15/10/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αφορμή υποθέσεις σχετικά με τον Δήμο Πάφου



Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
με αφορμή υποθέσεις σχετικά με τον Δήμο Πάφου


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά πόσο τον προβληματίζουν οι υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον Δήμο Πάφου, είπε: «Αν έλεγα  ότι δεν μας προβληματίζουν και δεν μας ανησυχούν, θα ήταν ψέμα. Να πω, επίσης, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμοι και Κοινοτικά Συμβούλια, είναι το σύστημα ελέγχου. Αν ο έλεγχος γινόταν σωστά, θα διασφάλιζε, πολύ δε περισσότερο θα απέτρεπε, καταστάσεις όπως είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα στην Πάφο.

Πάσχει το σύστημα ελέγχου στο σύνολο του. Ούτε η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει σωστά τη δουλειά της – και το εννοώ – ούτε οι άλλες υπηρεσίες κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ούτε γνωρίζουν τα Κοινοτικά Συμβούλια με ποιο τρόπο θα πρέπει να ετοιμάζουν ή να παρουσιάζουν ισολογισμούς ή κατάσταση λογαριασμών. Το ίδιο ισχύει και για τα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία διαχειρίζονται πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτή, λοιπόν, η έλλειψη σωστού ελέγχου δημιουργεί προβλήματα διαφάνειας και γενικότερα αφήνει περιθώρια είτε για διαπλοκή είτε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Όλα αυτά τα προβλήματα επιχειρούμε να τα επιλύσουμε μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα από τα κορυφαία θέματα που θα πρέπει να χειριστούμε και να διασφαλίσουμε άπαξ και διά παντός: Τη διαφάνεια αλλά και τον έλεγχο των Τοπικών Αρχών, Δήμων και Κοινοτήτων».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το πού οφείλεται αυτός ο μη επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, και αν είναι θέμα έλλειψης προσωπικού, ο κ. Υπουργός είπε: «Ναι, αυτό μπορεί να το επικαλεστεί ο Γενικός Ελεγκτής και σε κάποιο βαθμό έχει δίκαιο. Δεν αρκεί το προσωπικό που διαθέτει για να ελέγξει ένα τόσο μεγάλο αριθμό Κοινοτήτων και Δήμων. Έχουμε επεξεργαστεί τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Είναι κάτι που ξεκινήσαμε να συζητούμε με την τότε Γενική Ελέγκτρια κα Γιωρκάτζη, να δώσουμε το δικαίωμα σε ιδιώτες Ελεγκτές – πάντα υπό την επίβλεψη του Γενικού Ελεγκτή – να αναλάβουν αυτές τις εργασίες. Άλλος τρόπος είναι να δοθεί, κατά τρόπο ενιαίο, σε όλες τις Τοπικές Αρχές, μια ‘μόλα’, ένα πρότυπο ελέγχου, κατά τα διεθνή πρότυπα, έτσι ώστε τα στοιχεία που κατατίθενται στους ισολογισμούς να συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα. Όλα αυτά τα επεξεργαζόμαστε γιατί θέλουμε να έχουμε την απαιτούμενη διαφάνεια αλλά και εξοικονόμηση στη διαχείριση χρημάτων από τις Τοπικές Αρχές».