14/11/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για τη 15η Νοεμβρίου, ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για τη 15η Νοεμβρίου, ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους
14/11/2014


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Καταδικάζουμε ακόμα μια φορά σήμερα μια ενέργεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και των δυνάμεων κατοχής της Άγκυρας, που ήρθε να δημιουργήσει δυσάρεστα τετελεσμένα γεγονότα στην πατρίδα μας. Στις 15 Νοεμβρίου 1983 το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε παράνομα στην ανακήρυξη των κατεχομένων από τα τουρκικά στρατεύματα εδαφών μας σε ανεξάρτητο κράτος, και απομάκρυνε ακόμα περισσότερο την ελπίδα για απελευθέρωση της πατρίδας μας και τερματισμό των οδυνηρών συνεπειών της Τουρκικής Εισβολής του 1974.

Η ενέργεια αυτή, που επεδίωκε να νομιμοποιήσει ένα παράνομο καθεστώς, να μονιμοποιήσει τη διαίρεση της πατρίδας μας και να αποστερήσει οριστικά από τους Ελληνοκυπρίους τη γη των προγόνων τους, δεν είχε στο διεθνές πολιτικό σκηνικό τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι Τούρκοι. Το παράνομο κράτος καταδικάστηκε από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, παρά τις προσπάθειες και την οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα, δεν έτυχε αναγνώρισης από καμιά άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Τουρκία, παραμένοντας μέχρι σήμερα ψευδοκράτος. Αντίθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο εξακολουθεί να διατηρεί τη διεθνή της υπόσταση, που απέκτησε αμέσως μετά την ανεξαρτησία της το 1960, αλλά το 2004 πέτυχε και την ισότιμη ένταξη όλης της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητά μου παιδιά,

Σήμερα, 31 χρόνια μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει και νέα τετελεσμένα. Η παράνομη είσοδος πλωτών της μέσων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει απροκάλυπτα το διεθνές δίκαιο και δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις.
Η απάντηση της δικής μας πλευράς έρχεται μέσα από την αξιοποίηση της διεθνούς αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ιδιότητά της ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σεβόμαστε και αξιοποιούμε το διεθνές δίκαιο, χτίζουμε στρατηγικές συμμαχίες που αναμένεται να επιφέρουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη στον τόπο μας, και αναδεικνύουμε την Κύπρο ως παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη, αλλά και ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς διαμάχες, ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, δεν αποκλίνουμε από τον κεντρικό μας στόχο, που είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Προτεραιότητά μας είναι η ανατροπή του απαράδεκτου status quo που επιχείρησε η Τουρκία να επιβάλει το 1974 και το 1983. Είμαστε έτοιμοι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να μπούμε σε ένα ειλικρινή διάλογο, για να φτάσουμε σε λύση, που να διασφαλίζει στις επόμενες γενιές μια Κύπρο ελεύθερη από στρατεύματα κατοχής και εποίκους, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια. Μόνο τότε θα βιώσουμε αληθινές αρχές και αξίες της ζωής, όπως η ελευθερία, η ευνομία, η δικαιοσύνη, ο αλληλοσεβασμός, και θα οικοδομήσουμε μια σταθερή προοπτική για τον τόπο μας. Λαός και πολιτική ηγεσία, ξεπερνώντας τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης που δυσχεραίνει τώρα την καθημερινότητά μας, οφείλουμε να συμπορευθούμε και, στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο, να πετύχουμε τη δημιουργία ενός ευοίωνου μέλλοντος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.