27/2/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αντικυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Αντικυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης


Επιδιώκουμε μέσα από τη σύσφιγξη των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας να δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν σε πολλές περιοχές να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και σε αυτόν τον στόχο θα συνεργαστούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ποιοι αντιδρούν ή ποιοι άλλοι μπορεί να έχουν άλλους προβληματισμούς, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση που είχε, στην Αγία Πετρούπολη, με τον Αντικυβερνήτη της πόλης κ. Αλεξάντερ Γκοβορούνοφ.
 
Κατά τη συνάντηση, στην οποίαν παρέστησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρωσία κ. Γιώργος Κασουλίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη κ. Δημήτρης Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Αντικυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ μέρους και του Κυβερνήτη της πόλης, ο οποίος απουσίαζε, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι σχέσεις μας βασίζονται σε αδελφοσύνη και αλληλοκατανόηση.
 
Η Κύπρος παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος μας. Η συνάντησή σας με τον Πρόεδρο Πούτιν και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αποτελούν ακόμη μια απόδειξη της κοινής μας επιδίωξης για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών μας. Η Κύπρος είναι και παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους. Το 2014, όταν ο αριθμός τουριστών από την Αγία Πετρούπολη σε διάφορους προορισμούς μειώθηκε, ο αριθμός τουριστών από την Αγία Πετρούπολη προς την Κύπρο αυξήθηκε».  
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στις στενές παραδοσιακές σχέσεις Κύπρου-Αγίας Πετρούπολης και σημείωσε ότι «εκτιμούμε βαθιά τη θέση σας επί των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας».
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και συνέδρια που λαμβάνουν χώρα στην Αγία Πετρούπολη με τη συμμετοχή και Κυπρίων, καθώς και στη διοργάνωση από τον Γενικό Πρόξενο σειράς εκδηλώσεων στην Πετρούπολη.
 
Ο Αντικυβερνήτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις στενές σχέσεις της πόλης του με τη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεταξύ τους συνεργασία, ανάμεσα σε άλλα, στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ σύντομα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης και του Δήμου Λεμεσού. Σημείωσε, επίσης, τη συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με ομάδα Πανεπιστημίων της ρωσικής πόλης, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την ανακήρυξη της Πάφου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Αντικυβερνήτη για τη θερμότατη φιλοξενία που έτυχε ο ίδιος και η κυπριακή αντιπροσωπεία, είπε ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τον Πρόεδρο Πούτιν είχα εκφράσει ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που προσφέρει η Ρωσία εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο και εκατοντάδες χρόνια στον Ελληνισμό, γενικότερα.
 
Σήμερα, ευρισκόμενος στην Αγία Πετρούπολη και μετά την επίσκεψη μου σε ένα από τα πιο υπέροχα Μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ, νιώθω την ανάγκη να τον ευχαριστήσω διπλά διότι ήταν με δική του παρότρυνση που επισκέπτομαι την πόλη του, που τόσο αγαπά, την Αγία Πετρούπολη. Το ίδιο παινεύομαι και για την πόλη μου, τη Λεμεσό, που είναι μια από τις ωραιότερες ανά το παγκόσμιο.
 
Οι στενές σχέσεις της Αγίας Πετρούπολης με τη Λεμεσό είναι ακριβώς ότι συμβαίνει με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κυπριακή Δημοκρατία και τους δύο λαούς, μια στενότατη συνεργασία προς όφελος όλων.
 
Το τουριστικό ρεύμα από την Αγία Πετρούπολη, αντί να μειωθεί όπως έγινε προς άλλες περιοχές, έχει αυξηθεί κατά 50% τουλάχιστον, τα τελευταία χρόνια. Το 2014, πέραν των 145 χιλιάδων ατόμων από την Αγία Πετρούπολη έχουν επισκεφθεί την Κύπρο. Αυτές τις κρίσιμες ώρες της οικονομικής κρίσης η παρουσία των Ρώσων τουριστών ενισχύει την οικονομία της πατρίδας μου και συμβάλλει στην επανεκκίνηση και στην ανόρθωση της και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κρίση.
 
Σημαντικές θεωρώ και τις συνεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ των Πανεπιστημίων μας, τόσο σε θέματα τεχνολογίας και γνωρίζω ότι υπάρχει πρόταση με το ΤΕΠΑΚ για ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού μέσα από υδρογονάνθρακες χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αλλά και σε σωρεία άλλων τομέων, όπως στην επιστημονική έρευνα, την τεχνολογία και σε άλλους τομείς που θα βοηθήσουν και τα δικά μας Πανεπιστήμια μέσα από το υψηλό επίπεδο των τοπικών Πανεπιστημίων.
 
Την ίδια ώρα οι προσπάθειες συνεργασίας στον πολιτιστικό και τον οικονομικό τομέα, καθώς και σε άλλους τομείς, συμβάλλουν στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων, κάτι που συμβαίνει και με τις δύο χώρες.
 
Χαίρομαι που η πρωτοβουλία του Γενικού Προξένου μας εδώ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ‘Μέρες της Κύπρου’ βρίσκει τη στήριξη σας. Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχείς εκδηλώσεις στην Αγία Πετρούπολη, η οποία παρουσιάζει τα επιτεύγματα της Κύπρου. Στις 4 Μαρτίου θα υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία των δύο πόλεων.
 
Χαίρομαι που μελετάτε το ενδεχόμενο συμμετοχής σας στις εκδηλώσεις του 2017, όταν η Πάφος θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σας καλώ να συμμετάσχετε όσο πιο δυναμικά μπορείτε. Ο πολιτισμός της Ρωσίας, γενικότερα, είναι κάτι που θαυμάζεται και εκτιμάται στην Κύπρο και θα είναι μια σημαντική παρουσία.
 
Θα ενθαρρύνουμε και θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την παρουσία επιχειρηματιών, αλλά και οικονομολόγων και τεχνοκρατών στο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη σας.
 
Εκφράζω, επίσης, τις ευχαριστίες μου για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για να αποτραπεί η παρουσία κάποιων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης που προσπαθούν να προωθήσουν σε Ρώσους πολίτες πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Γνωρίζω τα διαβήματα που έχετε κάνει για να αποτρέψετε τέτοιες παρουσίες. Αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια όλων να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου».  Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε ακόμη την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης για τις προσπάθειες αυτές.
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος σε σχόλιο του Αντικυβερνήτη για τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τώρα στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ψύχρα και η ομίχλη στον καιρό. Είναι η θέρμη στις ψυχές και η θετική σκέψη στο μυαλό που διακρίνει τις σχέσεις μας. Συνεπώς, αυτό που μετρά δεν είναι ο κακός καιρός, αλλά η καλή ψυχή, οι καλές προθέσεις και η μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία διότι αυτό διακρίνει τη θέληση, τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε την ηγεσία της Αγίας Πετρούπολης να επισκεφθεί την Κύπρο, «μια θαυμάσια χώρα που αποτελεί κομμάτι του παραδείσου, ασχέτως αν με τα λάθη μας, είτε τα δικά μας είτε των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων, την έχουμε μετατρέψει για μια περίοδο σε κόλαση.
 
Αναχωρώ αύριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία με τα θετικότερα των αισθημάτων, με τις θετικότερες εντυπώσεις και με τα καλύτερα αποτελέσματα που θα μπορούσε να πετύχει μια επίσκεψη για τόσο σημαντικά θέματα που έχουμε συζητήσει με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 
Νιώθω πως οι συμβολισμοί της εδώ παρουσίας μου, αυτή την περίοδο, αλλά και η τόσο θετική ανταπόκριση του Προέδρου κ. Πούτιν, του Πρωθυπουργού κ. Μεντβέντεφ και του Προέδρου της Δούμας κ. Ναρίσκιν απέναντι στην πατρίδα μου, η στήριξη που ένιωσα να έχουμε ως χώρα από τις συνομιλίες που είχαμε, με κάνουν να νιώθω ότι οι συμβολισμοί της παρουσίας, αλλά και η ανταπόκριση της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στέλνουν μια σειρά από μηνύματα σε όσους μπορεί να αντιδρούν για αυτές τις άριστες σχέσεις.
 
Έχουμε πει και με τον Πρόεδρο Πούτιν ότι η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αντίθετα, επιδιώκουμε μέσα από τη σύσφιγξη των σχέσεων, μέσα από την εμβάθυνση, ακόμη και την επέκταση των ιστορικών και διαχρονικών μας σχέσεων να δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν σε πολλές περιοχές να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα. Αυτή είναι η επιδίωξη μας και σε αυτό το στόχο που θέσαμε θα συνεργαστούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ποιοι αντιδρούν ή ποιοι άλλοι μπορεί να έχουν άλλους προβληματισμούς.
 
Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά ευχαριστίες για την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα της εδώ παρουσίας μου, για τα θετικά αποτελέσματα από το σύνολο των επαφών που είχα, ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο μιλήσαμε για τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.