7/11/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
07/11/2014


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, έφθασε στις 9 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, την οποίαν ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας παρακάθισαν σε σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Αργότερα, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα:

«Θέλω εκ μέρους, όχι μόνο της Κυβερνήσεως αλλά και ολοκλήρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα του κυπριακού Ελληνισμού να εκφράσω τη βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που περνά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επίσκεψη αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το ειλικρινές ενδιαφέρον, αλλά και τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το κυπριακό κράτος και ειδικότερα προς τον κυπριακό Ελληνισμό.
Επαναβεβαιώθηκε και από τις δύο Κυβερνήσεις πως ο στρατηγικός μας στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού. Μια λύση που θα βασίζεται πάντοτε στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων αυτής της χώρας στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ και αναλόγων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκαν θέματα συντονισμού αλλά και λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Κοινή συνισταμένη μας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, και όχι πρόκληση περαιτέρω εντάσεων. Εξάλλου δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν γίνονται προσχηματικά για τα αυτονόητα.

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να τονίσω, αυτά που είπα και προηγουμένως – τα αυτονόητα – τόσο προς τους Τουρκοκύπριους όσο και προς την Τουρκία ότι οι υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντοτε και ότι μετά τη λύση από τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα επωφεληθεί το σύνολο των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Συνεπώς, το θέμα της ενέργειας, κατ΄ εμάς, θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου και το συντομότερο δυνατόν μιας λύσης που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Όπως είναι γνωστό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και εγώ αναχωρούμε το απόγευμα για το Κάιρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει.

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της επωφελούς αυτής συνεργασίας.

Ο τριμερής διάλογος και συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμίας, μα καμιάς χώρας, αντίθετα προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ κρατών μιας συγκεκριμένης περιοχής που ταράζεται από τα όσα καταμαρτυρούνται επί του εδάφους. Στόχος μας είναι να εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, να εντοπίσουμε τομείς συνεργασίας και να αποτελέσουμε ένα πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, ώστε να μας ακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις κοινές προσπάθειες μας.

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στους αρχηγούς των κομμάτων οι οποίοι με εποικοδομητικότατο τρόπο και σε ένα κλίμα εθνικής συναντίληψης έχουν συμβάλει στους προβληματισμούς και, βεβαίως, οι όποιες άλλες αποφάσεις θα ληφθούν από πλευράς ελληνοκυπριακής πλευράς θα συζητηθούν σε μία προσεχή Σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών.

Και πάλι, φίλε Αντώνη, θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού Ελληνισμού για την εδώ παρουσία και την έμπρακτη συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τη θερμότατη υποδοχή που μας επεφύλαξε.

Οι συνομιλίες που είχα μαζί του και μάλιστα σε ώρες κλιμάκωσης της έντασης επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι ήταν πολύ γόνιμες, ενθαρρυντικές οι αναλύσεις που με μεγάλη σοβαρότητα έγιναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Και κυρίως να τονίσω ότι έγιναν σε πνεύμα ενότητας, το οποίο θέλω να επαινέσω και δημόσια να χειροκροτήσω. Πράγματι η εγγύηση αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ μας.

Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεδομένη και θα πρέπει να θεωρείται από όλους δεδομένη. Είμαστε στο πλευρό σας. Πριν από λίγες μέρες αυτό φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο λόγω μιας πρόσκαιρης ασθένειας του φίλου Νίκου, όπου είχα την ύψιστη τιμή να εκπροσωπήσω και την Κύπρο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής.

Οι αποφάσεις που βγήκαν ζήτησαν με σαφήνεια αλλά εξ ονόματος ολόκληρης της Ενωμένης Ευρώπης, το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, αλλά και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του νησιού στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσθέτει επίσης το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει μια υποψήφια χώρα που θα προσδοκά την ένταξή της στην ΕΕ, μια χώρα η οποία όμως δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη. Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τη βάναυση και την παράνομη εισβολή του ’74, οι πληγές και η συνεχιζόμενη κατοχή παραμένουν ανοικτές.

Θέλω να πω και για το δράμα που βιώνουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες οι οικογένειες των αγνοουμένων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Από τη συνεχιζόμενη αυτή κατοχή η Κύπρος βιώνει 40 χρόνια τώρα την εθνοκάθαρση που συντελείται στην κατεχόμενη περιοχή, την καταπάτηση των περιουσιών των νομίμων κατόχων καθώς και το μαζικό εποικισμό.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται πότε να αποδεχθεί την παράνομη στρατιωτική κατοχή. Κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της η επανένωση της Κύπρου μέσω μιας λύσης δίκαιης και βιώσιμης, λειτουργικής και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο.

Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Φυσικά, υπό τις παρούσες συνθήκες κατανοούμε πλήρως και, όπως δήλωσα και στους πολιτικούς αρχηγούς, υποστηρίζουμε την απόφαση του Πρόεδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις, ούτε μπορεί να επιβραβεύονται και θέλω σε αυτό να είμαι επίσης ξεκάθαρος, ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Αναμένουμε δηλαδή απτά δείγματα ότι πραγματικά πιστεύει η Τουρκία στην επανένωση της νήσου και ότι δεν επιδιώκει απλώς την αποτυχία της διαδικασίας, ώστε να υπάρξει πρόσχημα για την προώθηση μεθοδεύσεων της, εκτός πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και σε βάρος του κυπριακού λαού. Τέτοια δείγματα δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, η ενότητα του Ελληνισμού είναι πράγματι η πηγή της δύναμης μας.

Τα δίκαια μας τα υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά. Ελλάδα και Κύπρος είναι παράγοντες νομιμότητας, σταθερότητας, ειρήνης. Οι πάντες κατανοούν το πόσο σημαντική είναι αυτή η διάσταση, ειδικά σήμερα που η ευρύτερη περιοχή μας χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και από αστάθεια.

Πηγή της δύναμης μας, επίσης, είναι ότι όλο και περισσότεροι πέρα από εμάς τους ίδιους βλέπουν τη σημασία και τον ρόλο της σταθερότητας και ασφάλειας που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα και Κύπρος μαζί σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή. Πράγματι όλο και περισσότεροι και στην Ευρώπη και πέραν αυτής και στον περίγυρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο κατανοούν πως Ελλάδα και Κύπρος μαζί είναι ένας αναντικατάστατος παράγοντας ασφάλειας.

Σε αυτό προσβλέπουν άλλωστε και λαοί της περιοχής μας, αλλά και κράτη που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν εδώ είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος που προκαλεί μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά δεν είναι ο μόνος. Αυτή η νέα διάσταση σύγκλισης που εμφανίζεται σήμερα ανάμεσα σε μας από τη μία πλευρά και τα συμφέροντα πολλών λαών από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις από την άλλη, ενισχύει τη θέση μας, αναβαθμίζει το ρόλο και της Ελλάδας και της Κύπρου και υπογραμμίζει την ευθύνη μας να πορευθούμε μαζί μέχρι και την τελική δικαίωση. Και ασφαλώς συμπλέουμε και συμφωνούμε ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού όπως ήταν πάντα, θεωρώ ότι η Κύπρος γίνεται πια και το προπύργιο της Ευρώπης και το κλειδί για τη σταθερότητα ολόκληρης αυτής της περιοχής που όλος ο κόσμος παρακολουθεί, και πολλές φορές με αγωνία βλέπει εκείνα τα οποία συμβαίνουν δίπλα μας».

Στη συνέχεια σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι στο Κάιρο θα συζητηθούν όλα τα θέματα, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα με πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στον αραβικό κόσμο. «Μπορούμε, άρα, με την Αίγυπτο να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό κρίκο συνεργασίας, τόσο ανάμεσα στους λαούς μας όσο και ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με πολλούς στόχους, αλλά με πρώτο και πιο προφανή στόχο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και ολόκληρης της περιοχής μας».
Πρόσθεσε ότι «είναι ώριμο αυτό να προχωρήσει διότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες, αγωνίες και κοινό συμφέρον να ενισχυθεί αυτή η ασφάλεια στην περιοχή μας. Είναι ευκαιρία τώρα να προχωρήσουμε σε κάτι που εμείς μπορούμε και που πολλοί εύχονται να πετύχει».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υιοθετεί απόλυτα τα όσα ο Πρωθυπουργός έχει πει.

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Κυβέρνησης έχει δεχθεί κάποιες πιέσεις που μας επιβάλλουν να δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να τεθεί θέμα υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «συμβουλές ακούγονται και προς τους συμβουλάτορες απάντησα. Και η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι Ελλάδα και Κύπρος δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλλουν στους Έλληνες και στους Κύπριους, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «περάσαμε τα πολύ δύσκολα πιστεύω και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτά τώρα τα δύσκολα τα αφήνουμε πίσω».

Πρόσθεσε ότι το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος, ενώ το 2013 η Κύπρος πέρασε από πολύ δύσκολες στιγμές. «Σήμερα, όμως, Κύπρος και Ελλάδα, είμαστε προπύργια σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Είπε ότι αν τότε Κύπρος ή και Ελλάδα διέκοπταν σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα υπήρχε απομόνωσή τους και θα στοίχιζε και σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πολύ σύντομα η κρίση θα περάσει και στις δύο χώρες», σημειώνοντας ότι «η Κύπρος πάει ήδη καλύτερα», ενώ η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων.

«Ελλάδα και Κύπρος μαζί απελευθερώνουμε τεράστιες δυνάμεις και επομένως από αυτή τη δοκιμασία βγαίνουμε και οι δύο ισχυρότεροι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε «τη συνέπεια και τη σοβαρότητα με την οποίαν αντιμετωπίσαμε τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις ως αποτέλεσμα των οποίων ήταν πέντε κατά σειρά θετικές αξιολογήσεις, αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης, εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, στόχοι που έθεταν ως προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η αποκατάσταση του κράτους έρχεται μέσα από τις αναβαθμίσεις και τα όσα έχω προαναφέρει, η αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έρχεται μέσα από τις τελευταίες δοκιμασίες αντοχής που επιβεβαιώνουν ότι έχουμε πετύχει και προς αυτή την κατεύθυνση.

Με μια σειρά μέτρων-κινήτρων που έχουμε εξαγγείλει ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε επενδύσεις και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, έτσι ώστε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, να πετύχουμε την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση, γενικότερα, της κρίσης σε πολύ πιο σύντομο και με καλύτερα από τις όποιες προσδοκίες αποτελέσματα.

Πιστεύω και συμμερίζομαι απόλυτα τις θέσεις του Πρωθυπουργού ότι, η ισχυροποίηση της θέσης μας μέσα από τη συνέπεια δημιουργεί και προοπτικές εξόδου ή αποφυγής πιέσεων από κάποιους που πίστευαν ότι η οικονομική αδυναμία ενδεχόμενα να οδηγούσε και σε απαράδεκτες πιέσεις, αναλογιζόμενοι ότι αντιμετωπίζουμε και το μέγα εθνικό πρόβλημα της κατοχής της πατρίδας μας».

Σε ερώτηση ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, στα οποία αναφέρθηκε στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα ήταν δόκιμο να εξήγγελλα σήμερα τα μέτρα, τα διαβήματα, τις όποιες ενέργειες αποσκοπούν στην αποτροπή μιας κρίσης. Το κάθε τι θα ανακοινώνεται στην ώρα του. Η ουσία παραμένει μια, ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι υπάρχει μια εθνική ομογνωμία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και οι κινήσεις θα γίνουν στην κατάλληλη στιγμή, αλλά και με τα πλέον πρόσφορα μέσα και μέτρα».