9/10/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζ. Αιμιλιανίδου στο Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών
Ασφαλίσεων κας Ζ. Αιμιλιανίδου στο Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα το 31ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων, Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων της ΠΕΟ. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου για την προσφορά σας προς τους εργαζόμενους και στην οικονομία γενικότερα.

Το Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατούν δύσκολες, για τον τόπο μας, κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Η οικονομική κρίση και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η οικονομία του τόπου μας είχαν ως αποτέλεσμα την προσφυγή μας σε δανεισμό μέσω ενός οδυνηρού οικονομικού προγράμματος, που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές μας. Μέρος των παράπλευρων συνεπειών των γεγονότων αυτών είναι όσα βιώνουμε σήμερα, με άμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στην απασχόληση.

Από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Κυβέρνηση έθεσε ως σημαντικό στόχο την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας. Παρόλα αυτά, τελική επιδίωξη δεν μπορεί παρά να είναι άλλη από τη σταδιακή επαναφορά της Κύπρου σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η στρατηγική για να το επιτύχουμε αυτό εδράζεται στον εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας περιλαμβανομένου και του εξορθολογισμού και της οργάνωσης της καλύτερης λειτουργίας των δομών του κράτους. Επιδίωξή μας είναι να οδηγήσουμε τον τόπο σε βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στη προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει να συνδράμει στις προσπάθειες για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας και του λαού μας. Αναμένουμε ότι εσείς, ως υπεύθυνοι συνδικαλιστές, θα είσαστε οι συμπαραστάτες και οι συνοδοιπόροι μας στην επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης μέσω της οποίας να επέλθει αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι στόχοι της κυβέρνησης για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας επιτυγχάνονται μέσω της οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι τότε, στο πλαίσιο των εκάστοτε δυνατοτήτων της, οι οποίες δυστυχώς περιορίζονται σήμερα από υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στους εργαζομένους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας. Θεωρούμε πως οι πολιτικές μας είναι αποτελεσματικές και αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των ανέργων στα προγράμματα που έχουμε προωθήσει και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικά αναφέρω την μαζικότητα σ’ ό,τι αφορά τη συμμετοχή ανέργων πτυχιούχων στα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, που προσφέρονται μέσω των υπόλοιπων υπηρεσιών του Υπουργείου μου. Μέσω των σχεδίων αυτών έχουμε προσφέρει ανακούφιση σε συμπολίτες μας που πλήττονται από την ανεργία, ενώ παράλληλα τους προσφέρουμε το εφαλτήριο για ένταξη ή επανένταξη στην απασχόληση.

Παράλληλα με τους πιο πάνω στόχους, επιδιώκουμε να επικρατήσουν στον τόπο μας υγιείς εργασιακές σχέσεις, που αποτελούν βασικό συστατικό για την επίτευξη της στρατηγικής για βελτίωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και επίτευξη κοινωνικής συνοχής.

Η Συντεχνία σας, με την ιδιαίτερα μακρόχρονη δράση της, έχει συνδέσει το όνομα της με διαρκείς αγώνες για βελτίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων, αλλά και με την πρόοδο σ’ όλους τους κλάδους της οικονομίας, στους οποίους δραστηριοποιείται.

Σ’ ό,τι αφορά τον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος είναι ένας από τους κλάδους στον οποίο η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ έχει μεγάλο αριθμό μελών, πρέπει να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός και να συνεχίσει να συνδράμει θετικά στη βελτίωση της οικονομίας μας. Προς τούτο, συνεχίζουμε να δίδουμε έμφαση στην ανάδειξη της Κύπρου ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου. Ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες μας συγκαταλέγεται και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ναυτικών, καθώς και η βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας, διαβίωσης και εργασίας τους στα κυπριακά πλοία και η συνδρομή σας προς αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται ως ουσιαστικής σημασίας. Η στάση σας γενικά στον ναυτιλιακό τομέα είναι καταλυτική για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Όσον αφορά τον τομέα των χερσαίων μεταφορών, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και, σ’ αυτό το πλαίσιο, προσδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα των δημόσιων μεταφορών. Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να σας διαβεβαιώσω ότι σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλες οι εργατικές διαφορές που κατά καιρούς αναφύονται να επιλύονται με διάλογο και τάχιστα. Σημειώνω, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τον εξορθολογισμό του συστήματος δημοσίων μεταφορών, πράγμα που εμπίπτει, άλλωστε, στη γενικότερη πολιτική του κράτους για εξυγίανση και αύξηση της αποδοτικότητας των δημόσιων πόρων.

Όσον αφορά τη γεωργική ανάπτυξη, η Κυβέρνηση εργάζεται στη βάση της θεμελιώδους αναγνώρισης του γεγονότος πως η γεωργία εξακολουθεί να παραμένει μια ιδιαίτερα σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Στους γενικότερους στόχους της γεωργικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ανάπτυξη της αειφόρου γεωργίας. Η επίτευξη των στόχων μας έχουν περισσότερη σημασία σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι πολλοί άνεργοι συμπατριώτες μας επιστρέφουν σε γεωργικές εργασίες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα είναι πάντα στο πλευρό σας, έχοντας ανοικτές τις πόρτες του, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις σ’ όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και παρεμβαίνοντας όποτε αυτό είναι αναγκαίο για την επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων σας απασχολούν και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

_______________

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης