1/11/14

Συμμετοχή Κύπρου σε Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού και Πολιτισμού της ΕΕ και στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού

Συμμετοχή Κύπρου σε Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού και Πολιτισμού της ΕΕ και στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού
01/11/2014


Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 – 31 Οκτωβρίου στην Νάπολη η Άτυπη Συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Τουρισμού και Πολιτισμού και το Ετήσιο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού με θέμα «Οι συνέργειες Πολιτισμού και Τουρισμού και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Αντιμετωπίζοντας τον πολιτισμό ως τον τέταρτο πυλώνα της αειφορίας, η Ευρώπη έχει αποφασίσει να αναδείξει τον πολιτιστικό τουρισμό ως μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας. Προγραμματίζεται η δημιουργία δικτύων, η εντατικοποίηση της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, η έμφαση στην ποιότητα και την αυθεντικότητα και η μετακίνηση από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού στον εξατομικευμένο τουρισμό. Τα συμπεράσματα τόσο της Συνάντησης όσο και του Φόρουμ ήταν ότι ο πολιτισμός αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης και ως εκ τούτου πρέπει να αποτελέσει και πηγή ανάπτυξης.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού, ο Γενικός Διευθυντής δρ Στέλιος Χειμώνας και η Προϊστάμενη του Τομέα Ανάπτυξης Τουρισμού δρ Νίκη Πασχαλίδου και εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, η ακτομηχανικός Ξένια Ι. Λοϊζίδου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Κυπριακή αντιπροσωπεία υπέβαλε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις για άμεση υλοποίηση.