10/12/14

Συμμετοχή της Κύπρου στην 56η Μπιενάλε Βενετίας 2015

Συμμετοχή της Κύπρου στην 56η Μπιενάλε Βενετίας 2015


Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι ο καλλιτέχνης Χριστόδουλος Παναγιώτου έχει επιλεγεί για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 56η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Μαΐου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2015.

Την ευθύνη για την επιλογή είχε ο Omar Kholeif , ε πιμελητής της κυπριακής συμμετοχής στην επικείμενη διοργάνωση. Η επιλογή έγινε μέσα από τη διαδικασία Ανοικτής Πρόσκλησης, η οποία προσέλκυσε πέραν των 70 προτάσεων. Μετά από εξέταση του υλικού και την ολοκλήρωση ερευνητικής επίσκεψης στην Κύπρο, ο κ. Kholeif υπέβαλε το εξής σκεπτικό για την επιλογή:

«Η Ανοικτή Πρόσκληση προέτρεπε τους καλλιτέχνες να αναρωτηθούν τι μπορεί να σημαίνει να χορογραφήσει κανείς μια ιστορία, να πλοηγηθεί ανάμεσα στους πολλαπλούς της πόλους και να υπάρξει μέσα σε ένα παρόν φορτισμένο με το βάρος αμφισβητούμενων ιδεολογιών και παράλληλων ανεπίλυτων πράξεων. Επιδίωξή μου ήταν να πυροδοτήσω τη φαντασία Κυπρίων καλλιτεχνών, ή καλλιτεχνών που συνδέονται ουσιαστικά με την Κύπρο, έτσι ώστε να διατυπώσουν προτάσεις που να έχουν απήχηση στο κοινό. Επιπλέον, προσκάλεσα την καλλιτεχνική κοινότητα να αναλογιστεί τη θέση της Κύπρου ως πύλη προς τον Παγκοσμιοποιημένο Νότο, τη Μεσόγειο και τους γείτονές της, τόσο στην περιοχή της Ευρώπης, όσο και στη λεγόμενη Μέση Ανατολή. Η ανταπόκριση έφερε, πιστεύω, εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο αριθμός των προτάσεων, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράστηκε σε εμένα τον ίδιο, με εντυπωσίασαν. Εκτός αυτού, βρίσκω τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα αξιοσημείωτο· από την πιο πάνω διαδικασία διαφάνηκε η επιτακτική ανάγκη θεώρησης της Κύπρου από πολλαπλές γεωγραφικές και χωρικές οπτικές. Ταυτόχρονα, φάνηκε ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε μια εξαιρετική συμμετοχή, όσο και σε ουσιαστικές και συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από το καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της Κύπρου.

Από τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν, η πιο ξεκάθαρη συσχέτιση προήλθε από τον Χριστόδουλο Παναγιώτου. Η δουλειά του Παναγιώτου χαρακτηρίζεται, πιστεύω, από ένα μοναδικό καλλιτεχνικό όραμα, που λεκτικοποιεί σειρά από κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές τοποθετήσεις. Το έργο του δεν αφορά μόνο   στο πλαίσιο της Κύπρου, αλλά προεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτήν. Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με τον καλλιτέχνη για μια ατομική παρουσίαση, η οποία να περιλαμβάνει υπάρχοντα και καινούργια έργα. Η έκθεση θα συνοδεύεται από μια ειδική έκδοση και πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα διευρύνουν την εμβέλεια της συμμετοχής της Κύπρου πέρα από τα στενά όρια μιας απλής έννοιας της γεωγραφίας».

Ο Χριστόδουλος Παναγιώτου (γεν. 1978, Λεμεσός, www.christodoulospanayiotou .com ) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης με   ευρύ πεδίο έρευνας που εστιάζει στον εντοπισμό και την αποκάλυψη των κρυμμένων εκείνων αφηγημάτων που ενυπάρχουν στο οπτικό αρχείο της ιστορίας και του χρόνου . Ατομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Spring Workshop , Χονγκ Κονγκ, Κίνα / Moderna Museet , Στοκχόλμη, Σουηδία / Casino Luxembourg , Λουξεμβούργο / CCA Kitakyushu , Ιαπωνία / Centre d Art Contemporain de Br é tigny , Γαλλία / Museum of Contemporary Art , St . Louis , ΗΠΑ / Museum of Contemporary Art , Λειψία, Γερμανία / Kunsthalle Z ü rich , Ελβετία και Cubitt , Λονδίνο, ΗΒ. Συμμετείχε, επίσης, σε   μεγάλες διεθνείς εκθέσεις όπως: 8 th Berlin Biennale / 7 th Liverpool Biennial / Documenta 13, Κάσσελ / 6 th Taipei Biennale / Busan Biennale 2008, κ.ά. Η δουλειά του παρουσιάστηκε σε πολλά μουσεία και κέντρα τέχνης όπως: Museion , Μπολζάνο, Ιταλία / Migros Museum , Ζυρίχη, Ελβετία / CCA Wattis Institute for Contemporary Arts , Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ / Joan Miro Foundation , Βαρκελώνη, Ισπανία / Witte de With , Ρόττερνταμ, Ολλανδία / Bonniers Konsthall , Στοκχόλμη, Σουηδία / Philadelphia Museum of Art , Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ / Ashkal Alwan Center for Contemporary Arts , Βυρητός, Λίβανος / Artist Space , Νέα Υόρκη, ΗΠΑ / MoCA Miami , Μαϊάμι, ΗΠΑ. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο The Future of Europe και το 2005 το Βραβείο ΔΕΣΤΕ .  

Στην επόμενη διοργάνωση, το κυπριακό περίπτερο θα φιλοξενηθεί στο Palazzo Malipiero . Το πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.   

Η 56η Μπιενάλε Βενετίας ( www .labiennale.org , www.cyprusinvenice .org ), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Okwui Enwezor , ανοίγει στις 6 Μαΐου για τα ΜΜΕ και διαπιστευμένους επαγγελματίες και στις 9 Μαΐου για το κοινό.  

Στοιχεία επικοινωνίας: cyprusinvenice @gmail.com

-------------------

10/12/2014