24/2/15

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής
με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

 
Στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, είχε σήμερα το μεσημέρι κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, υποδεχόμενη τον κ. Ομήρου, δήλωσε:

«Σας καλωσορίζουμε κ. Πρόεδρε και εκφράζω τη μεγάλη χαρά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Βουλής του αδελφού λαού μας και θέλω να σας πω ότι είναι αταλάντευτη η προσήλωση και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην υποστήριξη των θέσεων και των διεκδικήσεων του κυπριακού λαού για επίλυση, επιτέλους, του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στη βάση αρχών και αξιών που είναι αδιαπραγμάτευτες, κεκτημένες, θεσμοθετημένες και κατακτημένες εδώ και δεκαετίες.

Η αρχή της αλληλεγγύης που ενεργοποιεί την αλληλεγγύη των λαών μας, είναι μια αρχή επίκαιρη, ζωτική και βασική στις μέρες μας και στο πλαίσιο της λαίλαπας, της γάγγραινας των μνημονίων που έχουν αλλοιώσει και έχουν τρώσει τον πυρήνα της δημοκρατίας στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η χώρα σας και ο λαός σας έχουν υπάρξει θύματα του Μνημονίου και το Κοινοβούλιο σας έχει γίνει αποδέκτης μνημονιακών εκβιασμών που ουδεμία σχέση έχουν με τη θεσμοθετημένη, κεκτημένη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, σε πλαίσιο δημοκρατίας, ισότιμης συνύπαρξης σεβασμού της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας σε αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές, όπου μηχανισμοί ενεργοποιούνται για να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική λειτουργία και δημοκρατία, τα Κοινοβούλια της Ευρώπης να ορθώσουν το ανάστημα τους, να υψώσουν σημαία και φωνή λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας και να αντισταθούν σε σχέδια, τα οποία εκτροχιάζουν την Ευρώπη από τους βασικούς θεμελιώδεις στόχους της, που είναι η ευημερία των λαών και των κοινωνιών της.
Οι δραματικές συνθήκες που βιώνει επί Μνημονίου ο ελληνικός λαός, οι εξίσου δραματικές και επιδεινούμενες συνθήκες που βιώνει επί Μνημονίου ο κυπριακός λαός, επιβάλουν σε όλους να σταθούμε και να αρθούμε στο ύψος της ευθύνης μας ως εκπροσώπων των λαών μας και να διεκδικήσουμε εκείνα τα δίκαια και εκείνα τα δικαιώματα που έχουν διαχρονικά εμπνεύσει την ισότιμη συνύπαρξη λαών, κρατών και κοινωνιών, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε.

Η επίκληση των κεκτημένων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επίκληση η οποία είναι άκρως επίκαιρη και άκρως εύστοχη στο κυπριακό ζήτημα, είναι μια επίκληση που τροφοδοτεί και εμπνέει και αναφορές σε σχέση με τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα Μνημόνια: ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και κοινωνικής συνοχής και ύπαρξης.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες και εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος, θα αναλάβω πρωτοβουλίες προκειμένου να υλοποιηθεί η επιταγή της διεκδίκησης του δικαιώματος του ελληνικού λαού, αλλά και της αναζήτησης της αλήθειας και της ευθύνης. Για τον σκοπό αυτό, θα συσταθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που θα αποτελέσει πολύ βασικό εργαλείο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, για τη διεκδίκηση της αποκατάστασης μιας ακραίας αδικίας, αλλά θα επανασυσταθεί επίσης και η Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και Επανορθώσεων για τις Ναζιστικές Θηριωδίες.

Στην ίδια κατεύθυνση της αναζήτησης της αλήθειας και της ευθύνης, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας για το πώς η χώρα μας οδηγήθηκε στο Μνημόνιο και ποιοι και ποιες πολιτικές και πρακτικές ευθύνονται για αυτήν την τρομακτική καταστροφή. Ελπίζουμε να έχουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων αρωγό και συμπαραστάτη στις αναζητήσεις αυτές που είναι αναζητήσεις αλήθειας, δικαιοσύνης και ευθύνης. Και από την πλευρά μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι συμπαραστάτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις αναζητήσεις και διεκδικήσεις τις αλήθειας, ευθύνης και δημοκρατίας. Νομίζω ότι τα Κοινοβούλια μας, η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων, μπορούν να ηγηθούν μιας προσπάθειας αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας στην Ευρώπη που κινδυνεύει από τα μνημόνια και τη λιτότητα».

Ο κ. Ομήρου, λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την οποία έχω συγχαρεί και διά ζώσης, για την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων της και να δηλώσω ότι κατά τη σημερινή μας συνάντηση, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε ένα κλίμα αδελφικό, είμαι βέβαιος ότι το αντιλαμβάνεστε και για το κυπριακό πρόβλημα που εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο πρόβλημα, του Ελληνισμού, η μεγάλη πληγή του Ελληνισμού, ως αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15 ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, το οποίο παραμένει άλυτο σχεδόν 41 χρόνια. Ασφαλώς η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, συμπαράταξη του ελληνικού λαού, των Ελληνικών Κυβερνήσεων, της Βουλής των Ελλήνων, είναι δεδομένη και διαρκής.

Είμαστε τώρα σε μια νέα φάση, όπου, δυστυχώς, η τουρκική προκλητικότητα και η αδιαλλαξία όχι μόνο δεν έχει επιτρέψει να οδηγηθούμε σε λύση, αλλά υπάρχει μια όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας και επιδρομικότητας με τη θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση της διεθνούς Συνθήκης του 1982 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για αυτό τον λόγο, υπήρξε αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε –και είμαι βέβαιος και τα δύο Κοινοβούλια και της Ελλάδας και της Κύπρου- είναι ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία και από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα, από την ευρωπαϊκή κοινότητα, στην οποία μετέχουμε και οι δύο χώρες, γιατί είναι αδιανόητο να παραβιάζεται μια διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ που είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και είναι υποχρεωτική εφαρμογή της στα κράτη μέλη, αλλά και στα υποψήφια κράτη μέλη (η Τουρκία είναι υποψήφιο κράτος μέλος) και να υπάρχει απλώς μια λεκτική καταδίκη αυτής της επιδρομικής συμπεριφοράς.


Διακηρύσσουμε και επαναλαμβάνουμε με έμφαση, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση του Κυπριακού, η οποία θα τερματίζει την τουρκική στρατιωτική κατοχή, θα απομακρύνει τους έποικους και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Πολύ σωστά έχει δηλώσει η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα δημοκρατίας που σχετίζεται με τη λειτουργία των Κοινοβουλίων. Φαίνεται, η δημοκρατία δεν ήταν δεδομένη ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Κύπρο. Είχαμε την επταετή χουντική τυραννία και είχαμε το πραξικόπημα στην Κύπρο εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου. Το λέω αυτό, για να πω ότι έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία, όπως είχαμε καθήκον να τη διαφυλάξουμε τη δημοκρατία από το ‘67-‘74 και αγωνιστήκαμε εναντίον της δικτατορίας εδώ και αντισταθήκαμε στο πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου 1974, έχουμε και σήμερα –μέσα σε άλλες συνθήκες, καθώς ασφαλώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες- να υπερασπίσουμε τον ρόλο των Κοινοβουλίων ως εκφραστών κατ’ εξοχήν της λαϊκής κυριαρχίας και ζούμε τα τελευταία λίγα χρόνια συνθήκες για τα Κοινοβούλια που τείνουν να αλλοιώσουν τον ρόλο και τον χαρακτήρα των Κοινοβουλίων.

Γιατί, όταν παρουσιάζονται νομοσχέδια ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων, στα οποία, περίπου, λέγεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε, διαφορετικά θα υπάρχει κατάρρευση του κράτους και της οικονομίας, αυτό ονομάζεται παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας και παραβίαση της δημοκρατίας. Δηλαδή αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά κέντρα στο όνομα Μνημονίων, στο όνομα δανειακών συμβάσεων, ακόμα και μη θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων όπως είναι το Eurogroup, (δεν είναι θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο) και δεν υπόκειται στον έλεγχο της δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου. Είμαστε υποχρεωμένοι εμείς, οι εκλεγμένοι από τους λαούς, για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους, να επιθέτουμε σφραγίδα. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία. Υπάρχουν και σήμερα απειλές για τη δημοκρατία και οφείλουμε να διαδραματίσουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τον ρόλο υπεράσπισης της δημοκρατίας μέσα στις νέες συνθήκες.

Όπως έχει λεχθεί από την Πρόεδρο, έχουμε αποφασίσει να εμβαθύνουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κινηθούμε όσο γίνεται πιο εντατικά και αποτελεσματικά. Με τη μέθοδο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μετέχουμε στα πλείστα διεθνή και ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά φόρα, όπως η Διεθνής Κοινοβουλευτική Ένωση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΕΕ), και θα υπάρξει ένας συντονισμός, για να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα σε αυτές τις συμμετοχές με τη συνεργασία των ελληνικών και των κυπριακών αποστολών.
 
Έχω απευθύνει πρόσκληση προς την αγαπητή Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο. Η δέσμευσή της είναι ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη της εκτός Ελλάδος στην Κύπρο και την αναμένουμε πολύ σύντομα και με πολλή αγάπη να επισκεφθεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και την Κύπρο. Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος για να δείτε όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά ευρύτερα και την κυπριακή κοινωνία   και τους διάφορους χώρους του νησιού. Ευχαριστώ θερμά».
 
H κα Κωνσταντοπούλου, ολοκληρώνοντας τις σκέψεις της, ανέφερε:
 
«Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια, να σας επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε, ούτως ώστε τα ζητήματα, τα προβλήματα και τα μείζονα θέματα που ανακύπτουν στην Κύπρο, να αναδεικνύονται και να αντιμετωπίζονται ως θέματα ευρωπαϊκά, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και οι προκλήσεις στη διεθνή νομιμότητα να αντιμετωπίζονται ως θέματα συνολικά ευρωπαϊκά όπως είναι.
 
Να σας πω ότι είστε ο πρώτος Πρόεδρος Βουλής που υποδέχομαι και χαίρομαι ιδιαιτέρως γι’ αυτό και η επίσκεψη μου στην Κύπρο, κατόπιν της ευγενούς πρόσκληση σας, θα είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. Ακριβώς, για να σηματοδοτήσει την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη των λαών μας, αλλά και τη συμπαράταξη στα κοινά μέτωπα και στους κοινούς αγώνες διεκδίκησης που είναι ενεργοί και ζωντανοί, για τη δημοκρατία και την ελευθερία και σήμερα».  

______________