16/10/14

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτης Φωτίου, μετέβη σήμερα το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.
Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στα θέματα που συζητήθηκαν, τα οποία είναι ανθρωπιστικά, «εμπλέκεται πέρα για πέρα η Εκκλησία και η συνεργασία πάντοτε, ιδιαίτερα σήμερα, θα είναι απόλυτη, αγαστή. Ο στόχος είναι κοινός. Και οι δύο θέλουμε να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλο το είναι μας, όλο τον καλό εαυτό μας όλοι οι συνεργάτες, ούτως ώστε στις δύσκολες ημέρες που ζούμε σήμερα με την οικονομική ύφεση, να δώσουμε ό,τι μπορούμε στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, ιδιαίτερα οικονομικά. Αλλά θα σταθούμε δίπλα στον πάσχοντα αδελφό μας, όχι μόνον από οικονομικής απόψεως, αλλά σφαιρικά θα δούμε τον κάθε ένα πάσχοντα αδελφό μας.
Για αυτό ανανεώσαμε σήμερα τις σκέψεις μας, τις προσπάθειες μας, την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και, όπως πάντοτε και σήμερα, δηλώνω ότι η πόρτα μας πάντοτε θα είναι ανοικτή και η συνεργασία αγαστή, διότι μας ενδιαφέρει η υπηρεσία προς το λαό μας. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεργαστούμε για το καλό του λαού μας»
Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε από την πλευρά του ότι «μετά την περιπέτεια της υγείας του, ο Μακαριότατος είναι γερός και δυνατός και επανέρχεται δριμύτερος. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μακαριότατο, με τον οποίον είχα μια πολύ παραγωγική συζήτηση για θέματα που άπτονται του Προεδρικού Επιτρόπου, όπως τα θέματα των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, των αποδήμων, αλλά και τα θέματα των θρησκευτικών ομάδων.
Η Εκκλησία θα είναι δίπλα μας, ιδιαίτερα σε αυτά τα μεγάλα ανθρωπιστικά θέματα, όπως είναι το θέμα των αγνοουμένων, που είναι η πιο συγκλονιστική πτυχή, απότοκος της τουρκικής εισβολής και για το οποίο θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να συμβάλει ώστε αυτό το δράμα των χιλιάδων συγγενών των αγνοουμένων μας να τελειώσει. Ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας.
Θα υπάρξει μια στενή συνεργασία (με τον Αρχιεπίσκοπο) σε ό,τι αφορά τη στήριξη των εγκλωβισμένων μας. Έχω αναφέρει στον Μακαριότατο ότι επεξεργαζόμαστε διάφορες σκέψεις και διάφορες ιδέες για περαιτέρω στήριξη των εγκλωβισμένων, διότι τους θέλουμε να παραμείνουν εκεί. Υπάρχει τον τελευταίο καιρό μια προσπάθεια για επανεγκατάσταση νέων, συγγενών των εγκλωβισμένων μας στις κατεχόμενες περιοχές μας και ετοιμάζουμε ένα σχέδιο κινήτρων σε συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες του κράτους για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, διότι είναι πολύ σημαντική.
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία θα δώσουμε, σε συνεργασία με τον Μακαριότατο και τους συνεργάτες του, στη διατήρηση και ανοικοδόμηση των μνημείων και των Εκκλησιών μας στα κατεχόμενα.
Είχα την ευκαιρία, επίσης, να αναλύσω στον Μακαριότατο τις σκέψεις μου όσον αφορά τους αποδήμους μας, οι οποίοι σήμερα, ιδιαίτερα σε κάποιες σημαντικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο με όλες αυτές τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου, ώστε να έχει οφέλη η Κυπριακή Δημοκρατία από τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και σταθεροποιητικό ρόλο τον τελευταίο καιρό.
Υπάρχουν σκέψεις ώστε η νεότερη γενιά των αποδήμων να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, ενώ μέσα στη νέα στρατηγική για αξιοποίηση των αποδήμων, είναι να γίνει ένας καλύτερος συντονισμός για αξιοποίηση των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αποδήμων, αλλά και του εβραϊκού λόμπι. Υπάρχουν κοινοί στόχοι, κοινά συμφέροντα και νομίζω ότι η συντονισμένη στρατηγική των τριών θα είναι ό,τι καλύτερο για τα συμφέροντα του τόπου μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες με όλες τις προκλήσεις που δεχόμαστε από τους Τούρκους στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη».