Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά το μεσημέρι, όπου επιθεώρησε τιμητικό άγημα και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ .
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τέλεσε αγιασμό, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, της συζύγου του κας Αντρης Αναστασιάδη και άλλων επίσημων.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Στην προσφώνηση του στο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το θεάρεστο έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του ιδίου του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.
Αναφέρθηκε επίσης, εκτενώς, στην παρούσα φάση του Κυπριακού και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις πολλαπλές δεσμεύσεις της Τουρκίας προς ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους και όχι μόνον, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη του νέου γύρου ουσιαστικών συνομιλιών, η Τουρκία επιδεικνύοντας την ίδια μέχρι σήμερα απαράδεκτη στάση, αντί της θετικής συμβολής στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποφάσισε να επαναβεβαιώσει την αδιαλλαξία της με στρατιωτικές επιχειρήσεις που εκτείνονται αυτή τη φορά και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς Σεβασμιότατε όσο και τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά και να καταστήσω σαφές προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων, πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς».
Σημείωσε επίσης ότι «δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας ανήκει στο Κράτος και συνεπώς μετά τη λύση τα οφέλη εκ της αξιοποιήσεως του θα καρπούται το σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας.
Ως εκ τούτου, στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπριών δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει».
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου γιατί έγινε κατορθωτό, μεταξύ άλλων, μετά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας και τις αναβαθμίσεις από διεθνούς Οίκους Αξιολόγησης να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Κράτους. Μια αξιοπιστία που δοκιμάστηκε, όταν για πρώτη φορά προ μερικών μηνών γίναμε αποδεκτοί για δανειοδότηση στις διεθνείς αγορές, αλλά και μια αξιοπιστία που επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών αντοχής.
Δύο πυλώνες που αποτελούν τις βασικές συνισταμένες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, Κυπριών και ξένων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ένα εικόνισμα του Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην αντιφώνηση του στο γεύμα είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο υπήρξε για τον ίδιο προσκύνημα. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλοξενία, αλλά και επειδή, όπως είπε, ο Πρόεδρος δεν έκανε μια τυπική προσφώνηση, αλλά έδωσε ένα κείμενο πολύ βασικών θέσεων πολιτικής.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις επισκέψεις του σε σχολεία και ευαγή ιδρύματα στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του καθώς και στις συναντήσεις του με πολιτειακούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Πρόσθεσε ότι «αυτός ο λαός αξίζει κάθε συμπαράσταση διότι είναι λαός παραγωγικός». Σημείωσε πως εδώ στην Κύπρο υπάρχει ένας άγριος εποικισμός και μια αβεβαιότητα που προέρχεται από την τουρκική στάση και προκλητικότητα.
Σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επεσήμανε την «εξαιρετική πρωτοβουλία της πρώτης κυρίας, μια πρωτοβουλία που εμφανίζει στοιχεία πολύ προχωρημένης στάσης σεβασμού και αγάπης για τα παιδιά.
Πρόκειται για μια προσπάθεια να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το έργο η κα Αναστασιάδη δεν το σκέφτηκε ως έργο ενός ιδρύματος ή σωματείου, αλλά ως έργο που θα ελέγχεται από κρατικές Υπηρεσίες, ώστε να είναι απολύτως άψογο από πάσης πλευράς» και για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι το έργο αυτό η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τη συμβολή Κυπρίων αδελφών θα το ενισχύσει σημαντικά.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στους εγκλωβισμένους, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τη χαρακτήρισε ως «συγκλονιστική εμπειρία» και πρόσθεσε ότι «υπήρξε η αίσθηση ερημίας στα κατεχόμενα». Μίλησε για την αξιοπρέπεια που διακρίνει τους εγκλωβισμένους και υπογράμμισε ότι έτυχε μεγάλης φιλοξενίας από αυτούς.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι «η Κύπρος όχι αυτά που κάνουμε αλλά χίλιες φορές αυτά που κάνουμε στην Αμερική διότι αξίζουν οι άνθρωποι της».
Επικαλούμενος λόγια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι «επιστρέφουμε στην Αμερική, καλύτεροι ορθόδοξοι και καλύτεροι Έλληνες διότι ζήσαμε αυτές τις μέρες εδώ στην Κύπρο».
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δώρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια εικόνα του Αγίου Νικολάου.