23/1/15

Σε εβδομαδιαία βάση θα συζητούνται τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια

Σε εβδομαδιαία βάση θα συζητούνται
τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια


Με σκοπό την αποσυμφόρηση του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών, την αμεσότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την εξεύρεση λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα που εμποδίζουν σήμερα την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα πρωινή σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας και της Διεύθυνσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και των νοσηλευτών, δεν περιορίστηκε μόνο στην επίλυση του προβλήματος της υπερπληρότητας κλινών αλλά λήφθηκαν και ουσιαστικές αποφάσεις που θα συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Προς τούτο, είπε ο Υπουργός, «ακριβώς επειδή η επιθυμία μου είναι η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και ενίσχυση της διοίκησης και των λειτουργών υγείας σε αυτή τη τιτάνια προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε, θα μεταφέρω το Γραφείο μου κάθε Δευτέρα και σε ένα νοσηλευτήριο. Σκοπός είναι κάθε Δευτέρα αλλά και κάθε μέρα εάν χρειαστεί η από κοινού εξέταση από τη Διευθυντική ομάδα του Υπουργείου Υγείας και τη Διευθυντική ομάδα του εκάστοτε νοσηλευτηρίου, των πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Σε σχέση με την άμβλυνση του προβλήματος της υπερπληρότητας των κλινών, ο Υπουργός ανέφερε πως τα μέτρα που από χθες Πέμπτη έλαβε η Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωίας υπήρξαν αποδοτικά και συνέβαλαν στην εξομάλυνση του προβλήματος.

Τέτοια μέτρα, μεταξύ άλλων, αφορούν στην έγκυρη αναχώρηση των ασθενών που έχουν λάβει εξιτήριο από τις Πρώτες Βοήθειες ούτως ώστε να μην παρατηρείται καθυστέρηση στην αποδέσμευση κλινών, η γρήγορη διεκπεραίωση των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η διάγνωση και η θεραπεία, η καλύτερη διαχείριση των κλινών αλλά και η λήψη καλύτερων διοικητικών δράσεων, υπογράμμισε ο κ. Πατσαλής.

«Στις 450 κλίνες που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η κάθε κλίνη μετρά και είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό και πέραν από τα άμεσα μέτρα, θα ληφθούν και διαχρονικότερες λύσεις που αφορούν σε καλύτερες διοικητικές δράσεις. Δηλαδή, η Διοίκηση πρέπει να παρεμβαίνει αποφασιστικά ούτως ώστε να εφαρμόζονται οι διοικητικές αποφάσεις και το νοσοκομείο να γίνει πιο λειτουργικό. Το μήνυμα αυτό είναι και προς τους διευθυντές και τους διοικούντες αλλά και προς τους διοικούμενους ότι πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που παίρνουν ως εντολές ούτως ώστε να γίνεται όσον το δυνατόν καλύτερη διοίκηση και διαχείριση στα δημόσια νοσηλευτήρια προς όφελος των ασθενών».

Σε αυτή την πορεία, ο Υπουργός Υγείας θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια και με παρεμβάσεις του θα υποστηρίζει και θα ενισχύει, ώστε να γίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που πρέπει να γίνει, πρόσθεσε ο Φίλιππος Πατσαλής. «Στόχος είναι να βρούμε λύση στα προβλήματα. Όλοι οι εργαζόμενοι, και στο Υπουργείο Υγείας και στα δημόσια νοσηλευτήρια, είμαστε μία ομάδα. Και ως τέτοια ομάδα οφείλουμε και πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά και με συνεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους νοσηλευτές που έχουν αναδείξει αυτό το πρόβλημα. Ο κλάδος των νοσηλευτών είναι ένα βασικό κομμάτι στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό αναμένω πως οι νοσηλευτές θα συμμετάσχουν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σε αυτή τη τιτάνια προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων ευχαριστώ, επίσης, τους γιατρούς οι οποίοι έχουν διάθεση να εργαστούν με ζήλο. Όλοι μαζί να εργαστούμε ως μια ομάδα για να επιλύσουμε τα μεγάλα αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος μας», κατέληξε ο κ. Πατσαλής.