24/10/14

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: «Η προστασία του πολίτη επιτυγχάνεται μέσα από προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα»

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: «Η προστασία του πολίτη επιτυγχάνεται μέσα από προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα»


Τη σημασία λήψης συγκεκριμένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία του πολίτη, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μιλώντας, σήμερα, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, με τους Δημάρχους, τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων μείζονος Λεμεσού και τους Κοινοτάρχες των χωριών της επαρχίας Λεμεσού.

Ο κ. Νικολάου στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ασφάλεια του πολίτη δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Αστυνομία. Είναι θέμα που πρέπει να αφορά όλους, όπως τις Τοπικές Αρχές και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά. Η φιλοσοφία μας στηρίζεται κυρίως στη συνεργασία της Αστυνομίας με τον πολίτη. Την ονομάζουμε συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη, τον οποίον θέλουμε να εμπιστευθεί την Αστυνομία, να αποτελέσει στενό της συνεργάτη, να δώσει την αναγκαία πληροφόρηση, αλλά και την ίδια ώρα να προστατεύσει και τη γειτονιά του, την περιουσία του και τον εαυτό του. Δεν θέλουμε τον πολίτη να διακινδυνεύσει τη ζωή του, ούτε τον θέλουμε να αναλάβει ρόλο αστυνομικού.

Καταθέσαμε συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο με στόχους και προτεραιότητες. Προτεραιότητα μας είναι η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος με το κλείσιμο όλων των υποστατικών που δραστηριοποιούνται στον παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο, την κυβεία, τα ναρκωτικά, την πορνεία και τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας που λειτουργούν χωρίς άδεια. Στοχεύσαμε στην εξασφάλιση των μέσων που χρειαζόμαστε νομοθετικά γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει τρία νομοσχέδια στη Βουλή που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Σταματούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε τι γίνεται. Όσες επιχειρήσεις έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο από τα μέλη της Αστυνομίας, δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα 10 χρόνια, γιατί θέλουμε πραγματικά να υλοποιήσουμε τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει και να λειτουργούμε επιχειρησιακά. Προτεραιότητά μας είναι η δίωξη του σοβαρού εγκλήματος. Γι’ αυτό και καταθέσαμε μελέτη που εκπονήσαμε σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της. Συγκεκριμένες αρμοδιότητες που σήμερα με βάση τη νομοθεσία κατανέμονται στην Αστυνομία και οι οποίες πρέπει να αναληφθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι τα θέματα ηχορύπανσης, οι έλεγχοι αδειών, το κάπνισμα σε χώρους που δεν επιτρέπεται. Δηλαδή όλα τα ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με έγκλημα αλλά συνιστούν παραβάσεις, να είναι εξώδικες ρυθμίσεις τις οποίες να εισπράττουν οι Τοπικές Αρχές. Ακόμη και ρυθμίσεις που σχετίζονται με τις τροχαίες παραβάσεις, ώστε η Αστυνομία να αξιοποιήσει τη δύναμη της στη δίωξη του σοβαρού εγκλήματος.

Στην προσπάθεια μας αυτή θέσαμε ως μια βασική προτεραιότητα να καταστήσουμε την Αστυνομία επιχειρησιακή και να αξιοποιήσουμε σωστά τα μέλη μας, σε καθήκοντα επιχειρησιακά, να εκπαιδευτούν κατά τρόπο που να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα καθήκοντα αποτελεσματικά και να αξιοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, στοχεύουμε στην αξιοποίηση πολιτικού προσωπικού που θα προκύψει από την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, σε γραφειακά καθήκοντα.

Ως Κυβέρνηση δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη συνεργασία μεταξύ του πολίτη και της Αστυνομίας. Στοχεύουμε να ενδυναμώσουμε το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε επενδύσει στην κοινοτική αστυνόμευση. Έχουμε ετοιμάσει μια μελέτη που αφορά την υλοποίηση και εφαρμογή του νέου αυτού μοντέλου και βάση αυτής προχωρούμε στην επέκταση της κοινοτικής αστυνόμευσης σε ολόκληρη την Κύπρο. Σήμερα, έχουμε περίπου 33,000 παρατηρητές της γειτονιάς και καλύπτουμε συνολικά περιοχές που καλύπτουν 630,000 κατοίκους. Στόχος μας είναι να καλύψουμε ολόκληρη την Κύπρο, γιατί πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας, του αστυνομικού της γειτονιάς και του παρατηρητή της γειτονιάς στο πλαίσιο της κοινοτικής αστυνόμευσης και σε συνεργασία με τους σταθμούς, τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και τις Τοπικές Αρχές, αποτελούν τον βασικότερο κρίκο που μπορεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας της τοπικής κοινωνίας. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτό που είχαμε στο παρελθόν, δηλαδή ο γείτονας να νοιάζεται για το γείτονα του και μια πληροφορία που θα δοθεί μπορεί να είναι τόσο σημαντική που να προλάβει πολλά αδικήματα.

Πέραν του Παρατηρητή της Γειτονιάς, προχωρούμε με το μέτρο παραχώρησης δυνατότητας σε όλα τα υποστατικά να συνδεθούν με το σύστημα συναγερμού στην Αστυνομία του οποίου αποφασίσαμε την αναβάθμιση, και με ελάχιστο κόστος θα δίδεται η δυνατότητα σύνδεσης. Αναβαθμίζουμε το σύστημα ούτως ώστε να μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό συνδέσεων και να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μέχρι 2000 κλήσεις την ώρα. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε πως θα λειτουργήσουμε αποτρεπτικά για τους εγκληματίες. Ο προγραμματισμός μας είναι να υπάρξει μια ετήσια συνδρομή και με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι λανθασμένες κλήσεις και θα ανταποκρινόμαστε έξυπνα και στοχευμένα.  

Θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην προσπάθεια να αποφορτίσουμε την Αστυνομία από ορισμένα καθήκοντα. Η Αστυνομία είναι αρμόδια σχεδόν για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με εντάλματα, εξώδικα πρόστιμα, και γενικότερα με οποιαδήποτε παράβαση. Γι’ αυτό ζητούμε από τους τοπικούς παράγοντες να ενδυναμώσουν τους δικούς τους ελέγχους. Θέλουμε τη συνεργασία σας και θέλουμε να επιδειχθεί περισσότερη αποφασιστικότητα.

Στην επαρχία Λεμεσού όπου έχουμε αυξημένο αριθμό πυρκαγιών προωθείται ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη. Στοχεύουμε το μέτρο αυτό να το επεκτείνουμε και να το εφαρμόσουμε σε όλη την ύπαιθρο. Θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια καθότι ο εθελοντής πυροσβέστης είναι ένας θεσμός ο οποίος πρέπει να στηριχθεί από την τοπική κοινωνία όπως ο παρατηρητής της γειτονιάς. Η επίτευξη μείωσης του εγκλήματος λόγω του ρόλου του παρατηρητή της γειτονιάς σε ποσοστά που φτάνουν το 30% και 40% σε κάποιες γειτονιές αποτελεί επιτυχία. Παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσαμε να έχουμε και με το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη».

-----------------------