23/9/14

Ανακοίνωση Τύπου για την ομιλία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στo Φόρουμ για τη Διεθνή Μέρα για την Ειρήνη, στην Κίνα



Ανακοίνωση Τύπου για την ομιλία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στo Φόρουμ για τη Διεθνή Μέρα για την Ειρήνη, στην Κίνα


“People Expect a Safer Asia”
Xian, China
23 Σεπτεμβρίου 2014

Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν σήμερα ένας από τους κύριους ομιλητές στο Φόρουμ για την Ειρήνη που διεξήχθη στην πόλη Xian, στην Κίνα.
Στο Φόρουμ, μίλησαν επίσης: ο Γραμματέας της επαρχίας Shannxi της Κίνας κύριος Zhao Zhengyong, ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Λαού της Κίνας και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, κύριος  Han Qide, ο προεδρεύων  της Βουλής της Σρι Λάνκα, κύριος Chamal Jayantha Rajapaksa, ο πρώην Πρόεδρος του Μπανγκλαντές και Ειδικός Απεσταλμένος του Πρωθυπουργού της χώρας, κύριος Hussain Muhammad Ershad, ο Μόνιμος Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών και Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Προγράμματος για την Ανάπτυξη του ΟΗΕ στην Κίνα, κύριος Alain Noudehou, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, κύριος Anatoly Karpov, καθώς επίσης και άλλοι αξιωματούχοι και παράγοντες της Κίνας και άλλων χωρών.
Παρατίθεται πιο κάτω αυτούσια η ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια.
«Ευχαριστώ θερμά την Επιτροπή Ειρήνης και Αφοπλισμού της Κίνας, καθώς και τους άλλους διοργανωτές της σύναξης αυτής, που στόχο έχει να τιμήσουμε τη μέρα της ειρήνης και να θυμηθούμε από κοινού τα δεινά και τις καταστροφές που επέφεραν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και οι τόσοι πολλοί περιφερειακοί πόλεμοι μετά από αυτούς. 

Ο καταστροφικός Β’ παγκόσμιος πόλεμος τον οποίο προκάλεσε   φασιστικός και μιλιταριστικός άξονας, στοίχησε δεκάδες εκατομμύρια ζωές και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Είχε δε ως κατάληξη αδικαιολόγητη και απάνθρωπη τη ρήξη των πυρηνικών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Η διεθνής κοινότητα κατάρτισε μετά τον πόλεμο και την ίδρυση του Ο.Η.Ε. κανόνες συμπεριφοράς μεταξύ των κρατών για αποτροπή νέων πολέμων και επικράτηση της ειρήνης, που ακούει στον τίτλο Διεθνές Δίκαιο.

Η επικράτηση της ειρήνης και η εφαρμογή πολιτικής ανάπτυξης και ευημερίας των κατοίκων αυτού του πλανήτη απαιτεί συνεπή εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και διαρκή κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων για υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη ζωή, την ανάπτυξη, την παιδεία και γενικά την κοινωνική ευημερία.  Γι’ αυτό, ιδρύθηκαν τα Συμβούλια Ειρήνης σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Μήπως στα χρόνια μετά τον καταστροφικό Β’ παγκόσμιο πόλεμο γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου; Η απάντηση είναι ότι δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Μαρτυρία οι δεκάδες περιφερειακοί πόλεμοι που έχουν εξαπολυθεί, με καταστροφικές συνέπειες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Που οφείλεται η ασέβεια στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του και από ποιους;      

Η πηγή του κακού  είναι η ίδια που γέννησε τον φασισμό, που γέννησε τον μιλιταρισμό, που προκάλεσε τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η υπερεκμετάλλευση του ανθρώπου και των φυσικών πόρων του πλανήτη αυθαίρετα και ετσιθελικά από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές εταιρίες.   Οφείλεται στο στρατιωτικο - βιομηχανικό σύμπλεγμα που ποδηγετεί κυβερνήσεις και εξαπολύει επεκτατικούς πολέμους.

Τα παραδείγματα πάμπολλα. Χαρακτηριστικά, αναφέρομαι:
Μέση Ανατολή, με στόχο την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Παλαιστίνη. Βιετνάμ. Αφγανιστάν. Ιράκ. Συρία. Γιουγκοσλαβία. Δεκάδες πραξικοπήματα στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη για επιβολή καθεστώτων, οργάνων των μονοπωλίων και επιθετικών συνασπισμών.

Η ύπαρξη της Σοβιετικής  Ένωσης, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και γενικά της Κοινότητας των Σοσιαλιστικών Κρατών, παρά τον ψυχρό πόλεμο, επέβαλλε μια σχετική ισορροπία, έστω και αν χαρακτηρίζετο ως η ισορροπία του τρόμου. Οι αγωνιζόμενοι λαοί και οι δυνάμεις υπεράσπισης της ειρήνης και των δικαιωμάτων του απλού ανθρώπου έβρισκαν σταθερό αποκούμπι στις δυνάμεις του σοσιαλισμού, ανεξαρτήτως λαθών και παραλείψεων στην πορεία εφαρμογής αυτού του συστήματος.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Κοινότητας των Σοσιαλιστικών Κρατών στην Ευρώπη, θεωρήθηκε από τις επεκτατικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και τα διάφορα γεράκια του στρατιωτικο – βιομηχανικού συμπλέγματος, ως η κατάλληλη χρυσή ευκαιρία επικράτησης ενός συστήματος καταλήστευσης των φυσικών και πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών και των λαών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

Για επικράτηση αυτών των επεκτατικών κι απάνθρωπων πολιτικών, οι ίδιοι οι κύκλοι δημιούργησαν την Αλ-Κάιντα, τον Μπιν Λάντεν και τη διεθνή τρομοκρατία. Δημιούργησαν τον Σαντάμ Χουσεΐν και διάφορους άλλους δικτάτορες στην Αφρική, την Ασία, καθώς και τους τζιχαντιστές, οι οποίοι στις μέρες μας διαπράττουν απάνθρωπα εγκλήματα και εκφοβίζουν την ανθρωπότητα.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου, έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες. Οι θύελλες όμως παρασύρουν και θυματοποιούν ολόκληρους λαούς.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των ανθρώπων όταν βρεθεί σε συνθήκες βαθιάς κρίσης γεννά και αναγεννά τον φασισμό και τον μιλιταρισμό. Αυτό γίνεται ,μπροστά στα μάτια μας σήμερα στην Ουκρανία, όπου Η.Π.Α. και Ε.Ε. στήριξαν και επέβαλαν στην εξουσία τα παιδιά και τα εγγόνια των φασιστών συνεργατών του Χίτλερ, μετά από την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος η καθήλωση της Ρωσίας που σηκώνει και πάλι κεφάλι.

Τιμώντας την Ημέρα της Ειρήνης πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η ειρήνη αγνοείται, είναι στα ζητούμενα.

Η ειρήνη αγνοείται εδώ και 40 χρόνια και στη δική μου χώρα, την Κύπρο, η οποία έχει για τον ιμπεριαλισμό στρατηγική σημασία, νοουμένου ότι κατέχει μια γεωγραφική θέση - κλειδί, που ενώνει την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και γενικότερα την Αφρική.

Η Κύπρος για τις επεκτατικές δυνάμεις που έχω αναφερθεί, αποτελεί ιδανικό στρατιωτικό ορμητήριο. Και αυτό απεδείχθη κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ, κατά τη διάρκεια των πολέμων Ισραήλ και αραβικών κρατών, κατά τη διάρκεια της κρίσης και της επιδρομής στο Ιράκ.

Γι’ αυτό, ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δεινοπαθούν ένεκα της χρησιμοποίησης της Χούντας των Αθηνών καιτων φασιστικών στοιχείων στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, για ανατροπή του προέδρου Μακαρίου, ο οποίος αρνείτο να υποταχθεί στο ΝΑΤΟ, και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε το πραξικόπημα και επέβαλε την στρατιωτική κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους – εφαρμόζοντας επίσης μιαν επεκτατική πολιτική.

Η κυβέρνηση μας, επί προεδρίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, του Κομμουνιστικού κόμματος, ακολούθησε μιαν πολυεπίπεδη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου, ανεξαρτήτως του κοινωνικο – οικονομικού τους συστήματος.

Στήριξε και στηρίχτηκε στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, πράγμα που δημιούργησε μιαν ασπίδα στην προσπάθεια ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όλα αυτά τα χρόνια που αγνοείται η ειρήνη στην Κύπρο και η χώρα μου και ο λαός μας υποφέρει από τη στρατιωτική κατοχή, είχε πάντα στήριγμα της τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας , τη Σοβιετική Ένωση και ακολούθως μέχρι σήμερα τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Γαλλική Δημοκρατία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και αξιοποίησε την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματός μας.

Οι σχέσεις μεταξύ Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζονται στο μότο «Μία Κύπρος – Μία Κίνα». Οι σχέσεις μας εκτείνονται σε βάθος και σε εύρος, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον οικονομικο – πολιτιστικό τομέα. Είναι σχέσεις που συμβάλλουν στην επικράτηση της ειρήνης και της συνεργασίας και αποτελούν παράδειγμα του πώς πρέπει να χτίζονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Δράττομαι της ευκαιρίας και από αυτό το βήμα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου καθώς και του Κόμματος από το οποίο προέρχομαι για τη συνεπή και ανιδιοτελή στήριξη που προσφέρει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στην Κύπρο και στο λαό μας. Τόσο μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσο μέσα και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Θεωρώ, ότι στον σημερινό κόσμο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διαδραματίζει ρόλο δύναμης σταθερότητας, ρόλο υπερασπιστή της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας, τόσο στην Ασία, την Αφρική, όσο και γενικότερα στον κόσμο.

Αυτό είναι και το μήνυμα που συνάγεται από την ομιλία του προέδρου  Σι Τζινπίνγκ, την οποία εκφώνησε στην Δ’ Διάσκεψη Κορυφής για Συνεργασία και Μέτρα Εμπιστοσύνης στην Ασία, που έγινε πρόσφατα στη Σανγκάη.»