10/11/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα» του Super Sport FM

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα» του Super Sport FM
10/11/2014


Σε δηλώσεις στην εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα» του Super Sport FM προέβη σήμερα το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τη Διακήρυξη του Καΐρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε σε ερωτήσεις ως ακολούθως:

Ερώτηση: Τι σημαίνει η Διακήρυξη του Καΐρου; Τι ν’ αναμένουμε;

Απάντηση: Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία, η οποία θέτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις αρχές και τις αξίες βάσει των οποίων θα κινηθεί η μελλοντικά η συνεργασία των τριών κρατών. Οι τρεις ηγέτες έχουν ορίσει τους Υπουργούς Εξωτερικών ως υπεύθυνους για την εφαρμογή στην πράξη αυτής της Διακήρυξης. Σε αυτό το πλαίσιο θα έχουμε στις 24 Νοεμβρίου τους Υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου για πιο συγκεκριμένες συζητήσεις και θα πρέπει ν’ αναμένονται συνεχείς ανταλλαγές επισκέψεων σε τριμερές επίπεδο ώστε να προωθηθεί στην πράξη η Διακήρυξη.

Ερώτηση: Θα έρθει και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στην Κύπρο;

Απάντηση: Ο κ. Σίσι αποδέχτηκε πρόσκληση του Προέδρου και θα επισκεφτεί την Κύπρο στο άμεσο μέλλον, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ευελπιστούμε ότι μέσω της διπλωματικής οδού θα αρχίσουν σήμερα οι διεργασίες.

Ερώτηση: Δεδομένων και των τουρκικών απειλών πώς προχωρείτε από εδώ και πέρα; Χτες οι Τούρκοι μίλησαν για κανόνες εμπλοκής.

Απάντηση: Δεν θα ακολουθήσουμε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας. Έχω ακούσει και τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος αμέσως μετά τη Διακήρυξη του Καΐρου. Εμείς δεν θα κλιμακώσουμε την ένταση. Άλλωστε λόγω των παράνομων τουρκικών ενεργειών βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Η Τουρκία, η οποία πορεύτηκε τα τελευταία δέκα χρόνια με το γνωστό δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική, βρίσκεται σήμερα να αντιμετωπίζει προβλήματα με όλα τα γειτονικά κράτη. Αυτό θα πρέπει να την προβληματίσει και να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Εμείς κινούμαστε βάσει διεθνών αρχών και αξιών. Τα γειτονικά κράτη από την πρώτη στιγμή δεν βλέπουν θετικά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ. Αντιθέτως είναι ενοχλημένοι. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ και μπορεί η Τουρκία πολύ εύκολα όπως το έπραξε με την Κύπρο να το πράξει και με αυτά τα κράτη.

Ερώτηση: Βλέπουμε όμως τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντα να κάνει μια προσπάθεια πίεσης προς την Κυβέρνηση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες;

Απάντηση: Δεν αισθανόμαστε οποιαδήποτε πίεση. Ο κ. Άιντα ήρθε στην Κύπρο ανέπτυξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ιδέες και τις εισηγήσεις του στο πλαίσιο του ρόλου που προσπαθεί να διαδραματίσει για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Την ίδια στιγμή εμείς τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα κι αυτό είναι δείγμα της ετοιμότητας και της θέλησής μας όχι μόνο απαντήσαμε επί των εισηγήσεων αλλά προτείναμε κι εναλλακτικούς τρόπους. Αν το θέμα ήταν μόνο ότι η Τουρκία βρίσκεται εδώ δήθεν για να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα μπορούσε ν’ αρχίσει ο διάλογος με την αποχώρηση της Τουρκίας από την ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος και γι’ αυτό η προσπάθεια όλων αυτών που επιθυμούν να επαναρχίσει ο διάλογος θα πρέπει να στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την τουρκική ηγεσία.

Ερώτηση: Υπάρχει σε διπλωματικό επίπεδο ανταπόκριση ώστε να δοθούν τα σωστά μηνύματα στους ενδιαφερόμενους για λύση του Κυπριακού;

Απάντηση: Εμείς θα κινηθούμε εκεί που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Δηλαδή στην ΕΕ και τα γειτονικά κράτη. Μέχρι στιγμής έχουμε προβεί σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που έφεραν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Την ίδια στιγμή είμαστε σ’ επαφή με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία ως θεματοφύλακες του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να ξεφεύγουν από αυτό το πλαίσιο. Από το ’77 που ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις ή καλύτερα από το ’83 που άρχισε να γίνεται πιο συγκεκριμένη η μορφή της λύσης τα θέματα φυσικών πόρων του κράτους ήταν πάντα μια από τις πιο εύκολες συγκλίσεις και αυτή είναι ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα του κράτους. Άρα το θέμα είναι αυτό είναι ξεκάθαρο εδώ και πολύ καιρό.

Ερώτηση: Τα δημοσιεύματα λένε ότι η Κυβέρνηση πιέζεται να σταματήσει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς με αντάλλαγμα την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Απάντηση: Κανείς δεν μας έχει πιέσει προς αυτήn την κατεύθυνση. Αυτή είναι η τουρκική θέση. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας και σε καμία περίπτωση η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Είδαμε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν μέσα από μια παράνομη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων περιοχών που καμία νομική ισχύ δεν έχει, ότι η Τουρκία δεν εργάζεται για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι τους έχει ξεγελάσει.

Το θέμα των υδρογονανθράκων είναι το ισχυρότερο κίνητρο και για την Τουρκία και για τους Τουρκοκύπριους για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν ώστε μετά τη λύση να καταστεί εφικτό όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου αλλά και η Τουρκία να έχει οφέλη. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση πριν την επίλυση του Κυπριακού είναι αντικίνητρο για τη λύση και είναι και μια ενθάρρυνση προς όσους επιδιώκουν άλλη μορφή λύσης, έχουμε ακούσει κατά καιρούς από τουρκικά επίσημα χείλη τα περί σχεδίου Β’. Μια συζήτηση πριν από την επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε τέτοιου είδους λύσεις.

Ερώτηση: Προετοιμάζεστε είπατε για δεύτερη τριμερή αυτήν τη φορά με το Ισραήλ.

Απάντηση: Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση κι από τα τρία κράτη. Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο των διεργασιών. Ενδεχομένως αυτή τη βδομάδα να γίνει κάποια συνάντηση σε πιο χαμηλό επίπεδο. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για το θέμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου στα Ιεροσόλυμα στις 2 Δεκεμβρίου.