3/12/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζ. Αιμιλιανίδου



Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κας Ζ. Αιμιλιανίδου στην ημερίδα του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης




Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαιρετίζει τη διοργάνωση της παγκύπριας ημερίδας, με θέμα: «Δεξιότητες – Κοινωνία και Εργασία», από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης, το οποίο είναι προφανές ότι σχετίζεται άμεσα με τις αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η έναρξη του Προγράμματος Erasmus Plus (Erasmus+) που συνενώνει και συνδυάζει τις δράσεις για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στα σχετικά θέματα στην Ευρώπη. Ως Υπουργείο, πιστεύουμε ότι η λειτουργία ενός εξειδικευμένου Προγράμματος για τα αλληλένδετα αυτά θέματα, θα δώσει νέα ώθηση και δυναμική, θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των έργων του Προγράμματος και θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στη βελτίωση των δεδομένων, όσον αφορά στις δεξιότητες των εργαζομένων και, γενικότερα, την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σημερινά δεδομένα δεν μας ικανοποιούν. Στην ΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 5 εκ. άνεργοι νέοι κάτω των 25 ετών. Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την αναντιστοιχία που παρατηρείται ανάμεσα στις δεξιότητες που αποκτούνται μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ένταξη και, εξίσου σημαντικό, την παραμονή στην αγορά εργασίας. Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το Erasmus+ που στοχεύει στη σύγκλιση των προσφερόμενων από το εκπαιδευτικό σύστημα και των απαιτούμενων από την αγορά εργασίας δεξιοτήτων. 

Η σημασία που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει στην εξάλειψη αυτής της αναντιστοιχίας, αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στην αύξηση κατά 40% του προϋπολογισμού του Erasmus+ –σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό που αφιερωνόταν για τις ίδιες δράσεις στο πρόσφατο παρελθόν-, αλλά και σε πληθώρα Συμπερασμάτων και Συστάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ και Ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε Ψήφισμά του, τον Ιούλιο 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε την ανάγκη για απόκτηση πολυδύναμων δεξιοτήτων εκ μέρους των νέων. Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι μέχρι σήμερα συμβατικές ακαδημαϊκές γνώσεις δεν είναι πλέον επαρκείς ή κατάλληλες για την εξασφάλιση εργασίας. Αντίθετα, οι θεωρητικές γνώσεις, για να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, θα πρέπει να συνοδεύονται από μια σειρά δεξιοτήτων, όπως η γνώση ξένων γλωσσών και τεχνολογιών της πληροφορίας, η κριτική σκέψη, οι ηγετικές ικανότητες και άλλα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του περασμένου Μαΐου, για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και κατάρτιση. Στο εν λόγω σημαντικό κείμενο τονίζεται ότι τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι αυτά που οφείλουν να εξασφαλίζουν την απασχολησιμότητα των εκπαιδευομένων, μέσω της εισαγωγής στοιχείων πρακτικής κατάρτισης στα προγράμματα σπουδών και μέσα από την προσαρμογή των δεξιοτήτων που αυτά παρέχουν, στις πραγματικές, σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας. 

Με άλλα λόγια, τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης οφείλουν να παρέχουν στοχευμένες δεξιότητες, ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς εργασίας, τις ανάγκες και τα συγκεκριμένα δεδομένα του κάθε κράτους μέλους. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η σύσταση του Συμβουλίου για την Κύπρο στο Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα 2012: Η βελτίωση, δηλαδή, των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, με σκοπό την ενίσχυση της επαγγελματικής του κινητικότητας προς δραστηριότητες που σήμερα και αύριο, όχι χθες ή προχθές, παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης και με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται και το Υπουργείο μας, μέσα από μια σειρά δράσεων όπως είναι η λειτουργία της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας, της οποίας τα προγράμματα σπουδών είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ο εκσυγχρονισμός της Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο πλαίσιο έργου που συγχρηματοδοτείται από την Ελβετική Κυβέρνηση, και η ένταξη του στοιχείου της μαθητείας (internship) στο ειδικά σχεδιασμένο για άνεργους νέους πτυχιούχους Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Διεύθυνσης. 

Πριν από λίγες μόλις μέρες είχαμε την έναρξη του Έργου “Evaluating the Soft Skills of Unemployed Youth”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ με συντονιστή το Κέντρο Παραγωγικότητας. Στόχος του Έργου είναι, ακριβώς, να συμβάλει στην αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά στις κοινωνικές δεξιότητες των άνεργων νέων στις χώρες που συμμετέχουν στο Έργο και στον εντοπισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. 

Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από την υλοποίηση του Έργου, θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα όσον αφορά στην ανεργία των νέων, και πιστεύουμε ότι μεσοπρόθεσμα το Έργο θα συμβάλει ουσιαστικά στη γεφύρωση της απόστασης που χωρίζει την εκπαίδευση και κατάρτιση από την αγορά εργασίας στην Κύπρο.

Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ορθολογική και ρεαλιστική σχέση ανάμεσα στην παρεχόμενη εκπαίδευση-κατάρτιση και στην αγορά εργασίας θα έχουμε πετύχει πολλά, όχι μόνο προς την κατεύθυνση της μείωσης της ανεργίας και της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και όσον αφορά στην κοινωνία και την κοινωνική συνοχή. Έχουμε την πεποίθηση ότι η δημιουργία καλύτερων δομών στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας που θα επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίηση των γνώσεων και δυνατοτήτων και τη δημιουργία ποιοτικότερων θέσεων εργασίας, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τις κοινωνικές βελτιώσεις που επιδιώκουμε. 

Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να επιτύχουμε μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, να διευκολύνουμε την πρόσβαση περιθωριοποιημένων ομάδων στα αγαθά και υπηρεσίες της σύγχρονης κοινωνίας, να συμβάλουμε στην παροχή ίσων ευκαιριών για όλα τα μέλη της κοινωνίας, ανεξαρτήτως οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες να καταστούν ενεργά μέλη της κυπριακής κοινωνίας.

Στην προσπάθεια αυτή καλούμαστε να συμβάλουμε όλοι, Κυβέρνηση, κοινωνικοί εταίροι, επιχειρήσεις και πολίτες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και ρόλο, αφού μόνο ως σύνολο και με συνένωση των δυνάμεών μας μπορούμε να αναμένουμε ουσιαστικά και χρήσιμα αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.
_______________

Σημ.:   Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης.