29/1/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη νόσο της γρίπης στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
αναφορικά με τη νόσο της γρίπης στην Κύπρο

 
Η δραστηριότητα της γρίπης στον κυπριακό πληθυσμό παρουσίασε αύξηση την τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2014, ενώ από την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου 2015 ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη. Από το δίκτυο ιολογικής επιτήρησης της γρίπης στάλθηκαν την περίοδο 2 Ιανουαρίου 2015 μέχρι 23 Ιανουαρίου 2015,   24 κλινικά δείγματα από τα οποία τα δέκα ήταν θετικά για γρίπη (41,7%). Από τα δείγματα που ήταν θετικά για γρίπη,   το 80% αφορούσε γρίπη Α με ορότυπο Η3Ν2 και το 20% γρίπη Β.

Από την επιτήρηση των σοβαρών περιστατικών γρίπης, από την 1 η Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2015, έχουν καταγραφεί δύο σοβαρά περιστατικά σε όλη την Κύπρο. Μεταξύ των δύο αυτών σοβαρών περιστατικών περιλαμβάνεται ένας θάνατος. Ο θάνατος προέκυψε σε ασθενή που παρουσίαζε πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας.
 
Με βάση τα πιο πάνω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Κύπρο άρχισε την ίδια χρονική περίοδο με πέρσι (τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2014) και η τάση της είναι ανοδική.
Η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζεται σε αύξηση και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Όπως ανακοινώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ( ECDC ), το ένα από τα στελέχη του ιού της γρίπης Α που κυκλοφορούν, συγκεκριμένα το Η3Ν2, έχει υποστεί γενετική και αντιγονική μεταβολή ώστε να μην αντιπροσωπεύεται αρκετά καλά στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης που κυκλοφορεί για το 2014-2015. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο κατά των συγκεκριμένων υποτύπων του ιού της γρίπης να είναι φέτος μειωμένη.

Παρόλα αυτά, το εμβόλιο παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας του πληθυσμού από την γρίπη και γι’ αυτήν την χρονιά. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση που νοσήσουν.

Για την πρόληψη της νόσου θα πρέπει επιπλέον να εφαρμόζονται μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως:

  1. Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε,
  2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε μαντηλάκι μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένουμε τα χέρια μας.
  3. Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας.
  4. Όταν το παιδί μας ασθενεί δεν το στέλνουμε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο.