24/10/14

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ



Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ


Θέμα: Συμπερίληψη καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας
στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τι γίνεται εκεί, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να έχουμε ένα όσο το δυνατό καλύτερο, για τις δικές μας θέσεις, κείμενο, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής; Δίνεται όντως μια μάχη εκεί για ένα καλύτερο κείμενο ή είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα αυτή τη φορά;

Απάντηση: Πραγματικά γίνεται ένα διπλωματικό παρασκήνιο, πολύ έντονο, για το κείμενο των συμπερασμάτων σε σχέση με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία για τερματισμό της παρανομίας που γίνεται αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να μπορέσει να ανοίξει ο διάλογος και να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Αλλά το ζητούμενο είναι η αλληλεγγύη, η ξεκάθαρη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, απέναντι σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας, που κατ’ επέκταση είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερώτηση: Είναι αρκετό για μας να κατονομάζεται η Τουρκία και να καλείται να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες ή αναζητούμε κάτι περισσότερο στα συμπεράσματα, στην αναφορά που θα γίνει;

Απάντηση: Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν είναι ανεκτές πλέον αυτές οι παρανομίες και θα πρέπει να υπάρχει και το στοιχείο του να καλείται η Τουρκία να τερματίσει αυτές τις παρανομίες.

Ερώτηση: Για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουμε κάποιο μήνυμα για το πώς αντιδρούν εκεί στις Βρυξέλλες οι υπόλοιποι 27;

Απάντηση: Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον έλεγχο, γιατί κανείς δεν μπορεί να μας πει πώς εμείς θα συμπεριφερθούμε απέναντι στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ερώτηση: Αυτό είναι γεγονός. Αληθεύουν, εάν γνωρίζετε, οι πληροφορίες ότι υπάρχει αντίδραση από τρεις συγκεκριμένες χώρες στο να καταδικαστεί με ιδιαίτερη αυστηρότητα η Τουρκία; Γίνεται λόγος για Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία. Και έχουν ένα σκεπτικό, το οποίο λέει ότι είναι καλύτερα να μην βάλουμε θρυαλλίδες κι άλλες και να τις ανάψουμε. Να δοθεί ένα πιο χλιαρό μήνυμα στην Τουρκία για να μην έχουμε και εντάσεις.

Απάντηση: Τη θρυαλλίδα την έβαλε και την ανάβει η Τουρκία και θα πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί, και θα πρέπει το μήνυμα από όλους να είναι ξεκάθαρο, ότι και τη θρυαλλίδα θα πρέπει να πετάξει και να μην προσπαθήσει καν να την ανάψει. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν κάποιες διαβαθμίσεις στις αντιδράσεις τους, αλλά ελπίζουμε ότι σήμερα οι εταίροι μας θα σταθούν στο πλευρό μας και θα στείλουν ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα που θέλουμε να σταλεί στην Τουρκία.

Ερώτηση: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μας εκπροσωπεί, γνωρίζει τα πάντα, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο.

Απάντηση: Θέλω να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σε συνεχή επαφή με την αίθουσα που γινόταν η Σύνοδος Κορυφής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας βρισκόταν στον χώρο. Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μιλήσει και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστειλε γραπτώς την παρέμβαση που θα έκανε και τα επιχειρήματα που θα ανέπτυσσε στη Σύνοδο ο ίδιος. Αλλά και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέγνωσε και ανέλυσε τα επιχειρήματα της κυπριακής πλευράς, ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γνωρίζετε ότι μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν μπορεί κανείς άλλος αξιωματούχος να εκπροσωπήσει τον αρχηγό ενός κράτους στη Σύνοδο Κορυφής, εκτός αν είναι αρχηγός κράτους, όπου υπάρχει ξεχωριστός αρχηγός κράτους και ξεχωριστός αρχηγός Κυβέρνησης. Στη δική μας περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός κράτους και αρχηγός Κυβέρνησης, άρα θα έπρεπε να υποδείξει κάποιον να μας εκπροσωπεί και για ευνόητους λόγους δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος να το κάνει καλύτερα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ερώτηση: Είναι θέμα μερικών ωρών να δούμε εάν θα αποδώσουν αυτές οι έντονες διπλωματικές ενέργειες που καταβάλλονται σε βαθμό που να ικανοποιήσουν πλήρως τη δική μας πλευρά.

Θέμα: Οικονομία

Ερώτηση: Κύριε Παπαδόπουλε, να σας ρωτήσουμε κάτι που αφορά στα οικονομικά, διότι επανήλθε μια συζήτηση, με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάποια στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί και παλαιότερα, αλλά έχει δεχθεί η Κυβέρνηση καταιγισμό πυρών. Γίνεται λόγος στην έκθεση για την ανάγκη νέων περικοπών στα κρατικά μισθολόγια κλπ, σας κατηγορούν ότι «αυτά είναι στο τέλος που θα περάσετε», τη στιγμή που εσείς μιλάτε για έξοδο από το Μνημόνιο ενωρίτερα. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν έχετε απαντήσει δύο μέρες τώρα σε αυτές τις επικρίσεις και δεν έχετε σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ;

Απάντηση: Πρώτα από όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Αποδεικνύεται πόσο στέρεα και πόσο ορθή είναι η θέση της Κυβέρνησης ότι το συντομότερο που θα πρέπει να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο, το καλύτερο. Και πιστεύουμε ότι η πιο γρήγορη οδός για να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο και να σταματήσουμε να έχουμε αυτού του είδους τις υποδείξεις και τα αιτήματα είναι να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο. Η Κυβέρνηση εργάζεται πολύ σκληρά, μεθοδικά, εφαρμόζοντας αυτό το Μνημόνιο για να απαλλαγεί το γρηγορότερο. Έχουμε τις ενδείξεις, ο Υπουργός Οικονομικών τις έχει αναλύσει κατ’ επανάληψη, ότι προς το τέλος του επόμενου χρόνου, αν όλοι σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ότι θα απαλλαγούμε από αυτό το βραχνά του Μνημονίου και των απαιτήσεων και των αιτημάτων των οποιωνδήποτε.

Ερώτηση: Χρειάζεται σύνεση, αν δούμε και τι έγινε στην Ελλάδα.

Απάντηση: Χρειάζεται όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναγνώσουμε σωστά τις πραγματικότητες. Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε σε θέση και θα μπορέσουμε –εάν όλα παν καλά- προς το τέλος του ερχόμενου χρόνου να μπορέσουμε να βγούμε από το Μνημόνιο και να αποφύγουμε όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί. Νομίζω ότι αν δούμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, ένα εξαιρετικό παράδειγμα, ή της Πορτογαλίας που κατάφεραν και εξήλθαν γρηγορότερα από το Μνημόνιο και αυτοχρηματοδοτήθηκαν, μη έχοντας ανάγκη την Τρόικα και τις οποιεσδήποτε επιβολές της.

Ερώτηση: Αυτό που λέω είναι ότι ίσως είναι καλύτερα να μην διατυμπανίζει κανείς πολύ νωρίς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Να το κάνει την ώρα που πρέπει να το κάνει, που όλες οι συνθήκες ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.

Απάντηση: Εάν όλα πηγαίνουν καλώς, δεν υπάρχει λόγος να μην το λες, το εφαρμόζουμε, πάει καλά, έχουμε την προοπτική να βγούμε το γρηγορότερο. Επί του προκειμένου, θέλω να υπενθυμίσω ότι δεν είναι κάτι άγνωστο, στην τελευταία αξιολόγηση που είχαμε όταν βρισκόταν εδώ η Τρόικα, είχε θέσει τέτοια ζητήματα, και μετά στη σύσκεψη στο Προεδρικό δεν προχώρησε σε καμία τέτοια απαίτηση για μείωση μισθών ή συντάξεων. Εκεί δόθηκε πραγματικά μια πολύ μεγάλη μάχη, κερδήθηκε προσωπικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποδείξαμε και στην Τρόικα ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ούτε υπάρχει εκείνο το πολιτικό περιβάλλον που μπορεί να θέσει το πρόγραμμα σε κίνδυνο και να δημιουργηθούν νέες ανάγκες. Άρα, υπό αυτή την έννοια, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει απορρίψει, έχει διεκδικήσει και έχει κερδίσει αυτό το θέμα, και δεν τίθεται στην παρούσα φάση τέτοιο θέμα, ενόσω και τα δημόσια οικονομικά έχουν τις επιδόσεις που έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή.

Ερώτηση: Αφού δεν τίθεται τώρα θέμα περικοπών, προφανώς δεν θα τεθεί ούτε στο μέλλον, αφού λέμε ότι πάμε καλά.

Απάντηση: Στόχος είναι να μείνουμε προσηλωμένοι σε ορθολογιστικές οικονομικές πολιτικές για να μην χρειαστούμε άλλα περαιτέρω μέτρα. Νομίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να είμαστε λελογισμένοι σε ό,τι κάνουμε, ακόμα κι όταν θα βγούμε από το Μνημόνιο. Για αυτό τους λέμε ότι ακόμα και όταν θα βγούμε από το Μνημόνιο εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, θα πρέπει να έχουμε μια σωστή διαχείριση για να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοιου είδους ανάγκες, σε μια τέτοια κατάσταση που περιήλθε η χώρα μας.

Ερώτηση: Πολλά θα προκύψουν και πολλά θα αλλάξουν με το πλαίσιο της μεταρρύθμισης που είναι υπό συζήτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και αρμόδιο για τέτοιου είδους ζητήματα με τα κόμματα και φανταζόμαστε και με την ΠΑΣΥΔΥ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και εκεί είναι που θα γίνει και ο εξορθολογισμός.

Απάντηση: Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εργάζεται πάρα πολύ σκληρά και μεθοδικά, έχει πλάνο, έχει στόχο και όραμα και είναι σε συνεχή διάλογο και με τους δημόσιους υπαλλήλους και με τα κόμματα και με την κοινωνία, για να βρούμε εκείνο το πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου τομέα για να είναι αποδοτικότερος, να είναι ορθός, πιο παραγωγικός και να μας βγάλει από τις παθογένειες του παρελθόντος.

____________________