1/11/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου
01/11/2014


Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ).

Η σημασία του τομέα της κτηματαγοράς είναι προφανής, αν λάβουμε υπόψη τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης πάνω στην κυπριακή οικονομία .

Τα θέματα και, κατ’ επέκταση, τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου ακινήτων, θεωρούνται υψίστης σημασίας για το Υπουργείο Εσωτερικών. Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την ορθή αντιμετώπισή τους αφού αφορούν μία σημαντικότατη πτυχή της οικονομίας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εσωτερικών επικεντρώνεται στην προώθηση ριζικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός.

Προσπάθειά μας είναι να δοθεί ώθηση στην οικονομία με αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα δώσουν τις απαιτούμενες ανάσες στον τόπο και το λαό μας γενικότερα.

Ευελπιστούμε ότι η προώθηση και υιοθέτηση καινοτόμων ρυθμίσεων στο νομικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση έργων ανάπτυξης και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα σε οικοδομές, ρυθμίσεις που προώθησε η Κυβέρνηση βάσει των διατάξεων του Μνημονίου Συναντίληψης, θα λύσουν μ’ ένα ριζικό τρόπο τις παθογένειες του παρελθόντος. Αναφέρω, ενδεικτικά, τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στην πολεοδομική και κτηματολογική Νομοθεσία, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων.

Απώτερος στόχος είναι να προστατεύσουμε και να κατοχυρώσουμε τους αγοραστές ακινήτων, αλλά και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του καλού ονόματος της κτηματαγοράς της Κύπρου στο εξωτερικό για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες τώρα κρίνονται πιο αναγκαίες παρά ποτέ.

Επιδίωξή μας είναι, μέσω αυτών των αλλαγών, να επιλύσουμε τα προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικό αριθμό αγοραστών ακινήτων, προσφέροντας σε κάθε αγοραστή, Κύπριο ή άλλους ξένους επενδυτές, ασφάλεια, προοπτικές, ποιότητα υπηρεσιών, αποτελεσματική εξυπηρέτηση και πληροφόρηση.

Πέραν, όμως, των νομοθετικών τροποποιήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση έχουν πρόσφατα υιοθετήσει και σημαντικά μέτρα πολιτικής σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των κριτηρίων για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στο νησί.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία άρχισε να αποδίδει καρπούς, δίνοντας ένα αέρα αισιοδοξίας στην κτηματαγορά. Ενεργήσαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να αξιοποιήσουμε άμεσα τη δυναμική οικονομικών προοπτικών, τις οποίες διαγνώσαμε με τη συμβολή φορέων και οργανωμένων συνόλων που ασχολούνται με την ανάπτυξη και εμπορία ακινήτων.

Εξίσου σημαντική θεωρώ και τη δική σας συμβολή στο έργο αυτό σε μια συλλογική προσπάθεια εντοπισμού και επίλυσης προβλημάτων. Η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των συναλλαγών, τη διευκόλυνση παροχής υπηρεσιών, το γρήγορο σχεδιασμό και την προώθηση μεγάλων αναπτύξεων του ιδιωτικού τομέα, ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάκαμψη στις επενδύσεις.

Σημειώνω ότι παρά την κρίση που βιώνει η αγορά, η Κύπρος εξακολουθεί να προσφέρει ένα σταθερά υψηλό και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα άριστο δίκτυο υπηρεσιών που την καθιστούν σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Θεωρώ, ωστόσο, αναγκαίο να υπογραμμίσω πως, δυστυχώς, η καλή φήμη της Κύπρου ως προορισμός για επενδύσεις στα ακίνητα έχει επηρεαστεί αρνητικά τα τελευταία χρόνια από κάκιστες πρακτικές προσώπων και επιχειρήσεων που σε πολλές περιπτώσεις άφησαν τη Δημοκρατία εκτεθειμένη στους ξένους επενδυτές.

Πιστεύω ακράδαντα πως ο Σύνδεσμός σας μπορεί και πρέπει να ενεργοποιηθεί, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, για την αποκατάσταση του ονόματος της κυπριακής αγοράς.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω με έμφαση πως οι προσπάθειες όλων μας θα εξακολουθήσουν να είναι συνεχείς, με σταθερό και διαρκή στόχο την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.