14/11/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στη 16η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στη 16η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων
14/11/2014


«Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων»

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Γερόντων,
Αγαπητά μέλη της Βουλής των Γερόντων,

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη 16η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων και από το βήμα αυτό καταθέτω τον απεριόριστο σεβασμό μου προς στα πρεσβύτερα μέλη της κοινωνίας μας για την ανεκτίμητη και διαχρονική προσφορά τους. Το ουσιαστικό και σοβαρό έργο που παράγεται μέσα από την πρωτοβουλία του θεσμού της Βουλής των Γερόντων, που φέτος συμπληρώνει δεκαέξι χρόνια δημιουργικής δράσης και παρουσίας, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την οργανωμένη Πολιτεία. Εργαλείο για να εδράσει πολιτικές προς βελτίωση της ποιότητας ζωής των πρεσβυτέρων και για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Με την αναγνώριση πως η διεθνής οικονομική κρίση και η μακρά ύφεση, η χειρότερη και πιο επίμονη εδώ και ογδόντα χρόνια, πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και πιο έντονα τις ευάλωτες ομάδες, εκτιμώ το θέμα της σημερινής Συνόδου ως βαρύνουσας σημασίας. Είναι πεποίθησή μας ότι η εμπλοκή των πολιτών από όλα τα τμήματα της κοινωνίας αποτελεί ύψιστης σημασίας σύμμαχο για την Κυβέρνηση ώστε οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης να διαχειριστούν συλλογικά και με έμφαση σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με όλες τις πτυχές της αξιοπρεπούς διαβίωσης και ευζωίας. Δηλαδή τον σεβασμό και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, τη συμμετοχή, την προστασία από τον κοινωνικό αποκλεισμό, την πρόσβαση σε ικανοποιητικούς πόρους, υπηρεσίες και ευκαιρίες.

Αυτή η προτεραιότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020», όπου η ενεργός γήρανση επεκτείνεται και περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ατόμων της τρίτης ηλικίας σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα.

Με την αναγνώριση ότι ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός είναι υγιέστερος και διαθέτει καλύτερη μόρφωση και καλύτερες προοπτικές ενεργού συμμετοχής από τον αντίστοιχο πληθυσμό των προηγούμενων δεκαετιών, η προαγωγή ενός υγιούς και ενεργού πληθυσμού αποτελεί άξονα προτεραιότητας για το Υπουργείο Υγείας. Στόχος μας να κτίσουμε ένα σύστημα υγείας ικανό να παράγει θετικά αποτελέσματα υγείας. Δηλαδή να βελτιώνει την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου. Μια προϋπόθεση που είναι στενά συνδεδεμένη με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας μας, αφού καλύτερη υγεία σημαίνει καλύτερα δημόσια οικονομικά.

Κυρίες και κύριοι,

Πολύ σύντομα το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει ενώπιων των κομμάτων της Βουλής δύο νομοθετήματα προς ψήφιση: την πρόταση νόμου που αφορά στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και την πρόταση νόμου που αφορά στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τα νομοθετήματα αυτά επανασχεδιάζουν εκ βάθρων ολόκληρο το σύστημα υγείας της Κύπρου. Το οποίο είναι απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί για να προσφέρει στους πολίτες αυτό που δικαιούνται: ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, για όλους ανεξαιρέτως και για όλη τη διάρκεια της ζωής.

Για να επιτευχθεί αυτό το κοινωνικά ωφέλιμο όραμα για τον τόπο μας απαιτείται ο ολοκληρωτικός εκσυγχρονισμός των δομών του παρόντος συστήματος υγείας της Κύπρου. Ενός συστήματος που σήμερα όλοι βλέπουμε πως είναι αδύναμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Ενός συστήματος που αντί να «θεραπεύει» τα προβλήματα, παράγει προβλήματα. Προβλήματα εις βάρος των ασθενών και των πολιτών. Χωρίς, λοιπόν, εκσυγχρονισμό το σύστημα δεν θα μπορέσει να δουλέψει σωστά. Χωρίς εκσυγχρονισμό το σύστημα θα συνεχίσει να αναπαράγει ατέρμονα καταστάσεις. Και ο πολίτης θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται μέσα από την αναποτελεσματικότητα των δομών.

Αυτή τη δυσλειτουργικότητα οφείλουμε όλοι να την αλλάξουμε. Και πρέπει να την αλλάξουμε ριζικά.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω των δύο αυτών νομοσχεδίων καταθέτει προτάσεις δημιουργικές. Προτάσεις που κτίστηκαν με γνώμονα το όφελος του πολίτη που θα επέλθει μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό. Προτάσεις που διασφαλίζουν την ωφέλιμη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και επικεντρώνονται στον ασθενή. Με σεβασμό στις ανάγκες του στην υγεία.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, του μεγαλύτερου κοινωνικού έργου που έγινε ποτέ στην Κύπρο, τοποθετεί τον ασθενή στο κέντρο των ενεργειών και θέτει τις βάσεις, τις σωστές εκείνες βάσεις, για να δουλεύει σωστά το σύστημα. Να δουλεύει αποτελεσματικά. Με όφελος ιατρικό, κοινωνικό, οικονομικό.

Το ΓεΣΥ είναι η πόρτα που δίδει στον κάθε ένα πολίτη της Κύπρου την πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, παρέχοντας του ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το νέο σύστημα υγείας θα εφαρμοστεί στην Κύπρο την 1η Ιουλίου 2015. Και δομήθηκε με τρόπο που «σφραγίζει» θεμελιώδεις αρχές και οφέλη για όλους ανεξαιρέτως. Δηλαδή:

(1) Όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν ασφάλιση στην υγεία.
(2) Ο πολίτης θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον γιατρό και το νοσηλευτήριο που θέλει να επισκεφθεί για υπηρεσίες υγείας, είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.
(3) Το σύστημα είναι κοινωνικά δίκαιο. Δηλαδή η συνεισφορά μας θα γίνεται στη βάση των εισοδημάτων μας. Λιγότερα εισοδήματα, μικρότερη συνεισφορά. Περισσότερα εισοδήματα, μεγαλύτερη συνεισφορά. Ίδιες όμως υπηρεσίες υγείας για όλους.
(4) Και είναι οικονομικά βιώσιμο ώστε να μπορεί να αντέχει στο χρόνο και να προσφέρει αποτελεσματικά σε όλους.

Το ΓεΣΥ ισοσκελίζει τις ανισότητες στην υγεία. Ανισότητες από τις οποίες έχει διαφανεί ότι πλήττονται περισσότερο οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, αφού καταργεί τις ηλικιακές διακρίσεις και εξασφαλίζει το δικαίωμα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις σε ασφάλιση υγείας.

Πρόσθετα, μέσα από το ΓεΣΥ, ο κάθε πολίτης θα έχει τον προσωπικό οικογενειακό γιατρό του. Δηλαδή το πρόσωπο το οποίο ο ίδιος θα επιλέξει και θα εμπιστεύεται για να αξιολογεί την κατάσταση της υγεία του.

Με τη δομή του νέου συστήματος ο ασθενής προάγεται και αποκτά πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο υγειονομικών υπηρεσιών. Δηλαδή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που αφορούν:

• την πρόληψη
• την περίθαλψη
• τη διάγνωση
• το φάρμακο
• την αποκατάσταση

Και όλα στη βάση διεθνών προτύπων του 21ου αιώνα.

Κυρίες και κύριοι,

Οι μεταρρυθμίσεις του τομέα της υγείας που σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, είναι η χρυσή ευκαιρία που μας δίδεται για να βγει η υγεία της χώρας μας από το αδιέξοδο. Να προαχθεί ο ασθενής και το συμφέρον του. Για τη μεταρρύθμιση αυτή το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζεται από διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Οργανισμοί αυτοί παρέχουν ουσιαστική στήριξη προς το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνσή του για εισαγωγή ενός βέλτιστου συστήματος υγείας που μεγιστοποιεί τα οφέλη προς τους ασθενείς, διασφαλίζοντας εμφαντικά τους χρόνιους πάσχοντες και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι συνιστούν τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών φροντίδας υγείας ενός κράτους.

Εξάλλου, το βιοτικό επίπεδο των ατόμων της τρίτης ηλικίας συνδέεται άμεσα με την επιτυχία της κάθε χώρας να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την εύκολη πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Προς τον σκοπό αυτό, η κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας καθορίζεται από στοχεύσεις στρατηγικών και σχεδίων δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Απαριθμώντας κάποιες από αυτές τις στοχεύσεις, αναφέρω την προώθηση οδηγιών για την πρόληψη των πτώσεων των ατόμων που παρουσιάζουν κινητικές δυσκολίες λόγω ηλικίας, την προώθηση φυσικής δραστηριότητας, την ενδυνάμωση της κατ’ οίκον νοσηλείας, την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, την επένδυση σε υποδομές για ασθενείς με άνοια και την ενίσχυση των μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας για χρόνιους ασθενείς.

Φίλες και φίλοι,

Η τρίτη ηλικία είναι η εποχή που ο άνθρωπος, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορεί να διαβάσει τον κόσμο με άλλα μάτια, να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα που οι νεότεροι ίσως τώρα να παραβλέπουν. Είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική. Θέλουμε την περίοδο αυτή να την εμποτίσουμε με καλή υγεία. Η οποία είναι ό,τι πολυτιμότερο στη ζωή του ανθρώπου. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία και ας προάξουμε εμείς την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον τόπο μας. Ό,τι κτίζουμε σήμερα, είναι για τα παιδία μας αύριο.

Σας ευχαριστώ.