13/11/14

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
13/11/2014


Με χθεσινή Απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε Δέσμη Κανονισμών για τη ρύθμιση κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων καθώς και δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Τα κείμενα των Κανονισμών θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Υπουργό Εξωτερικών για την τελική έγκριση τους.

Θα πρέπει να τονιστεί πως τα νομοθετικά κείμενα που υιοθετήθηκαν αποτελούν συνέχεια, και γίνονται κατ’ εφαρμογή, του Νόμου περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θεσπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον Νόμο περί Χωρικής Θάλασσας, και βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Πιο συγκεκριμένα, το Σώμα υιοθέτησε Κανονισμούς για τους Υποθαλάσσιους Αγωγούς, Κανονισμούς για την Πόντιση Υποθαλασσίων Καλωδίων, Κανονισμούς για τη Θαλάσσια Επιστημονική Έρευνα, καθώς και Κανονισμούς οι οποίοι τροποποιούν τους ισχύοντες περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Κανονισμούς.

Η υιοθέτηση του νομοθετικού αυτού πακέτου αποτελεί μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας που άρχισε, πέρσι, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία καταβάλλει η Κυβέρνηση για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποσκοπεί στη βέλτιστη ρύθμιση των κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων καθώς και δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) 1982.

Η όλη προσπάθεια αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των νομοθεσιών σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της Δημοκρατίας και τους φυσικούς πόρους της στη θάλασσα θα συνεχιστεί ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ένα αρτιότατο και πρότυπο νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα, με τη Δέσμη Κανονισμών η Κυπριακή Δημοκρατία προστατεύει στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο.