5/1/15

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου της Συντεχνίας των Πιλότων 


Σε σχέση με τις επανειλημμένες κατηγορίες της ηγεσίας της συντεχνίας των πιλότων κατά Υπουργών της Κυβέρνησης για διαπλοκή και στημένες διαδικασίες στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, η Προεδρία επισημαίνει  τα ακόλουθα:

1.        H αξιοπιστία και το αδιάβλητο της διαδικασίας διασφαλίζεται από τη σύσταση ανεξάρτητης τριμελούς επιτροπής η οποία αποτελείται από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων, τη Γενική Λογίστρια και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Διασφαλίζεται επίσης από την καθοριστική εμπλοκή συμβουλευτικού οίκου που η ίδια η εταιρεία όρισε.

2.        Στη βάση του πιο πάνω, η τριμελής επιτροπή ανέλυσε και επεξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την όλη διαδικασία σε σύσκεψη που ο ίδιος συγκάλεσε, στην παρουσία και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας αλλά και μέλους της Συντεχνίας των Πιλότων που είχε διοριστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτως ώστε αυτοί να τηρούνται ενήμεροι. 

3.        Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τη διαδικασία. Στον Γενικό Ελεγκτή έχουν ήδη διαβιβαστεί όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν ζητηθεί καθώς και τα πρακτικά της εν λόγω Συνεδρίας. Η Κυβέρνηση καλεί τη συντεχνία των πιλότων αντί να εκτοξεύει ποινικούς λιβέλους όπως καταθέσει τα όποια στοιχεία διαθέτει στον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή.

4.        Για την κατάσταση στην οποία η εταιρεία αφέθηκε να οδηγηθεί την ευθύνη φέρουν αυτοί που χωρίς καμία διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγούσαν ενισχύσεις που ενδεχομένως να κριθούν εκ των υστέρων παράνομες, αλλά και αυτοί που δεν εφάρμοσαν ουσιαστικά τα κατά σειρά σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας, κάτι που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά της εταιρείας στην οικονομική βιωσιμότητα και στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.  Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και η συντεχνία των πιλότων που αρνείται την όποια μείωση των υψηλών αποδοχών τους, κινώντας μάλιστα και αγωγές κατά του κράτους.  

------------------