3/10/14

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης συμμετέχει στις εργασίες της 13ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κ.Σ.ΟΑΣΕ

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης συμμετέχει
στις εργασίες της 13ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κ.Σ.ΟΑΣΕ


Άρχισαν σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 13ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης πήρε μέρος σε συζήτηση, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ, με θέμα «Αντιμετώπιση των τρεχουσών απειλών κατά της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου: To μοντέλο του ΟΑΣΕ».

Αναφερόμενος στην εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Χατζηγιάννης επισήμανε την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξανόμενες ανάγκες για ανακούφιση των πληγέντων στη Λωρίδα της Γάζας, των δέκα εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων και των εκατοντάδων χιλιάδων τρομοκρατημένων ανθρώπων, που εγκαταλείπουν το Ιράκ και τη Συρία, υπό την απειλή του ούτω καλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Εκφράζοντας αποτροπιασμό για τις φρικαλεότητες, που διαπράττουν οι τζιχαντιστές εναντίον αθώων πολιτών, ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε τις ανησυχητικές διαστάσεις, που προσλαμβάνει η απειλή διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών από τριάντα και πλέον χιλιάδες Ευρωπαίους τζιχαντιστές, μετά την επιστροφή τους στις χώρες τους από το Ιράκ και τη Συρία.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η Κύπρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσο καλύτερα μπορεί τα δικά της προβλήματα, συνεπεία της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία τμήματος του εδάφους της και των απροκάλυπτων τουρκικών απειλών κατά των κυριαρχικών ενεργειακών της δικαιωμάτων, εντός της ΑΟΖ της, αλλά και ως αποτέλεσμα των σοβαρών συνεπειών των αποφάσεων του Eurogroup και της παρατεινόμενης οικονομικής ύφεσης για τους Κύπριους πολίτες. Πέραν αυτών, πρόσθεσε, η Κύπρος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε αυξανόμενα μεταναστευτικά κύματα, αλλά τώρα και στην απειλή των τζιχαντιστών. Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε την επιτυχή έκβαση της πρώτης μεγάλης επιχείρησης, που διεξήγαγε η Κυπριακή Δημοκρατία, προ ολίγων ημερών, για διάσωση 345 Σύρων προσφύγων, καθοδόν προς την Ιταλία, σε αντίξοες θαλάσσιες συνθήκες. Επισήμανε δε ότι, ενώ οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΟΗΕ και την ΕΕ για περαιτέρω χειρισμό του θέματος, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς συνθήκες, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για πολλαπλασιασμό των τραγικών αυτών περιστατικών.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι, στη βάση πληροφοριών που φέρουν την Κύπρο, είτε να είναι η ίδια στόχος δυνητικών τρομοκρατικών επιθέσεων είτε χώρα διέλευσης μαχητών, που επιχειρούν να φθάσουν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας μέσω των κατεχομένων και αντίστροφα, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με αντίστοιχες αρχές και υπηρεσίες κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς. Σημείωσε δε ότι η Κυπριακή Αστυνομία έχει καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για απομάκρυνση τέτοιων ενδεχομένων, το οποίο περιλαμβάνει ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας σε όλα τα σημεία αυξημένου κινδύνου, στα εδάφη της Δημοκρατίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Επισήμανε δε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις υπόπτων τζιχαντιστών που εντοπίστηκαν, συνελήφθηκαν και επαναπατρίστηκαν. Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ακόμα τη χρήση της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου από μαχητικά της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας για διενέργεια αναγνωριστικών πτήσεων και πιθανών αεροπορικών επιθέσεων κατά του ΙΚ.

Ο κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι, όπως και στο Αφγανιστάν, η τρομοκρατία θέριεψε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος σε ένα ασταθές περιβάλλον, όπου οι συμμαχίες και οι αντιπαραθέσεις είναι ρευστές και μεταβλητές. Άκρως ανησυχητικές χαρακτήρισε δε τη μεθοδική οικοδόμηση κράτους από τους τζιχαντιστές, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους μέσω νομίμων και παράνομων καναλιών, καθώς και την ικανότητά τους να στρατολογούν μαχητές. Πιο ανησυχητικό ακόμα, τόνισε ο κύπριος βουλευτής, είναι το ότι η ρητορική ριζοσπαστικοποίησης των τζιχαντιστών, στοχεύει κυρίως αγανακτισμένους νέους κατά της κοινωνικής αδικίας, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να διεξαγάγουν το δικό τους «ιερό πόλεμο» ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή.
Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της καθολικής αυτής απειλής, όπως προκύπτει από το Ψήφισμα 2178 του ΟΗΕ και τον αυξανόμενο αριθμό χωρών, που εντάσσονται στο Συνασπισμό κατά του ΙΚ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η διάλυση του ΙΚ, ως πολιτικής και θρησκευτικής οντότητας, δεν αφορά μόνο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αλλά καθίσταται επιβεβλημένη μια απάντηση περιεκτική και χωρίς αποκλεισμούς. Μια απάντηση, τόνισε ο κύπριος βουλευτής, που να περνά μέσα από την αναγνώριση των ευθυνών της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στην περιοχή. Που να στηρίζει τη Λιβύη και άλλες χώρες της περιοχής στις προσπάθειές τους για αφοπλισμό των ενόπλων πολιτοφυλάκων και για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία. Μια απάντηση, πρόσθεσε, που να προωθεί την αλληλεγγύη, προκειμένου να μη χάνονται άλλοι απελπισμένοι άνθρωποι στη Μεσόγειο θάλασσα. Μια απάντηση, που να προάγει την εμπιστοσύνη και την πειθώ, προκειμένου να επιτευχθεί η συστράτευση των μετριοπαθών δυνάμεων στο διεθνή αγώνα κατά του εξτρεμισμού. Η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης, πέραν από εθνικές ατζέντες και τακτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών, αποτελεί το κλειδί για όλα αυτά, υπέδειξε ο κ. Χατζηγιάννης.

Το μοντέλο του ΟΑΣΕ, επισήμανε ο κύπριος βουλευτής, πρέπει να είναι αυτό της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς και του ουσιαστικού διαλόγου, στη βάση κοινών αρχών. Τόνισε δε την ανάγκη να δοθεί η αναγκαία ώθηση στις δράσεις του Οργανισμού για την περιοχή αυτή. Ειδικότερα δε όσον αφορά στο Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννης υπέδειξε την ανάγκη προσήλωσης στον αρχικό σκοπό ίδρυσής του, θέτοντας ψηλότερα τον πήχη, όσον αφορά στο πολιτικό όραμα, την ουσιαστική παρουσία και συμβολή του Φόρουμ για στήριξη των Μεσογειακών εταίρων και ολόκληρης της περιοχής. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση, της οποίας πρέπει να φανούμε αντάξιοι, προκειμένου να υπηρετήσουμε καλύτερα τους στόχους της διαδικασίας «Ελσίνκι +40», κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.

----------------------