31/10/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο
31/10/2014


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Stanislav V. Osadchiy.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε τα εξής:

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση και τη χαρά μου για τη σημερινή συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική, φιλική συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων και για το Κυπριακό και για τα προβλήματα της περιοχής. Βεβαίως και για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και κυρίως για τις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Πρέσβης με ενημέρωσε για την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος Putin στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για πραγματοποίηση επίσκεψης στη Μόσχα και για την προοπτική να συνυπογραφούν, να συνομολογηθούν σημαντικότατες συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εξέφρασα και εκφράζω και δημόσια την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη διαχρονική, συνεπή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Μια στήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη που επιδεικνύεται διαχρονικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και από την προηγούμενη Σοβιετική Ένωση. Έχω πει στον φίλο Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι σύμφωνα με την ελληνική ρήση ο φίλος των φίλων εν κινδύνοις γιγνώσκει και η Ρωσία ήταν ένας φίλος, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της κυπριακής ιστορίας».

Από πλευράς του, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Stanislav V. Osadchiy, μιλώντας στα ελληνικά είπε:

«Και εγώ ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ που βρήκατε καιρό να με δεχτείτε. Πραγματικά ανταλλάξαμε απόψεις σε διάφορα θέματα ιδιαιτέρως στο Κυπριακό, στη διεθνή κατάσταση και στις διμερείς σχέσεις, όσον αφορά στην επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα. Όπως ξέρετε, σχεδιάζουμε αυτή την επίσκεψη και ετοιμάζουμε πολλές συμφωνίες να υπογραφούν στη Μόσχα και ευχόμαστε να γίνει αυτή η επίσκεψη καρποφόρα όσο είναι δυνατόν την κρίσιμη στιγμή που περνάμε και στην Κύπρο και στην γύρω περιοχή, γι’ αυτό και είναι ιδιαιτέρως σπουδαίο τώρα να ανταλλάξουμε ακόμα μια φορά απόψεις σε αυτά τα θέματα και να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, αν και καταλαβαίνουμε, όπως και εσείς ξέρετε, πολύ καλά ο ένας τον άλλο. Ελπίζουμε πως η επίσκεψη στη Μόσχα θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών γιατί χρειάζεται η ανάπτυξη και των οικονομικών σχέσεων μας και πολιτιστικών και στρατιωτικών, αμυντικών και άλλων. Σε αυτό ελπίζουμε σε αυτή την επίσκεψη, να γίνει όσο το δυνατό καλύτερα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε: «Βεβαίως ανανέωσα και την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκεφθεί την Κύπρο σε ανταπόδοση της περσινής μας επίσκεψης στην Μόσχα».

Ερωτηθείς, ο Ρώσος Πρέσβης, σε ποιούς τομείς θα υπογραφούν συμφωνίες είπε: «Ξέρετε έχουμε πολλές συμφωνίες που εκκρεμούν. Τώρα για υπογραφή, όπως είπα, είναι σε διάφορους τομείς. Έχουμε τρείς-τέσσερις συμφωνίες στα θέματα της στρατιωτικής συνεργασίας, τρείς- τέσσερις στον πολιτιστικό τομέα. Στο σύνολο δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα πόσες θα υπογραφούν γιατί αυτό πρέπει ακόμα να το συζητήσουμε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για να εξακριβώσουμε σε πιο στάδιο βρίσκεται κάθε συμφωνία και τι μπορούμε να κάνουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το κλίμα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία, λόγω και της κρίσης στην Ουκρανία, και αν θεωρεί ότι μια περαιτέρω επιτάχυνση, εμβάθυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία αντιβαίνει της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε: «Νομίζω ότι με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις και θα συνεχίσουμε αυτές τις σχέσεις, παρά τις κυρώσεις, παρά τις κρίσεις, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε αυτήν την περιοχή».