγγελματισμό, πάνω από 12.000 ασθενείς. Είναι για τούτο που η πολιτεία εκφράζει τις ευγνώμονες ευχαριστίες της προς όσους συμβάλλουν σε αυτή τη σημαντική αποστολή και ιδιαίτερα προς την Τράπεζα Κύπρου, η οποία από το 1995 παραμένει διαχρονικός χορηγός της μάχης που διεξάγουμε κατά του καρκίνου.
Όπως είναι γνωστό, το Ογκολογικό Κέντρο συνιστά τη μεγαλύτερη ιδιωτική προσφορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συνολικό ποσό που η Τράπεζα Κύπρου έχει εισφέρει για την ενίσχυση του έργου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό που έχει δοθεί για τις ανάγκες του Ογκολογικού Κέντρου, αγγίζει τα 52 εκ. ευρώ.
Φίλες και φίλοι,
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου θέλω να υπενθυμίσω ότι ο καρκίνος αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία, αφού ένας στους τρεις συμπολίτες μας εκτιμάται ότι θα νοσήσει από αυτή την ασθένεια. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, 3.500 συμπολίτες μας εμφανίζουν καρκίνο, ο οποίος έφτασε να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Σε μερικές, μάλιστα, ευρωπαϊκές χώρες έχει καταστεί, ήδη, η πρώτη αιτία, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου ως μέγιστη προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας. Ενδεικτικά, θα σας θυμίσω την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού. Ήδη, Επιτροπή, αποτελούμενη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέλαβε και ετοιμάζει συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση που θα διαγνώσει τις ανάγκες ενός εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.
Η κυβέρνηση δίδει επίσης τεράστια σημασία στην πρόληψη. Ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που ξεκίνησε πιλοτικά στην επαρχία Λάρνακας και έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα βέλτιστης ευρωπαϊκής πρακτικής από το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες κοινότητες, σώζοντας πολλές ζωές.
Στον τομέα της θεραπείας, η Κύπρος δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το διεθνές επιστημονικό σκηνικό. Η εξατομικευμένη θεραπεία εφαρμόζεται εκεί και όπου είναι δυνατόν και μέσω της καλής επικοινωνίας ασθενούς και γιατρού διασφαλίζεται η μέθεξή του στις αποφάσεις για τη θεραπεία του.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά την οικονομική κρίση, το κράτος θα συνεχίσει να διαθέτει στους πάσχοντες την πιο σύγχρονη φαρμακοθεραπεία.
Όσον αφορά στην ακτινοθεραπεία, παρά τις δυσκολίες μετάβασης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, η συντριπτική πλειοψηφία εξυπηρετείται στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο του χρόνου που υποδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. Για την επέκταση και περαιτέρω αναβάθμιση του Ακτινοθεραπευτικού, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ανεξάρτητης επιστημονικής μελέτης αξιολόγησης των αναγκών της Κύπρου σε υπηρεσίες ακτινοθεραπείας, με γνώμονα πάντα την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών που να παρέχονται σύμφωνα, και πάλι, με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να σημειώσω, τέλος, την αναβάθμιση του Αρχείου Καρκίνου και την ένταξη του στη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας, που συνιστά μία ξεχωριστή δομή συλλογής δεδομένων και εργαλείο παρακολούθησης όλων μας των δράσεων.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Δυσκολίες και προβλήματα πάντοτε υπάρχουν. Είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που αποφασιστικά προχωρούμε στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας. Προχωρούμε σε ένα κοινωνικό έργο, το μεγαλύτερο ίσως, που έχει επιχειρηθεί από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι καλά γνωστό πως το Γενικό Σχέδιο Υγείας έχει κατά καιρούς αποτελέσει το αντικείμενο μελετών, ενώ από το 2001 υπάρχει και η σχετική προς τούτο νομοθεσία. Εκ τότε καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες – αι ήταν το όραμα κάθε Κυβέρνησης. Θα πρέπει να ξεπεραστούν επιτέλους όλα, όσα προβλήματα δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την υλοποίηση του. Είναι ένα όραμα που θα ήθελα να βλέπω να υλοποιείται κατά τη διάρκεια της θητείας μου, μέσα από τις επίπονες προσπάθειες του Υπουργού Υγείας, αλλά και όλων ανεξαίρετα των παραγόντων και συντελεστών που άοκνα εργάζονται, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υγείας στην πατρίδα μας.
Αυτό το έργο (ΓεΣΥ) περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός καθολικού, κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος υγείας, μέσα από το οποίο θα προσφέρονται στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ένα σύστημα, στο οποίο θα συμμετέχουν εξίσου τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας, παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τον γιατρό και το νοσοκομείο που θα επισκεφθούν.
Πρωταρχικό βήμα στη μεγάλη αυτή πορεία αποτελεί η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως επίσης επιτέλους και η εφαρμογή του λογισμικού, έτσι ώστε να μπορεί πραγματικά να υλοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Η μετατροπή τους σε οργανισμούς αριστείας –και εννοώ τα Νοσοκομεία με την αυτονόμηση-, οι οποίοι θα αναβαθμιστούν, θα λειτουργούν αυτόνομα και θα υπηρετούν τους σκοπούς τους μέσα από μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας βασισμένα στα πρότυπα των χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής.
Ταυτόχρονα, στοχεύουμε σε πυλώνες μεταρρύθμισης, οι οποίοι περιλαμβάνουν την εφαρμογή ηλεκτρονικής υγείας σε όλα τα επίπεδα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και την αναθεώρηση της πολιτικής για τα φάρμακα. Θέλουμε να βελτιώσουμε τους θεσμούς λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε να επιτρέπεται στους πολίτες να απολαμβάνουν φθηνότερες τιμές φαρμάκων στις περισσότερες δυνατόν, κατηγορίες.
Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση υλοποιεί το έργο το οποίο είχε εξαγγείλει, αισθανόμενη ότι υπηρετεί το χρέος της προς τον Κύπριο πολίτη, τον ασθενή και την οικογένειά του.
Κλείνοντας, θέλω να κάνω μια αναφορά την οποίαν αισθάνομαι ότι όφειλα να κάνω. Η απόφαση για επέκταση ελήφθη επί των ημερών όταν Πρόεδρος του Ογκολογικού ήταν και πάλι η κα Ανδρούλλα Βασιλείου. Σήμερα χαίρομαι που και πάλι η κα Βασιλείου, ως Πρόεδρος του Ογκολογικού, βλέπει εκείνες τις αποφάσεις και το όραμα να υλοποιείται.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα όλους όσοι συνέβαλαν, και ιδιαίτερα την Τράπεζα Κύπρου, στην πραγμάτωση αυτού του οράματος, στη βελτίωση της προσφερόμενης ποιότητας ζωής σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη και εύχομαι η συνεργασία Κυβέρνησης, όλων των φορέων και ιδιωτών να είναι τόσο στενή όσο είναι σήμερα και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.