19/1/15

Προώθηση μέτρων που ενισχύουν τα νομικά εφόδια της Αστυνομίας για διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Προώθηση μέτρων που ενισχύουν τα νομικά εφόδια της Αστυνομίας για διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης με την ηγεσία της Αστυνομίας


Οι προτεραιότητες του Υπουργείου στα θέματα ασφάλειας για το έτος 2015 και η προώθηση σειράς μέτρων που θα ενισχύσουν τα νομικά εφόδια της Αστυνομίας στο πλαίσιο πρόληψης και διερεύνησης σημαντικών υποθέσεων, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με την ηγεσία της Αστυνομίας, στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αναλύθηκαν οι προτεραιότητες και δράσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια του τόπου και του πολίτη, μεταξύ άλλων την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και κοινού εγκλήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς με την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία, την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας, την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και την καταπολέμηση του ρουσφετιού, κάνοντας ειδική αναφορά στα ζητήματα υποθέσεων διαφθοράς και στην προώθηση μέτρων που θα συμβάλουν στην διερεύνηση και διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων. Και πρόσθεσε: «Έχω ενημερώσει την ηγεσία της Αστυνομίας αναφορικά με μέτρα που προωθούνται από πλευράς του Υπουργείου σε σχέση με τα ζητήματα αυτά και κυρίως για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών για αδικήματα για τα οποία επιτρέπεται η άρση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την προώθηση νομοσχεδίου που αφορά την κατοχύρωση των υπό κάλυψη αστυνομικών, την ταυτοποίηση των κατόχων καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και επιείκειας των προσώπων που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και σε άλλα μέτρα που θα ενισχύσουν το νομικό ‘οπλοστάσιο’ της Αστυνομίας για σκοπούς διερεύνησης σημαντικών υποθέσεων. Τέτοιες σημαντικές υποθέσεις όπως έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας είναι, για παράδειγμα, η διαφθορά στα πλαίσια καταχρηστικής άσκησης εξουσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και οι καταγγελίες για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων».

Ταυτόχρονα, ο κ. Νικολάου, είπε, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία και ειδικότερα η αναδιοργάνωση και η αξιοποίηση του προσωπικού, η ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας της, η εφαρμογή της αξιοκρατίας και καταπολέμηση του ρουσφετιού, η θεσμοθέτηση κριτηρίων στις μεταθέσεις και η αξιολόγηση των διαδικασιών πρόσληψης και προαγωγής στην Αστυνομία, αφού για περισσότερο από δέκα χρόνια εφαρμόζεται ένα σύστημα που δεν έχει αξιολογηθεί. Ο προγραμματισμός του 2015 προχωρά με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις τις οποίες θα επιδιώξουμε για να πετύχουμε τόσο τους στρατηγικούς μας στόχους όσο και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα γίνεται η προστασία προσώπων που βοηθούν στην αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς, ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν τα οποία σχετίζονται με τη διαδικασία παρουσίας του ενώπιον του δικαστηρίου όσο και αναφορικά με την αποκάλυψη των ονομάτων τους κατά την διερεύνηση, αλλά και για την προστασία στην Υπηρεσία που εργάζονται. Για παράδειγμα, η προστασία τους από εκδικητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις καταγγελίες, όπως είναι οι μεταθέσεις ή μετακινήσεις, που τελικά θα εμπόδιζαν κάποιον να καταγγείλει ή να δώσει κατάθεση για σκοπούς διερεύνησης υπόθεσης διαπλοκής και διαφθοράς. Τέτοια μέτρα θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία ώστε κάποια από αυτά να πάρουν τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων για σκοπούς προστασίας των προσώπων που προβαίνουν σε καταγγελίες και κάποια άλλα σε διοικητικές δομές». Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σήμερα μια καταγγελία για θέματα διαφθοράς πρέπει να είναι επώνυμη, έστω και αν οι συστάσεις της ΕΕ επιτραπούν και ανώνυμες καταγγελίες. Επιδίωξη μας είναι να ενθαρρύνουμε την καταγγελία υποθέσεων διαφθοράς, να σταματήσει η συγκάλυψη που για χρόνια υπήρχε στον τόπο μας και η οποία οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, τόνισε.

Ερωτηθείς εάν ενθαρρύνεται η ανώνυμη καταγγελία με αυτό τον τρόπο, ο κ. Υπουργός είπε ότι μέσω των προτεινομένων ρυθμίσεων ενθαρρύνονται τόσο οι επώνυμες όσο και οι ανώνυμες καταγγελίες, ενώ σήμερα επιτρέπεται μόνο επώνυμη καταγγελία. Οι συστάσεις που έχουν υποβληθεί από την GRECO στην Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνουν και τη ρύθμιση της ανώνυμης υποβολής καταγγελίας, γι αυτό πρόθεσή μας είναι να ρυθμιστεί το θέμα αυτό και ότι αυτό κατατάσσεται μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προωθηθεί μαζί με το συνολικό πακέτο μέτρων τους επόμενους μήνες. Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι η διατήρηση της ανωνυμίας του προσώπου που προέβη σε καταγγελία υπόθεσης διαφθοράς προϋποθέτει ότι η καταγγελία έγινε επώνυμη γι αυτό αυτή δεν διακρίνεται από τις ανώνυμες καταγγελίες.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της τρομοκρατίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων ασφάλειας και τα επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για την εφαρμογή των οποίων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρχηγό. Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ζήτησε από τους Αστυνομικούς Διευθυντές και το σύνολο της ηγεσίας όπως επιβλέψουν την εφαρμογή των μέτρων, να παρακολουθήσουν τον τρόπο εφαρμογής τους όχι μόνο στο στάδιο υλοποίησης τους αλλά και στην συνέχεια, ώστε αυτά να εφαρμόζονται κατά τρόπο σωστό και αποτελεσματικό και ότι σε λίγους μήνες θα κληθούν να αξιολογηθούν την αποτελεσματικότητα τους. Η αναγκαιότητα της λήψης τέτοιων μέτρων δεν προκύπτει από το γεγονός ότι στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε άμεσο κίνδυνο από ενέργειες τρομοκρατίας, αλλά είναι ως αποτέλεσμα των γενικότερων δραστηριοτήτων ορισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρώπη και για τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε και εμείς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, σημείωσε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον κάποιες πρεσβείες ζήτησαν αύξηση των μέτρων, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Αστυνομία έχει μελετήσει τις ανάγκες για περαιτέρω προστασία των σημείων εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των οδοφραγμάτων, καθώς επίσης των πρεσβειών και των συμφερόντων ξένων κρατών, ως και όλων των σημείων για τα οποία κρίθηκε αναγκαία η λήψης μέτρων ασφάλειας. Έχουμε ενεργήσει προληπτικά γιατί δεν θα θέλουμε να δοθεί σε οποιονδήποτε ευκαιρία να αμφισβητήσει τις ενέργειες μας για την ασφάλεια των πολιτών μας αλλά και των διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στην Κύπρο, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία που να εμπνέει ανησυχία για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να εμπνέει τέτοια ανησυχία ή για την ύπαρξη τρομοκρατικού κινδύνου στην Κύπρο και επανέλαβε ότι άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα εδώ και κάποιους μήνες ως αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που προκύπτουν συνεπεία της τρομοκρατίας και των ξένων μαχητών. Τις τελευταίες μέρες, λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη, αυξήσαμε τα μέτρα πρόληψης τα οποία βέβαια δεν θα εφαρμοστούν για τις επόμενες 10-15 μέρες αλλά για μια μακρά περίοδο ενόψει των γενικών κινδύνων που υπάρχουν ευρύτερα, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα εμπλοκής της Εθνικής Φρουράς στο ζήτημα, ο κ. Υπουργός είπε: «Ως υπεύθυνη Κυβέρνηση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να λάβουμε τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για σκοπούς ασφάλειας του τόπου και σίγουρα προχωρούμε στους αναγκαίους προγραμματισμούς για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει οποιαδήποτε περαιτέρω ανακοίνωση επί τούτου και εάν υπάρξει ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για σκοπούς προστασίας του, να είστε βέβαιοι ότι θα το πράξουμε. Έχουμε λάβει μέτρα, λαμβάνουμε επιπρόσθετα μέτρα και γίνονται ενέργειες σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξουν οι απαραίτητες συνέργιες από άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας».