27/1/15

Ειδική στήριξη ύψους €300,000 στην μπανανοκαλλιέργεια

Ειδική στήριξη ύψους €300,000 στην μπανανοκαλλιέργεια


Η μπανανοκαλλιέργεια στην Κύπρο, όπως είναι γνωστό, ασκείται σε ένα μικρό μέρος της χώρας μας στα δυτικά παράλια και καταλαμβάνει έκταση περίπου 2350 δεκαρίων, ενώ ο αριθμός των μπανανοκαλλιεργητών φτάνει μόλις τους 240. Παρά το ότι ο τομέας της μπανανοκαλλιέργειας είναι μικρός σε σχέση με άλλους τομείς της κυπριακής γεωργίας, εντούτοις για τους 240 γεωργούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω, η μπανάνα αποτελεί τη βασική τους καλλιέργεια και την κύρια πηγή εισοδήματος. Παρόλα αυτά, η εισαγωγή φθηνότερων μπανανών από την Νότια Αμερική, η αύξηση του κόστους των εισροών (λιπασμάτων, φαρμάκων, νερού), η πρόσφατη ανομβρία καθώς και ο τερματισμός της επιδότησης από κυπριακούς πόρους, συνέτειναν στο να καταστεί η καλλιέργεια αυτή σχεδόν ασύμφορη και να κινδυνεύει να εγκαταλειφτεί από τους λιγοστούς γεωργούς.
Προκειμένου να αποφευχθεί η εγκατάλειψη της μπανανοκαλλιέργεια και να στηριχθεί οικονομικά, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, το κράτος αποφάσισε, μετά από σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση του Άρθρου 68 του Κανονισμού 73/2009 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφασίστηκε όπως καταβληθεί ειδική στήριξη στους μπανανοκαλλιεργητές γύρω στα €130 ανά δεκάριο μπανανών.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, ως η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο και την καταβολή των επιδοτήσεων στον γεωργικό τομέα, έχει ήδη ενημερώσει τους μπανανοκαλλιεργητές και τώρα αξιολογεί τις αιτήσεις τους (οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2014 για εκταρική επιδότηση χρησιμοποιήθηκαν αυτόματα και ως αιτήσεις για την ειδική στήριξη της μπανανοκαλλιέργειας). Επιπλέον έχει ήδη προβεί και σε επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστώσει κατά πόσο εφαρμόζεται η περιβαλλοντική δράση της εναπόθεσης των κομμένων «κορμών» ενδιάμεσα των σειρών της καλλιέργειας, που αποτελεί απαραίτητο κριτήριο για να είναι κάποιος δικαιούχος για την πιο πάνω επιδότηση. Η αξιολόγηση των αιτήσεων ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και αναμένεται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η ειδική αυτή στήριξη στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στις €300000 και προέρχεται από κοινοτικούς πόρους.