16/9/14

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας
και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας


Μνημόνιο Συναντίληψης για την Εφαρμογή Στρατηγικής Συνεργασίας (WHO Country Cooperation Strategy) μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέγραψαν την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής και η Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Περιφέρεια Ευρώπης κα. Zsuzsana Jakab. Το Μνημόνιο υπεγράφη κατά τη διάρκεια των εργασιών της 64ης Περιφερειακής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, που πραγματοποιείται από τις 15 έως 18 Σεπτεμβρίου στην Κοπεγχάγη, Δανία.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει η Ελβετία και η Ρωσία, καθορίζει στρατηγικά την ενίσχυση της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με το διεθνή Οργανισμό, με τρόπο αμοιβαία επωφελή, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου σε θέματα υγείας και παράλληλα, θα ικανοποιεί τις αντίστοιχες ηγετικές προτεραιότητες και στόχους του διεθνούς Οργανισμού.

Σε αυτό τίθενται τέσσερεις υψηλού επιπέδου, ​​μεσοπρόθεσμες στρατηγικές/ προτεραιότητες που θα κατευθύνουν συστηματικά μία εξάχρονη αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συγκεκριμένα προνοείται:

  • συνεργασία με στόχο την προώθηση του πλαισίου πολιτικής «Υγεία 2020»,
  • ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στο θέμα της διά βίου προσέγγισης της υγιούς γήρανσης,
  • ενίσχυση της συνεργασίας ως προς τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας, και
  • προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη (WHO/Europe) θα συνεργαστούν για την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών προτεραιοτήτων στα πλαίσια των διαθέσιμων πόρων, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και αξιοποιώντας με επάρκεια τις αμφίδρομες δυνατότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία των δύο μερών, στα πλαίσια του ρόλου του Οργανισμού για παγκόσμια ανάδειξη της υγείας ως το πολυτιμότερο αγαθό.

Το Μνημόνιο αναπτύχθηκε συνεργατικά, με τη συμβολή Διευθυντών και Λειτουργών του Υπουργείου Υγείας σε ανώτερο επίπεδο, εμπλεκόμενων φορέων, και όλων των Διευθύνσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του Μνημονίου ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η υπογραφή του αποτελεί επιβεβαίωση της προσήλωσης της χώρας μας στις βασικές αρχές του πλαισίου πολιτικής «Υγεία 2020» για βελτίωση της υγείας όλων, για μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την ανάδειξη της υγείας ως ύψιστο αγαθό, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αυτές αποτελούν και τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας που προωθείται στη χώρα μας.

Η Περιφερειακή Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελεί το ανώτατο σώμα λήψης αποφάσεων του Οργανισμού για την Περιφέρεια της Ευρώπης και σε αυτήν εκπροσωπούνται, σε επίπεδο Υπουργών Υγείας, 53 χώρες μέλη της περιφέρειας, καθώς και άλλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, κυβερνητικοί και μη.


____________