10/12/14

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδια
για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου ενέκρινε το Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω» για επιχειρήσεις και κατοικίες, σύμφωνα με τον Νόμο περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εξουσιοδότησε επίσης τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού:

-         Να τροποποιεί, όπου παρουσιάζεται ανάγκη, τους όρους και πρόνοιες των Σχεδίων και να εισάγει θεσμούς που διευκολύνουν την εφαρμογή τους.

-         Να επιφέρει σε αυτά οποιεσδήποτε αλλαγές απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή/και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Τα σχέδια, περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των έργων/σχεδίων που αναμένεται να συγχρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής, με συνολικό εγκεκριμένο κονδύλι 15.294.118 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 16.470.588 ευρώ για τις κατοικίες, για την περίοδο 2014-2020.

Τα σχέδια αποσκοπούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτηριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε επιχειρήσεις, μέσω ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, τα Σχέδια δύναται να καλύψουν μεμονωμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστούν σε κατοικίες ευάλωτων και ευπαθών καταναλωτών.

Αναμένεται ότι τα σχέδια θα συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους των κατοικιών και των επιχειρήσεων ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα τους. Επίσης, θα συμβάλουν στους ευρύτερους στόχους της στρατηγικής για την υποστήριξη επιλεγμένων τομέων της οικονομίας στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και θα βοηθήσουν στην αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας στην πρωτογενή κατανάλωση. 
____________