27/10/14

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού
του Υπουργείου για το 2015 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2015 ανέπτυξε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως μέσα από τη συζήτηση δόθηκε η δυνατότητα για ανάπτυξη του νέου οράματος και της αποστολής του Υπουργείου Υγείας, που είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, μέσα από ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό που να εστιάζεται στην πρόληψη και να παρέχει υπηρεσίες υγείας με επαγγελματισμό και σεβασμό προς τον πολίτη.
«Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας πρέπει να παραμείνει μέσα στις οροφές που ορίζονται από το Μνημόνιο και ανέρχεται στα 535εκ. ευρώ», είπε ο κ. Πατσαλής, σημειώνοντας πως «με έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 10% πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης». Τέτοιες προκλήσεις, εξήγησε, είναι οι μεγάλες λίστες αναμονής και η ανασφάλεια που δημιουργείται στους πολίτες, διάφορα προβλήματα δυσλειτουργίας στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία έχοντας κλίνες που ισοδυναμούν στο 55% των κλινών της Κύπρου καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν το 85% των παραπομπών υγείας της Κύπρου, αλλά και προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα όπου οι πολίτες καλούνται να καλύψουν τις παροχές υγείας από την τσέπη τους.
Ο Υπουργός επεσήμανε πως «το Υπουργείο Υγείας εστιάζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δυσκολίες» και πρόσθεσε πως «ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας εισάγει διάφορα μέτρα για να εξυπηρετήσει τους πολίτες, όπως στην περίπτωση με τις λίστες αναμονής, όπου εφαρμόζονται προγράμματα παροχής υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα».
«Τα προβλήματα της υγείας δεν μπορούν να επιλυθούν ως δια μαγείας», είπε ο κ. Πατσαλής. «Θα πρέπει μέσα από πολιτική και κοινωνική συναίνεση να προχωρήσουμε, να βρούμε τις κοινές συνισταμένες, να πάρουμε τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που είναι τα πρώτα νομοσχέδια, αυτόν τον Νοέμβριο στη Βουλή. Ζητούμενο είναι τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν – όλα αν είναι δυνατό, κατά πλειοψηφία το ζητούμενο-, ώστε τα νομοσχέδια να ψηφιστούν και να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση ολόκληρου στου συστήματος υγείας της Κύπρου».
Τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ παραμένουν ως έχουν και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, σημείωσε ο Υπουργός, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση πως μέσα από συλλογικότητα και σκληρή δουλειά μπορούν να επιτευχθούν. «Εντός των επομένων 10-15 ημερών τα νομοσχέδια θα είναι στη Βουλή. Έχουμε ολοκληρώσει τον κοινωνικό διάλογο. Η Βουλή θα έχει την ευκαιρία να τα μελετήσει και να κάνει επιπρόσθετες αλλαγές εκεί και όπου νομίζει ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι ουσιαστικές και ωφέλιμες. Ο στόχος είναι τα νομοσχέδια να ψηφιστούν στις 30 Νοεμβρίου, που είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Εάν κρατήσουμε όλα αυτά τα χρονοδιαγράμματα όπως καταγράφονται στον Οδικό Χάρτη που έχουμε ετοιμάσει, τότε θα μπορέσουμε να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Εάν παίρνουμε αναβολές ή δημιουργούμε καθυστερήσεις, είτε γιατί δεν εργαστήκαμε ώστε να έχουμε τα απαιτούμενα είτε γιατί δεν βρίσκουμε συναίνεση, τότε θα πάμε σε καθυστερήσεις. Αυτό είναι εις βάρος της υγείας των πολιτών».
Ερωτηθείς για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στον τομέα των φαρμάκων, ο κ. Πατσαλής δήλωσε πως το θέμα των φαρμάκων δεν θα πάρει αναβολή και η τιμολογιακή πολιτική θα αλλάξει εντός των επόμενων 10-15 ημερών. «Αναμένεται ότι τα αποτελέσματα της αλλαγής θα επιφέρουν μείωση στη τιμή των φαρμάκων από 8 μέχρι 10%», είπε ο Υπουργός, επισημαίνοντας πως κάποιες μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου και κάποιες θα καταλήξουν τον Μάρτιο 2015. «Αναμένουνε πως μέχρι τον Μάρτιο 2015 θα υλοποιηθεί η απόφαση που θα ληφθεί στις επόμενες 15-20 ημέρες και της οποίας αποτέλεσμα είναι να έχουμε τις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πολυασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Υπουργός υπενθύμισε πως πολλάκις ανέφερε ότι το πολυασφαλιστικό σύστημα είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής του στην Κύπρο. «Πρέπει να το μελετήσουμε. Οι πλείστες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν πολυασφαλιστικό σύστημα, το οποίο τους παρέχει σοβαρά πλεονεκτήματα. Θα πρέπει να γίνει μελέτη ούτως ώστε να διαφανεί κατά πόσο ένα τέτοιο σύστημα θα είχε, με την εφαρμογή του στην Κύπρο, σημαντικά οφέλη: ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά. Για αυτή τη μελέτη, που θα γίνει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με τη δική μας συναίνεση και της Τρόικα, προχωρούμε μαζί με την Τρόικα. Αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα θα τα έχουμε στις αρχές του νέου έτους. Ξεκαθαρίζω ότι το νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή δεν είναι νομοσχέδιο για πολυασφαλιστικό σύστημα, αλλά νομοσχέδιο για μονοασφαλιστικό σύστημα με ένα μόνο ασφαλιστικό οργανισμό, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Θεωρώ πως, για το λόγο αυτό, δεν αποτελεί εμπόδιο για την ψήφιση των νομοσχεδίων και δεν πρέπει να συζητείται ως θέμα διαφωνίας μεταξύ είτε πολιτικών κομμάτων είτε μεταξύ εταίρων και του Υπουργού Υγείας».
Ερωτηθείς πως θα ενεργήσει το Υπουργείο εάν προκύψουν επιπρόσθετες δαπάνες σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ή της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός ανέφερε πως στο ενδεχόμενο αυτό, θα πρέπει να καταρτιστεί προϋπολογισμός με αυτές τις επιπρόσθετες δαπάνες, ο οποίος και θα κατατεθεί στη Βουλή μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού. «Προς το παρόν οι σχεδιασμοί είναι να εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ και τις αυτονομήσεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσα από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό», κατέληξε ο κ. Υπουργός.
____________